Τα κρυμμένα "γκανιάν" της Σοφοκλέους

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι «κομάντος» και οι ανιχνευτές ευκαιριών. Ο ρόλος των τραπεζών, η διστακτικότητα των ξένων και η αναμενόμενη συνέχιση της αβεβαιότητας για τους επόμενους μήνες. Αναλυτικός πίνακας.

Τα κρυμμένα γκανιάν της Σοφοκλέους
Σοφοκλέους για όλα τα γούστα! Μπορεί ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να παραμένει υψηλός και αυτό να επισημαίνεται με χαρακτηριστικό τρόπο από τους αναλυτές, ωστόσο δεν είναι λίγες οι κατηγορίες των επενδυτών που ήδη τοποθετήθηκαν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά. Κάθε μία όμως με διαφορετικό σκεπτικό.

Οι μακροπρόθεσμοι: Αγοράζουν με χρονικό ορίζοντα άνω των τριών ετών, πιστεύοντας πως σε βάθος χρόνου οι τρέχουσες αποτιμήσεις θα ανεβούν σημαντικά. Επιλέγουν τράπεζες, αλλά και άλλες μετοχές διαφόρων κλάδων, αρκεί να πιστεύουν πως θα επιβιώσουν και τελικά θα βγουν ενισχυμένες από την κρίση σε σχέση τουλάχιστον με τον ανταγωνισμό. Είναι λίγοι σε αριθμό, δεν βιάζονται και τελικά δεν είναι εκείνοι που επηρεάζουν την κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη.

Οι «κομάντος»: Επιλέγουν κυρίως μετοχές του τραπεζικού κλάδου, πιστεύοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να αγοράζουν τίτλους του κλάδου τα ξένα funds. Οι αρχικές τους προσδοκίες ήταν πως το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων θα ξεκινούσε αμέσως μετά την επιτυχή κατάληξη του PSI Plus, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Τώρα μεταθέτουν το στοίχημά τους στους επόμενους τρεις μήνες, όταν -όπως ελπίζουν- θα έχουν προκύψει θετικά μηνύματα τόσο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και για τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Αυτοί που ψάχνουν «ευκαιρίες»: Πρόκειται για επενδυτές που επιλέγουν τίτλους με σημαντική αξία, οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν... τιμωρηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματιστηριακή αγορά εξαιτίας κυρίως υπερβολικού φόβου για θέματα νομίσματος της χώρας και αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων των εταιρειών.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες κατηγορίες επενδυτών, όπως οι οπαδοί των κρατικόχαρτων (εν όψει ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης του κόστους μισθοδοσίας) κ.ά.

Πορεία δύο ταχυτήτων

Όσοι άκουγαν με σκεπτικισμό τις εκτιμήσεις ότι το ράλι του πρώτου διμήνου στη Σοφοκλέους θα είχε συνέχεια, και μάλιστα σύντομα, φαίνεται πως δικαιώθηκαν. Έλεγαν λοιπόν από τότε ότι η άνοδος προήλθε από τις αγοραστικές παρεμβάσεις εγχώριων «έξυπνων» χαρτοφυλακίων, εκ των οποίων άλλα τοποθετήθηκαν με μακροπρόθεσμο προορισμό και άλλα με την προοπτική πως λίγο πριν, ή έστω λίγο μετά την ολοκλήρωση του PSI Plus, οι ξένοι θα σπεύσουν να αγοράσουν Ελλάδα.

Όμως, όπως φάνηκε μέχρι σήμερα, οι ξένοι δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από τις ελληνικές εξελίξεις (οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και με χαμηλό όγκο συναλλαγών) και ζητούν κάτι παραπάνω, μέχρις ότου πειστούν πως τελικά η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί φέτος και να ανακάμψει από του χρόνου.

Αντίθετα με τις τράπεζες, οι περισσότερες άλλες μετοχές απέφυγαν τις έντονες διακυμάνσεις, και μάλιστα πολλές από τις μετοχές των λεγόμενων «καλών εταιρειών» βρίσκονται αρκετά κοντά στα ελάχιστα των δωδεκαμήνων τους (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα, πηγή Z-TRADE, SOLIDUS Χρηματιστηριακή).

