Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜERIT: Συμβουλές για όλους τους τύπους επενδυτών

Από την κατανομή των αποδόσεων των βασικών δεικτών της Σοφοκλέους και μόνο μπορεί κάποιος να εξάγει το συμπέρασμα ότι το January Effect βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει, καθώς είναι γνωστό ότι ”χτυπά” ιδιαίτερα στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, επισημαίνουν οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τη βέλτιστη επενδυτική τακτική για όλους τους τύπους επενδυτών.

ΜERIT: Συμβουλές για όλους τους τύπους επενδυτών
των Εμμανουήλ Βάρσου, Aνδρέα Καραλή*

Μόλις 8 συνεδριάσεις έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους και οι αποδόσεις των δεικτών του ΧΑ έχουν ως εξής: ΓΔ +3,72%, FTSE 20 +2.64%, FTSE 40 +5.48%, FTSE 80 +6.03% και o νέος δείκτης της διεθνούς αγοράς FTSE International +3.09%.

Ο FTSE 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πρώτος σε απόδοση ανάμεσα σε μια σειρά δεικτών ανεπτυγμένων αγορών αλλά και επενδυτικών κλάσεων όπως ο Χρυσός και το Πετρέλαιο. O FTSE 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι 5ος στην ίδια λίστα.

Από την κατανομή των αποδόσεων και μόνο μπορεί κάποιος να εξάγει το συμπέρασμα ότι το January Effect βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει, καθώς είναι γνωστό ότι ”χτυπά” ιδιαίτερα στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Το January Effect φέτος ξεκίνησε από τον περυσινό Δεκέμβριο, εξέλιξη που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Είθισται, δε, να κρατά ως τις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης, ταυτιζόμενο με το συμπέρασμα του ιστορικού των χρηματιστηρίων Leo Hirsch που πρεσβεύει ότι η πιο αποδοτική περίοδος για να είναι κανείς τοποθετημένος στο χρηματιστήριο είναι από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Αν η άνοδος φέτος κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο, εμείς θα κάνουμε λόγο για φαινόμενο Hirsch και όχι πια για φαινόμενο Ιανουαρίου ή Αλκυονιδών ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε.

Αν απομονώσουμε τον ”θόρυβο” γύρω μας και εστιάσουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς μας, διακρίνουμε σαφή σημάδια υπερθέρμανσης: απανωτά χάσματα (gaps), υπερβολικά και δυσανάλογα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.

Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει σε μία περιοχή η οποία θεωρείται σημαντική αντίσταση, στη ζώνη δηλαδή μεταξύ 3.800-4.000 μονάδων.

Αναμφίβολα, όμως, το κυρίαρχο momentum παραμένει ανοδικό. Τόσο ανοδικό που θα ήταν ανόητο κάποιος να του πάει κόντρα, υπό την έννοια του να ”στοιχηματίσει” σε μία υποχώρηση, άσχετα αν επίκειται διόρθωση ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τις αρχές της τεχνικής ανάλυσης, ο επενδυτής οφείλει να ακολουθεί την τάση έως ότου διακρίνει σαφή σημάδια περάτωσής της ή αντιστροφής της. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα άλλο από κάποια σημάδια ότι βρισκόμαστε σε υπεραγορασμένη περιοχή.

Σε επίπεδο επενδυτικής τακτικής, κρίνουμε ότι ο μακροχρόνιος επενδυτής μπορεί να αδιαφορήσει από τις τελευταίες διακυμάνσεις κι έχοντας εμπιστοσύνη στις επιλογές του να περιμένει καλύτερες τιμές σε ορίζοντα 10-12μήνου.

Όσοι διαθέτουν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θεωρούμε ότι μπορούν να προχωρήσουν βαθμιαία σε αύξηση της ρευστότητάς τους με στόχο να επανατοποθετηθούν σε μια διόρθωση.

Όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν φρέσκο χρήμα τώρα, καλό θα είναι να αναζητήσουν πολύ προσεκτικά για τις επενδυτικές ευκαιρίες που πιστεύουμε ότι ακόμα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν στο ΧΑ, ασχέτως διακυμάνσεων και να ορίσουν σαφώς τον επενδυτικό τους ορίζοντα και το ρίσκο που διατίθενται να αναλάβουν.

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v