Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Γλυκόπικρη γεύση άφησε το Q1

Τα εταιρικά αποτελέσματα που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαΐου άφησαν γλυκόπικρη γεύση και δεν μπορούν να διαμορφώσουν την τάση στην αγορά, αναφέρει η Merit σε σχετική ανάλυση. Τι εκτιμά για τη Σοφοκλέους.

Merit: Γλυκόπικρη γεύση άφησε το Q1
Τα εταιρικά αποτελέσματα που ολοκληρώθηκαν χθςς άφησαν γλυκόπικρη γεύση και δεν μπορούν να διαμορφώσουν την τάση στην αγορά, αναφέρει η Merit σε σχετική ανάλυση.

Αναλυτικότερα, τέσσερις εβδομάδες συνεχόμενης πτώσης συμπλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κλείνοντας την Παρασκευή στις 1.265 μονάδες.

Η έντονη ανησυχία για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, που όπως κάθε δόση είναι ζωτικής σημασίας για τη ρευστότητα του Δημοσίου, και η διαφωνία μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας σχετικά με τη λύση του ελληνικού προβλήματος επιδείνωσαν το κλίμα, με αποτέλεσμα τη διολίσθηση μέχρι και τις 1.240 μονάδες στο κλείσιμο της Δευτέρας.

Αντίθετα, η Τρίτη ήταν ημέρα με αρκετά αισιόδοξα μηνύματα και με δυναμική αντίδραση από τα χαμηλά 14 ετών της Δευτέρας, που οφείλεται σε δύο λόγους: α) στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας σχετικά με βασικά σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της 5ης δόσης τουλάχιστον από την πλευρά της Ε.Ε. και β) στη φημολογία περί στροφής της Γερμανίας για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Αν ο πρώτος λόγος ήταν αρκετός για βραχυπρόθεσμη αντίδραση, η επιβεβαίωση του δεύτερου μπορεί να αποτελέσει το σημαντικό γεγονός που επιζητά η αγορά εδώ και καιρό για να ξεκολλήσει από τα χαμηλά αυτά επίπεδα. Αρκεί, όμως, το σχέδιο να γίνει πράξη και να μη μείνει στα χαρτιά.

Μια σημαντική απόφαση που καλούνται να λάβουν σύντομα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχει να κάνει με το τι θα γίνει σε περίπτωση όπου το ΔΝΤ αρνηθεί να δώσει το μερίδιό του στη δόση των 12 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και χώρες που αρνούνται να επιβαρυνθεί η Ε.Ε. με το μερίδιο της δόσης του ΔΝΤ. Το έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας καλείται να συζητήσει τα παραπάνω θέματα, ενώ συνεχώς εκφράζονται σενάρια για επιμήκυνση με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
 
Η ψήφιση του συνόλου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και η επιτάχυνση του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις τον Ιούνιο και συγκεκριμένα στη σύνοδο κορυφής στις 23 - 24 Ιουνίου. Πάντως, υπάρχουν πολλές αντιστάσεις που πρέπει να καμφθούν έστω και για αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και αυτές προέρχονται από τη στάση της ΕΚΤ, ορισμένων χωρών αλλά και από τους οίκους, οι οποίοι απειλούν με υποβαθμίσεις στην κατηγορία "C".

Αυτήν τη στιγμή, πολύ πιθανό είναι το σενάριο της έντονης μεταβλητότητας κυρίως για τις τράπεζες μέχρι να έχουμε κάτι οριστικό για το ελληνικό ζήτημα. Η βραχυπρόθεσμη τάση πιθανότατα θα καθορίζεται και από το κλίμα που διαμορφώνουν κάθε φορά οι θετικές ή αρνητικές δηλώσεις αξιωματούχων. Πάντως, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο Ιούνιος να είναι πολύ καλύτερος μήνας από τον Μάιο, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 8,7% και με 15 από τις 21 συνεδριάσεις του να έχουν αρνητικό πρόσημο, αρκεί όμως να παρθούν και σημαντικές αποφάσεις.

Τα εταιρικά αποτελέσματα που ολοκληρώθηκαν χθες άφησαν γλυκόπικρη γεύση και δεν μπορούν να διαμορφώσουν την τάση στην αγορά. Στα θετικά τους καταγράφουμε την οριακή αύξηση του τζίρου, που οφείλεται κυρίως στις εταιρίες πετρελαίου, αλλά και τη σταθερότητα των πωλήσεων ορισμένων εξαγωγικών εταιριών, ενώ τα σημάδια της εγχώριας ύφεσης είναι ορατά σε πολλούς κλάδους.
 
Παράλληλα, η αύξηση των καθαρών κερδών κατά 8% μπορεί να θεωρηθεί μαγική εικόνα αφού οφείλεται: α) σε έκτακτα κέρδη από ανατίμηση των αποθεμάτων για την ΕΛΠΕ και τη Motor Oil, β) σε έκτακτα κέρδη ορισμένων τραπεζών, γ) στο γεγονός ότι στο α΄ τρίμηνο του 2010 οι τράπεζες είχαν συμπεριλάβει την έκτακτη εισφορά, γεγονός που δεν έγινε φέτος και δ) στη μείωση της φορολογίας στο 20%. Παρά την επιστροφή σε κερδοφορία πολλών εταιριών, οι ζημιογόνες υπερτερούν των κερδοφόρων σε αναλογία 55% - 45%.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των τραπεζών, παρά τα θετικά σε γενικές γραμμές μηνύματα όσον αφορά στην κερδοφορία τους, υπάρχουν ακόμα ανοιχτές πληγές στους ισολογισμούς τους. Η χαμηλή ρευστότητα είναι ένα άμεσο πρόβλημα και η μαζική απόσυρση καταθέσεων είναι κάτι που απεύχονται όλες οι τράπεζες.

