Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: ”Βλέπει” τράπεζες και μικρή κεφαλαιοποίηση

Ελκυστικές εξακολουθεί να θεωρεί τις ελληνικές μετοχές η UBS για το 2006, αν και επισημαίνει πως αρχίζει να γίνεται ”εξαιρετικά εκλεκτική”. Οι τράπεζες και η μικρή κεφαλαιοποίηση προβλέπει ότι θα είναι οι καταλύτες του 2006, ενώ θεωρεί πιθανή την υπέρβαση των 4.000 μονάδων. Τα top picks και οι επιλογές-”κλειδιά”.

UBS: ”Βλέπει” τράπεζες και μικρή κεφαλαιοποίηση
Ελκυστικές εξακολουθεί να θεωρεί τις ελληνικές μετοχές η UBS για το 2006, αν και επισημαίνει πως αρχίζει να γίνεται ”εξαιρετικά εκλεκτική”.

Τράπεζες και μικρή κεφαλαιοποίηση αναμένει ο οίκος να ξεχωρίσουν τη χρονιά που ξεκίνησε, όπως αναφέρει στο report του με σημερινή ημερομηνία και τίτλο ”Οι καλύτερες ελληνικές ιδέες και το outlook του 2006”.

Η μικρή κεφαλαιοποίηση δεν έχει υπεραποδώσει από το 2003, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση ακόμη προσπαθεί να ”προλάβει” τις τριετείς επιδόσεις των ”βαριών χαρτιών”, επισημαίνει.

Ο οίκος θεωρεί πιθανή την υπέρβαση των 4.000 μονάδων, υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές. Ύστερα από την άνοδο του 31% στο 2005, οι ελληνικές μετοχές δεν είναι τόσο ελκυστικές όσο στο παρελθόν, τονίζει η UBS, αλλά η σύγκριση με τις ευρωπαϊκούς τίτλους είναι ακόμη προς όφελός τους, προσθέτει.

Σε report της για την ελληνική αγορά, προβλέπει ένα θετικό 2006 και ξεχωρίζει ως top picks που πιστεύει ότι θα επιτύχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις τις μετοχές των Εθνική, Κύπρου, Εμπορική, Μυτιληναίου, Γερμανού, Motor Oil, Intralot και Folli Follie.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος αναφέρεται ακόμη ευνοϊκά στις Ιατρικό Αθηνών, Βωβός, Δέλτα Συμμετοχών, Marfin Bank, Σιδενόρ, Σαράντης, Τέρνα και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ ξεχωριστή αναφορά κάνει στην Τιτάν σημειώνοντας ότι μαζί με την Intralot ανήκει στις εταιρίες της ελληνικής αγοράς που θα εκπλήξουν. Για την Τιτάν, η UBS παρατηρεί πως έχει ισχυρό ισολογισμό, ενώ για την Intralot αναφέρει ότι η αποτίμησή της αναπροσδιορίστηκε μετά το deal Lottomatica - Gtech.

Ως επιλογές-”κλειδιά” στις τράπεζες η UBS εντοπίζει τις Εμπορική και Τράπεζα Κύπρου, ενώ βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον Μυτιληναίο. Για τη Γερμανός ”βλέπει” να επιτυγχάνει σημαντικές επιδόσεις στην Πολωνία το 2006, καθώς και αποεπένδυση από μη βασικές του δραστηριότητες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιστροφή κεφαλαίου ή επαναγορά μετοχών.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οίκος προβλέπει πως πιθανόν η χρονιά θα είναι ”βαρετή” μετά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στη Stet Hellas και στην εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ. Εξέλιξη-”κλειδί” αναμένεται να είναι η δημόσια εγγραφή της RomTelecom, που όμως έχει προεξοφληθεί. Η τιμή-στόχος για τον ΟΤΕ και την Cosmote είναι στα 18 ευρώ, ενώ η σύσταση ”neutral 1”.

Η ελληνική αγορά είναι τώρα κοντά σε υψηλά πέντε ετών, βοηθούμενη από το διεθνές κλίμα και την επάνοδο των μικροεπενδυτών. Ωστόσο, η ελληνική αγορά μόλις έκλεισε το ”κενό” με τις ευρωπαϊκές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά την υψηλότερη έκθεση στην ΝΑ. Ευρώπη και την καλύτερη κατάσταση σε ό,τι αφορά την εγχώρια οικονομία και τις προοπτικές.

Ο οίκος κρίνει τις ελληνικές εταιρίες ”overcapitalised” (πλεονάζουσα ρευστότητα) και πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί αξιοσημείωτο ενδιαφέρον εκ μέρους ιδιωτικών κεφαλαίων, τα οποία έως τώρα είχαν πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ελλάδα. Οι ελληνικοί οίκοι, αναφέρει η UBS, είναι κυρίως αναμεμειγμένοι σε μη εισηγμένες εταιρίες.

Καθώς σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιριών έχουν ισολογισμούς με περιορισμένο ή καθόλου δανεισμό από τις βασικές τους δραστηριότητες (ανάμεσά τους οι Τιτάν, Intralot, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Cosmote, ΕΛΠΕ και Γερμανός), η UBS θα ανέμενε εταιρική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων εκτάκτων μερισμάτων ή επαναγορές μετοχών.

Η ελληνική αγορά, εκτιμά η UBS, θα βιώσει μία ακόμη καλή χρονιά, οδηγούμενη από επτά συνδεόμενους μεταξύ τους παράγοντες. Ως τέτοιους επισημαίνει το ρυθμό του ΑΕΠ, τις εστιασμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να μεγεθύνει τον ιδιωτικό τομέα, το θετικό κλίμα από τις ιδιωτικοποιήσεις και το ενδεχόμενο του έλεγχου του κόστους, της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της ελαστικοποίησης των εργατικών νόμων (θα βοηθήσει ΕΛΠΕ και ΔΕΗ).

Ακόμα, αναφέρει τις δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων σε αναδυόμενες αγορές, τον διατηρήσιμο ρυθμό αύξηση των δανείων, που οδηγούν στην κερδοφορία τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την επάνοδο των μικροεπενδυτών.

Η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Εθνικής είναι στα 45 ευρώ (”buy 2”), για την Εμπορική στα 33,2 ευρώ (”buy 2”), για τη Eurobank στα 33 ευρώ (”buy 1”), για την Τράπεζα Κύπρου στις 3,43 κυπριακές λίρες (”buy 1”), για την Alpha Bank στα 33 ευρώ (”buy 1”), για την Πειραιώς στα 22,8 ευρώ (”buy 2”) και για την Αγροτική στα 7 ευρώ (”buy 2”).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v