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μόλις 18% πάνω από το χαμηλό 12μήνου, ο δείκτης των τραπεζών έχει ξεπεράσει το δικό του ελάχιστο 12μήνου κατά 79%! Ενδεικτικά έχουμε: +246% για τη Eurobank, +240% για την Alpha, +164% για την Πειραιώς, +77,5% για την Εθνική, +40% για τη Λαϊκή και +30% για την Κύπρου.

Αντίθετα, από τις μη τραπεζικές μετοχές, πολλοί τίτλοι ισχυρών εταιρειών παραμένουν... κολλημένοι στα χαμηλά ή, διαφορετικά, εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά κοντά στα χαμηλά του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Για παράδειγμα, με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α., η ΔΕΗ απέχει από το χαμηλό του 12μήνου της 2,6%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 2,75%, ο Μυτιληναίος 2,8%, το Πλαίσιο 7,8%, ο ΟΤΕ 9,17%, η Quest Holdings 9,5%, η Κρι Κρι 10,5%, η Motor Oil 12,7%, η Jumbo 15,5%, η Fourlis 16,9%, η Έλτον Χημικά 20%, ο ΟΠΑΠ 20%, η Μέτκα 23,6%, ενώ κάτω από 30% έχουν κερδίσει μεταξύ άλλων η ΕΧΑΕ, η Ελλάκτωρ, ο ΟΛΘ, η Coca Cola Τρία Έψιλον κ.ά.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Το μόνο βέβαιο είναι πως τα ξένα funds ζητούν κάτι παραπάνω από την Ελλάδα μέχρις να πειστούν να... ψωνίσουν συστηματικά από το Χ.Α.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν πειστεί πως η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί φέτος και να ανακάμψει από του χρόνου. Και επιπλέον, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που βαραίνουν το κλίμα.

Για παράδειγμα, μπορεί το PSI Plus να στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο οι ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες ήταν μεγαλύτερες από τις αρχικά αναμενόμενες.

Επιπλέον, το κλίμα στην πραγματική οικονομία δείχνει να βαραίνει ακόμη περισσότερο. Πέρυσι, για παράδειγμα, η οικονομία βρήκε στηρίγματα στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Φέτος, οι εξαγωγές δεν δείχνουν σημεία νέας ανόδου (μόλις +3% τον Ιανουάριο) και οι προκρατήσεις στον τουρισμό είναι πτωτικές. Αν σε αυτά προσθέσει κάποιος και τη συνεχιζόμενη κρίση στη ναυτιλία, τότε συμπεραίνει πως η ελληνική οικονομία μπαίνει σε ένα 2012 με πολύ χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση και ουσιαστικά χωρίς στηρίγματα από το διεθνές περιβάλλον…

Το στοίχημα, ωστόσο, για το αν και κατά πόσον τα ξένα funds θα αγοράσουν ή όχι Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες δεν θα κριθεί τόσο από την πορεία του ΑΕΠ το 2012, όσο κυρίως από το πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στις απαιτούμενες δομικές αλλαγές και πόσο αποτελεσματική στο να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, το κλίμα αβεβαιότητας δεν μπορεί να κατευναστεί πριν από τα μέσα του προσεχούς καλοκαιριού (πριν δηλαδή δρομολογηθεί και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), οπότε μέχρι τότε δεν αναμένεται να δούμε δραστική αλλαγή της κατάστασης.

Από την πλευρά της, η Alpha Finance, υποστηρίζει πως «αν και ενδεχομένως να έχουμε ήδη χτυπήσει τον πάτο, οποιαδήποτε άνοδος (χρηματιστηριακή) θα μπορούσε να αποδειχτεί βραχύβια. Μια διατηρήσιμη άνοδος θα μπορούσε να πυροδοτηθεί όταν τόσο η ισχυρή δέσμευση του πολιτικού συστήματος όσο και τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της ύφεσης καταστούν προφανή». Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…


*Ο πίνακας με την απόσταση των μετοχών από τα χαμηλά 12μήνου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v