Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία: Στα 10,2 ευρώ η νέα τιμή για Μυτιληναίο

Στα 10,2 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Μυτιληναίος η Εγνατία Finance σε σημερινή της έκθεση με αφορμή το deal με την Alcan για την απόκτηση του Αλουμινίου, αλλάζοντας ταυτόχρονα τη σύσταση σε ”buy” από ”hold”. Στα 7,10 ευρώ η νέα τιμή για τη ΜΕΤΚΑ.

Εγνατία: Στα 10,2 ευρώ η νέα τιμή για Μυτιληναίο
Στα 10,2 ευρώ από 6,80 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Μυτιληναίος η Εγνατία Finance σε σημερινό της report, αλλάζοντας ταυτόχρονα τη σύσταση ”buy” από ”hold”.

Επίσης, η νέα τιμή-στόχος για τη ΜΕΤΚΑ ορίζεται στα 7,10 ευρώ, από τα 5,30 ευρώ, με σύσταση ”buy”. Στην αποτίμηση της χρηματιστηριακής για τη ΜΕΤΚΑ δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή του εργοστασίου στο Βόλο, η οποία υπολογίζεται να προσθέσει ένα 7% στην τιμή-στόχο.

Εξάλλου, με βάση τη μέθοδο DCF η χρηματιστηριακή θέτει δίκαιη τιμή για το Αλουμίνιο της Ελλάδος τα 10,5 ευρώ.

Η μετοχή του Μυτιληναίου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου στα 7,88 ευρώ, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ στα 5,98 ευρώ, ενώ το Αλουμίνιο της Ελλάδος ”έκλεισε” στα 11,9 ευρώ.

Η Εγνατία Finance στην έκθεσή της με τίτλο ”Το Αλουμίνιον της Ελλάδος προσδίδει αξία στον όμιλο Μυτιληναίου” σημειώνει πως μετά την απόκτηση του 46% της ΑτΕ (συν ποσοστό 7% από τους βασικούς μετόχους του ομίλου, Ευάγγελο και Ιωάννη Μυτιληναίο) κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ολοκλήρωση του deal θα δημιουργήσει οφέλη τα οποία θα επεκταθούν σε όλο τον όμιλο Μυτιληναίου, αλλά και στον όμιλο της ΜΕΤΚΑ.

Ορισμένα από τα οφέλη που θα αποκομίσει ο όμιλος Μυτιληναίου είναι προφανή, αναφέρει η Εγνατία Finance, που συμπληρώνει πως υπάρχουν και ορισμένα λιγότερο ορατά, όπως συμβόλαια σχετικά με τις πωλήσεις αλουμινίου, αλλά και τη μεταφορά του know-how.

Εξάλλου, η Εγνατία Finance προβλέπει ότι οι πωλήσεις του Μυτιληναίου το 2004 θα ανέλθουν στα 492 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 11 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για το 2005 και με το Αλουμίνιο της Ελλάδος πλήρως ενοποιημένο οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη εκτοξεύονται στα 71 εκατ. ευρώ και για τις πωλήσεις στο 1,03 δισ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει όμως πως η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπη με το θέμα του κόστους της ενέργειας από το 2006, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στις εκτεθειμένες σε μεταβλητότητα τιμές του αλουμινίου, αλλά και στην αδυναμία που παρουσιάζει το αμερικανικό δολάριο.

Από την άλλη, και όσον αφορά στη ΜΕΤΚΑ, θα επωφεληθεί από την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 320 MW για λογαριασμό της Αλουμίνιον της Ελλάδος, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2007, αναφέρει η Εγνατία Finance.

Επισημαίνει δε, πως η αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ οφείλεται αφενός στο ανεκτέλεστο που εμφανίζει η εταιρία στις αρχές του 2004, ύψους 450 εκατ. ευρώ, και αφετέρου στις σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες που αναμένεται να υλοποιηθούν στην εγχώρια αγορά ενέργειας, παράγοντες που προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε ”ικανοποιητική” αύξηση της κερδοφορίας μέχρι το 2009.

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της Εγνατία Finance οι πωλήσεις της ΜΕΤΚΑ θα ανέλθουν στα 172 εκατ. ευρώ το 2004 και στα 264,5 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος. Τα EBITDA της εταιρίας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 26,24 εκατ. ευρώ το 2004 και στα 43 εκατ. ευρώ το 2005.

Αντίθετα η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ”ομιχλώδεις” τις προοπτικές κερδοφορίας της ΕΛΒΟ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει περιορίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα, από τα οποία προέρχεται ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της εταιρίας.

Με εκτιμώμενες πωλήσεις για το 2004 ύψους 165 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο υπόλοιπο περίπου 180 εκατ. ευρώ, η ΕΛΒΟ υπολογίζει σε ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ”αναμένοντας” να αναλάβει συμβόλαια αξίας 300 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές της Εγνατία Finance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v