Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Μονόδρομος η ρευστότητα

Διαχειριστικά, η ύπαρξη ρευστότητας σε ικανοποιητικό βαθμό στα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος σε ότι αφορά την τακτική για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών ενδεχομένων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης στο εβδομαδιαίο report της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Μονόδρομος η ρευστότητα
”Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ισχύ των αγοραστών οι οποίοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη θα υιοθετούσαμε συντηρητική στάση για το αμέσως κοντινό χρονικό διάστημα έως ότου παρατηρηθεί κάποια αξιόλογη διόρθωση ή έστω μια αποφόρτιση των δεικτών μέσα από ένα σχηματισμό συσσώρευσης” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης στο εβδομαδιαίο report της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι ότι ”διαχειριστικά, η ύπαρξη ρευστότητας σε ικανοποιητικό βαθμό στα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος σε ότι αφορά την τακτική για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών ενδεχομένων”.

Οπως γράφει, με νέα άνοδο 2,69% έκλεισε και η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις 4.000 μονάδες κλείνοντας την Παρασκευή στις 3.994,06 μονάδες.

Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 399,7 εκ. ευρώ μειωμένες κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 1,1 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία αυξάνοντας τις εκροές από την αρχή του έτους στα 6,9 εκ. ευρώ.

Ήταν λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής όταν η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα των 4.000 μονάδων (6 Οκτωβρίου 2000) με μια κίνηση που έχει πλέον αρωγούς μετοχές από όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης. Είναι από τις λίγες φορές την τελευταία πενταετία που η εικόνα της αγοράς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δεν ”σπάει” σε μέτριες ή αρνητικές ημέρες των ξένων αγορών και δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί η εβδομαδιαία επίδοση του Γενικού Δείκτη ως κίνηση με έντονη άγνοια κινδύνου.

Θα ήταν εξαιρετικά αφελές, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, να υποστηριχθεί ότι οι εξωγενείς κίνδυνοι που εμφανίζονται με την συνεχή πετρελαϊκή ανατίμηση και τα σύννεφα πολέμου πάνω από το Ιραν δεν θα επηρεάσουν την Ελληνική αγορά. Η πρώτη θετική αντίδραση που παρατηρήθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2003 είχε μεν τις ρίζες της στην εικόνα υποτιμητικής υπερβολής στην οποία είχαν περιέλθει σχεδόν όλοι οι εισηγμένοι τίτλοι, από την άλλη όμως επηρεάστηκε σημαντικά και από την θετική επίδοση των δυτικών αγορών μετά την επιτυχή πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Έτσι τώρα ο Γενικός Δείκτης έχοντας διανύσει σχεδόν δύο φορές τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε την τριετή κούρσα ανόδου δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τις επιπτώσεις μιας αλλαγής στάσης των αγορών έως ότου διαμορφωθούν διεθνώς καλύτερες συνθήκες για τις μετοχικές αξίες. Βρισκόμαστε επομένως σε ένα κομβικό σημείο το οποίο όμως έχει και ψυχολογικές δυσκολίες για τους συμμετέχοντες.

Αφενός η αισιοδοξία που διακρίνει πλέον τους περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά, αφετέρου οι γρήγορες αποδόσεις και οι επιμέρους απεγκλωβισμοί μετά από πολυετή αναμονή έχουν δημιουργήσει μια πρωτίστως ψυχική αυτοτροφοδοτούμενη ευφορία. Θεμελιώδη και τεχνικά δεδομένα βρίσκονται αυτή την στιγμή σε δεύτερο πλάνο, οι τοποθετήσεις διακρίνονται περισσότερο για την επιλογή της δυναμικής που ενδεχομένως εμφανίζουν βραχυπρόθεσμα κάποιοι τίτλοι και μάλλον αυτό ανεβάζει το συντελεστή ρίσκου αφού το ενδεχόμενο απότομης διόρθωσης αυξάνεται.