Τα ομόλογα στους ισολογισμούς τους μειώθηκαν ελαφρά στα 53 δισ. ευρώ, αλλά είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους, παρά την αύξηση του δείκτη Tier 1 στις περισσότερες. Ως αποτέλεσμα, κινήσεις όπως η επικείμενη ΑΜΚ της Alpha Bank είναι απόλυτα κατανοητές και δεν αποκλείεται να ακολουθηθούν και από άλλες τράπεζες.

Τι σχολιάζει η Merit για τα αποτελέσματα τριμήνου

Μικρές εκπλήξεις έκρυβαν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου. Υπάρχει βελτίωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010, όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία των ελληνικών εισηγμένων, αλλά και οριακή βελτίωση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2010. Η βελτίωση οφείλεται βέβαια σε κάποιους λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 246 εταιριών που ανακοίνωσαν τελικά αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο (εξαιρουμένων των τραπεζών και των εταιριών real estate) βρέθηκε στα 18,9 δισ. ευρώ έναντι 18,6 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2010. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στις δύο εταιρίες διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil), που επηρεάστηκαν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, από την επιβολή φόρου στα καύσιμα στην Ελλάδα, ενώ η Motor Oil επηρεάστηκε θετικά από την ενσωμάτωση της Shell Ελλάδος.

Χωρίς τις δύο αυτές εταιρίες, οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 4,5%, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στην εγχώρια ύφεση, αφού και η υποχώρηση του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα βρέθηκε στο 4,8%. Περισσότερο επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα οι κλάδοι των κατασκευών, των εκδόσεων, του χονδρικού εμπορίου, του λιανεμπορίου, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Αντίθετα, πέρα από τον κλάδο των διυλιστηρίων, βελτίωση παρουσίασε ο τζίρος των ιχθυοτροφείων, της πληροφορικής λόγω της Intralot, των μετάλλων χάρη στις θυγατρικές της Βιοχάλκο, ενώ ανθεκτικότητα επιδεικνύει ο κλάδος των τροφίμων.

Η αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων επέδρασε θετικά στις πωλήσεις σε ευρώ, αλλά όχι στον όγκο πωλήσεων. Θετικά επέδρασε και η αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα κάποιων κλάδων όπως των μετάλλων.

Παρά την προσπάθεια για περικοπή του κόστους που έκαναν οι περισσότερες εταιρίες, η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους οδήγησε σε μείωση των EBITDA κατά 17,5%, στα 2,05 δισ. Άλλωστε, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους ρεύματος επηρέασε πολύ αρνητικά το κόστος των περισσότερων επιχειρήσεων.

Αντίθετα, η άνοδος της καθαρής κερδοφορίας κατά 8,9% (444 εκατ. ευρώ έναντι 408 εκατ. ευρώ) είναι ενθαρρυντική με μια πρώτη ματιά, αλλά οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους:

Α) Στα έκτακτα κέρδη από ανατίμηση των αποθεμάτων για τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil. Β) Στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών (κέρδη 108 εκατ. έναντι ζημιών 166 εκατ.), που οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από τόκους, στα μικρά κέρδη έναντι ζημιών από το εμπορικό τους χαρτοφυλάκιο, σε έκτακτα κέρδη, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι στο α΄ τρίμηνο του 2010 είχαν συμπεριλάβει την έκτακτη εισφορά, γεγονός που δεν υπήρξε φέτος. Αντίθετα, η καταγραφή επισφαλειών ακολουθεί ανοδική πορεία. Γ) Στη μείωση της φορολογίας στο 20%.

Σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας των λογιστικών ζημιών που κατέγραψαν πολλές επιχειρήσεις εκείνο το διάστημα.

Περισσότερες είναι και πάλι οι ζημιογόνες εταιρίες από τις κερδοφόρες σε αναλογία 55% - 45%. Αντίθετα, στο α΄ τρίμηνο του 2010 υπερτερούσαν οι κερδοφόρες σε αναλογία 52% - 48%. Το αποτέλεσμα όμως εμφανίζει βελτίωση σε σχέση με το σύνολο του 2010, όπου το 61% των εταιριών παρουσίασε ζημίες.

Θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι 16 επιχειρήσεις επέστρεψαν σε κέρδη, ενώ άλλες 40 τα αύξησαν.

Πιο κερδοφόροι κλάδοι εμφανίζονται  τα διυλιστήρια, οι τράπεζες και η ενέργεια. Σημαντικές ζημίες σημειώνονται στις εκδόσεις και στις κατασκευές.

Πρώτη σε κερδοφορία εταιρία είναι ο ΟΠΑΠ και ακολουθούν η Εθνική και τα ΕΛΠΕ.

- Πρώτες σε ζημίες είναι οι δύο ελληνογαλλικές τράπεζες και ακολουθεί η MIG.
- Ο δανεισμός των εισηγμένων αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το τέλος του έτους (42,08 δισ. ευρώ από 41,4 δισ. στις 31/12/2010), συνεπεία και της πολιτικής των τραπεζών για στάσιμη πιστωτική επέκταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v