Γιατί ανεβαίνει στην εκτίμηση των ξένων το ΧΑ

Μετά από μεγάλο διάστημα "παροπλισμού", η ελληνική αγορά υπεραποδίδει και διπλασιάζει τζίρους συναλλαγών. Γιατί επανατοποθετούνται οι ξένοι, πού εστιάζουν. Τι δείχνουν οι συγκριτικές αποτιμήσεις.

Γιατί ανεβαίνει στην εκτίμηση των ξένων το ΧΑ
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των βασικών δεικτών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ελληνικές μετοχές είχαν μείνει «παροπλισμένες» και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός μότινορ από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αφού σε όλη τη διάρκεια του 2010 οι αρνητικές ειδήσεις δεν είχαν τελειωμό!

Μετά την αρχική πτώση, το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, το ριμπάουντ στην αγορά προσεγγίζει έως και 25%, οι όγκοι συναλλαγών έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι ξένοι επανατοποθετούνται στην ελληνική αγορά!

Το γεγονός ότι η λέξη Ελλάδα αρχίζει και πάλι να ακούγεται στα desks των ξένων επενδυτικών οίκων είναι αναμφισβήτητο. Η χώρα αλλά και άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές επανέρχονται στο προσκήνιο, αφού οι επενδυτές αγοράζουν και πάλι ρίσκο! 

Οι συναλλαγές του Ιανουαρίου στο Χ.Α. είναι διαφωτιστικές. Οι ξένοι αύξησαν τη συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά κατά 2,5%, στο 51,6%, βάζοντας "φρέσκα" κεφάλαια 103,3 εκατ. ευρώ, τη στιγμή όπου οι Έλληνες ήταν πωλητές.

Στο διάστημα αυτό, με τους ξένους να είναι πίσω από τις μισές περίπου συναλλαγές στο Χ.Α., η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε 35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 2,24 δισ., ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς εμφάνισε άνοδο 9,5%, στα 59,5 δισ. ευρώ.     

Η ουσία είναι πως οι ελληνικές μετοχές ανεβαίνουν και πάλι στην εκτίμηση των ξένων, γεγονός που οφείλεται σε δύο στοιχεία:

1. Στην προεξόφληση της ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους.
2. Στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών που φαίνεται πως έχουν ήδη προεξοφλήσει τα χειρότερα.

--- Το «πιεσμένο ελατήριο»

Η ελληνική αγορά μετοχών, ύστερα από πολλούς μήνες, για την ακρίβεια από τον Σεπτέμβριο του 2009, κατάφερε να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών. Η απόδοση +16,1% για τον Γενικό Δείκτη από τις αρχές της νέας χρονιάς είναι το καλύτερο ξεκίνημα την τελευταία δεκαετία.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και των άλλων περιφερειακών αγορών και συγκεκριμένα της Ιταλίας και της Ισπανίας, με 11,7% και 11,2% αντίστοιχα για τους βασικούς μετοχικούς τους δείκτες.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί πως το ελληνικό ανοδικό τίναγμα προέρχεται έπειτα από πτώση της αγοράς στα χαμηλά 12ετίας, όπου ακόμη και τεχνικά όφειλε να δώσει ισχυρή αντίδραση. Στο ταμπλό της Σοφοκλέους εδώ και μέρες λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η λογική του πιεσμένου ελατηρίου.

Πολλοί τίτλοι σημείωσαν χαμηλά πολλών ετών, στις 1.350 μονάδες, και κάποιοι εξηγούν ότι σε αυτό το σημείο η αγορά προεξόφλησε σημαντικό μέρος των κινδύνων. Η γρήγορη προσέγγιση και η διάσπαση σημαντικών ψυχολογικών επιπέδων, όπως οι κινητοί μέσοι 200 ημερών, ενεργοποίησαν αγοραστικούς μηχανισμούς και από hedge funds του εξωτερικού τα οποία ειδικεύονται σε τέτοιες τεχνικές trading.