Μοναδική ίσως παράμετρος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να υπάρξει σαφής διαφοροποίηση με τις ξένες αγορές είναι η αιφνίδια ανακοίνωση επιχειρηματικών συμφωνιών που ενδεχομένως να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιο κλάδο ή στον ευρύτερο επιχειρηματικό χάρτη της Ελληνικής αγοράς.

Υπό αυτό το πρίσμα η διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις ξένες αγορές θα αποκτούσε νόημα αφού θα αποτελούσε σαφή άποψη για την αποτίμηση της αγοράς ή την προοπτική που εσωκλείεται στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα. Προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο παραμένει στο παρασκήνιο ή στην σφαίρα των φημών και η παράταση αυτής της παραμονής θα οδηγήσει μοιραία στην απώλεια του momentum αλλά και στην φθορά της καθεαυτής είδησης.

Σε ότι δε αφορά τις μονάδες του Γενικού Δείκτη αυτές έχουν προεξοφλήσει σχεδόν όλο το 2006 ή έστω ένα σημαντικό τμήμα της κερδοφορίας των εταιριών και εδώ ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή σε κάθε επόμενο επίπεδο που θα κατακτήσει η αγορά και στο τι αντιπροσωπεύει σε επίπεδο αγοράς κερδών, κεφαλαίων, προοπτικών, υποσχέσεων, επιχειρηματικών συμφωνιών, νέων εισροών ή απλά ζήτησης μετοχών με καθαρά κερδοσκοπικά κίνητρα.

Τεχνικά, ο στόχος των 4.000 μονάδων ως ψυχολογικό κυρίως όριο προσεγγίστηκε την Παρασκευή με την αγορά να βρίσκεται σε συνεχή ανοδική υπερβολή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τάσης.

Καμία αποφόρτιση των ταλαντωτών έντονες καθοδικές αποκλίσεις σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα συνθέτουν την δυνατότερη ανοδική στιγμή της τελευταίας τριετίας. Οι αυξημένοι όγκοι βοηθούν στην απορρόφηση της προσφροράς σε επίπεδο μετοχών του FTSE-20 ενώ πολλοί τίτλοι βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από ισχυρές μακροχρόνιες αντιστάσεις που ίσως είναι και οι τελευταίες τους πριν την επίτευξη νεότερων ιστορικών υψηλών.

Από την άλλη πλευρά η μικρή κεφαλαιοποίηση εμφανίζεται ακόμα ευάλωτη στην ομαλή ροή ρευστότητας, γεγονός το οποίο την καθιστά ακόμα σχετικά αδύναμη στο να ακολουθήσει και να προσαρμοστεί στην κίνηση των μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ισχύ των αγοραστών οι οποίοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη θα υιοθετούσαμε συντηρητική στάση για το αμέσως κοντινό χρονικό διάστημα έως ότου παρατηρηθεί κάποια αξιόλογη διόρθωση ή έστω μια αποφόρτιση των δεικτών μέσα από ένα σχηματισμό συσσώρευσης.

Το βάθος και η ένταση της διόρθωσης θα προσδιορίσουν το αν η περιοχή των 4.000+ μονάδων αποτελεί την περιοχή κάποιου τοπικού υψηλού με μεσοχρόνια ισχύ αν και ακόμα δεν υπάρχουν τεχνικά ευρήματα που να υποδηλώνουν ξεκάθαρα κάποια μεταστροφή της ανοδικής τάσης.

Διαχειριστικά, η ύπαρξη ρευστότητας σε ικανοποιητικό βαθμό στα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος σε ότι αφορά την τακτική για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών ενδεχομένων και κυρίως την περίπτωση όπου η κόπωση θα προέλθει από κάποια απρόβλεπτη αιτία που μάλλον είναι και ο μοναδικός παράγοντας που αυτή την στιγμή θα μπορούσε να εκτρέψει την αγορά από το ανοδικό της ράλι, καταλήγει Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v