--- Παραμένουν φθηνά τα εμποροβιομηχανικά blue chips

Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικό downside risk, οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν φθηνοί σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ειδικά αν συγκριθούν με τις περιφερειακές ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές. Οι αποτιμήσεις παραμένουν με το μέρος των «ταύρων» ακόμα και στους τραπεζικούς τίτλους, που εκ των πραγμάτων εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρίσκο!

Οι μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεκίνησαν το ράλι στη Σοφοκλέους, παρά τα σημαντικά κέρδη τους από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες με πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας που κινούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι οι μέσοι όροι αυτών των κλάδων στην Ευρώπη.

Οι τρεις μετοχές με την υψηλότερη απόδοση το 2011 είναι αυτές των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Motor Oil. Για τη φετινή χρονιά, οι τίτλοι της Μυτιληναίος και της Motor Oil εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμοι με πολλαπλασιαστές κερδών χαμηλότερους των 10 φορών, ενώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια ο δείκτης κυμαίνεται στις 10,93 φορές.

Επίσης, για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Μυτιληναίος οι δείκτες λογιστικής αξίας εξακολουθούν και παρά την άνοδο να κινούνται χαμηλότερα από τη μονάδα. Όσον αφορά στη μερισματική απόδοση της Motor Oil, υπολογίζεται λίγο πάνω από το 8,2%, ενώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια στο 5,42%.

Οι αποτιμήσεις για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ επίσης διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και δεν έχουν ξεπεράσει τις 11 φορές τα καθαρά κέρδη του 2011. Επιπρόσθετα, για τον ΟΠΑΠ, η μερισματική απόδοση προσεγγίζει το 8%. Αναφορικά με τον τίτλο της ΔΕΗ, επίσης είναι αποτιμημένος με χαμηλούς δείκτες, αφού οι πολλαπλασιαστές κερδών δεν ξεπερνούν τις 5 φορές για τα έτη 2010 και 2011, ενώ ως προς τη λογιστική αξία δεν ξεπερνά ούτε τη μισή φορά.

--- Aπαιτητικοί οι πολλαπλασιαστές των τραπεζών

Οι τραπεζικοί τίτλοι, παρότι έχουν ακόμα μπροστά τους μερικά δύσκολα τρίμηνα, έχουν υπεραποδώσει έναντι όλων των συγκρίσεων. Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, της EFG Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank κινούνται με κέρδη μεγαλύτερα από 25%, οι αποτιμήσεις ωστόσο είναι λίγο διαφορετικές σε σχέση με τις λοιπές δυνάμεις των blue chips.

Οι εκτιμήσεις για την αποτίμηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε όρους P/E σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά είναι μάλλον «απαιτητικές», καθώς εκτιμάται ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος για το 2011 διαπραγματεύεται με premium σε όρους P/E.

Για φέτος ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες που συμμετέχουν στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι 14,1 φορές έναντι 8,7 φορών για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα του Euro Stoxx Banks.

Η εικόνα βέβαια μεταξύ των εγχώριων τραπεζών σε όρους πολλαπλασιαστών μόνο κοινή δεν είναι, αφού η Τράπεζα Κύπρου και η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζουν δείκτη κερδοφορίας πολύ κοντά ή και χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο πολλαπλασιαστής κερδών για την Εθνική Τράπεζα είναι 10 φορές και για την Τράπεζα Κύπρου 8,3 φορές. Μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, την ελκυστικότερη αποτίμηση σε όρους P/E διαθέτει η Τράπεζα Κύπρου τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2012.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα των ελληνικών τραπεζών στην αποτίμηση βάσει λογιστικών αξιών. Οι ελληνικές μετοχές όπως και ο μέσος όρος Euro Stoxx Banks παρουσιάζουν πολλαπλασιαστές λογιστικής αξίας κάτω από τη μονάδα. Σε αυτήν την κατηγορία πολλαπλασιαστών ο πλέον υποτιμημένος τίτλος εμφανίζεται να είναι αυτός της Marfin Popular Bank.

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των βασικών δεικτών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 672ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 4 - 8 Φεβρουαρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v