Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάει το Χ.Α.

Γιατί οι χρηματιστές θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι πίσω και προσβλέπουν σε υπεραπόδοση. Ο ρόλος-κλειδί της Εθνικής, τα flows και η επιστροφή των Αμερικανών. Τα τεχνικά σημεία και οι ανησυχίες για την αναθεώρηση ΑΕΠ.

Πού το πάει το Χ.Α.
Την πεποίθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα επιδείξει καλύτερη συμπεριφορά το επόμενο διάστημα, σε σχέση με τις μεγάλες ξένες αγορές, διατυπώνουν πλέον οι περισσότεροι χρηματιστές, εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του μνημονίου και δεν υπάρξει αιφνιδιαστική αρνητική μεταστροφή διεθνώς.

Η εντυπωσιακή χθεσινή συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής και κυρίως η επάνοδος του ενδιαφέροντος των Αμερικανών επενδυτών για ελληνικές μετοχές αποτελούν τα δύο σημαντικά στοιχεία στα οποία εδράζεται η αισιοδοξία τους.

Στην Εθνική κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις «τρέχει» μεγάλη εντολή αγοράς από ξένο τελικό επενδυτή, ο οποίος, ενώ την περασμένη εβδομάδα αγόραζε μεθοδικά μόνο κάτω από τα 8 ευρώ, από χθες σήκωσε τις αγορές του σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι συστηματικές αγορές εξηγούν τη συμπεριφορά-«έκπληξη» της Εθνικής, σε μια συνεδρίαση όπου οι περισσότεροι ανέμεναν ότι ο τίτλος θα δεχόταν πίεση λόγω της έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, ενθαρρυντικό στοιχείο για το Χ.Α. αποτελεί η επάνοδος των Αμερικανών επενδυτών, η οποία αποτυπώνεται στο ταμπλό καθημερινά μετά τις 2:30 το μεσημέρι. Πελάτες των Goldman Sachs, Μorgan Stanley και Merrill Lynch επανατοποθετούνται σε τραπεζικές κυρίως μετοχές λαμβάνοντας για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες την πρωτιά από τα ευρωπαϊκά funds.

Οι πελάτες των παραπάνω τραπεζών ποντάρουν στο ότι το Χ.Α. το επόμενο διάστημα θα υπεραποδώσει σε σχέση με τις μεγάλες αγορές λόγω της υλοποίησης των όρων του μνημονίου, της έναρξης της συζήτησης για παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και της μείωσης του ρίσκου που επιφέρουν κινήσεις όπως η επιτυχημένη κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας.

«Ακόμη και αν οι αγορές διεθνώς διορθώσουν, το Χ.Α. δύσκολα θα χάσει τις 725 με 700 μονάδες στον 20άρη», εκτιμά διευθύνων σύμβουλος μεγάλης χρηματιστηριακής.

Τα τεχνικά στοιχεία στηρίζουν την παραπάνω άποψη. Τους τελευταίους μήνες ο FTSE/ASE-20 έδωσε υψηλότερο χαμηλό από το προηγούμενο διαμορφώνοντας μεσοπρόθεσμα ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 655 - 670 μονάδων.

Το χαμηλό 12μήνου το έγραψε στις 8 Ιουνίου, όταν υποχώρησε στις 655,57 μονάδες ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας στις 663,28 μονάδες. Το επόμενο χαμηλό ήρθε την 1η Ιουλίου (669,99 μονάδες), δίνοντας σχηματισμό διπλού βυθού, ενώ στη διόρθωση του Σεπτεμβρίου ο 20άρης υποχώρησε ως τις 699,34 μονάδες. Επίπεδα που αποτέλεσαν το χαμηλό της αγοράς το 2003 (31/3/2003) και το 2009 (9/3/2009).

Το Χ.Α. δείχνει, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, ότι έχει αλλάξει κανάλι το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα ακόμη και υποχώρηση ως τις 700 με 720 μονάδες να μην προκαλεί αλλαγή τάσης.

Αντίστοιχη είναι η συμπεριφορά του συνόλου σχεδόν των δεικτοβαρών τίτλων.

Η Alpha έχει χαμηλό 12μήνου τα 3,99 ευρώ και χαμηλό 30 ημερών τα 4,37 ευρώ, ενώ στη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας επέστρεψε ως τον 100άρη της (5,04 ευρώ). H Eurobank έχει χαμηλό 12μήνου τα 3,46 ευρώ και μήνα τα 4,15 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε ως τα 4,69 ευρώ.

Πιο αθόρυβη και με μικρότερο volatility η πορεία του τίτλου της Πειραιώς με χαμηλό 12μήνου τα 3,26 ευρώ, χαμηλό 30 ημερών τα 3,47 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε ως τα 3,89 ευρώ καταγράφοντας πτώση μόλις κατά 1,73%.

Το ενθαρρυντικό για το Χ.Α. είναι ότι αντίστοιχη συμπεριφορά αρχίζουν να επιδεικνύουν και τα εμποροβιομηχανικά blue chips. Ο τίτλος του ΟΠΑΠ έδωσε χαμηλό μήνα στα 10,90 ευρώ σχηματίζοντας διπλό βυθό (χαμηλό τριμήνου 10,83 ευρώ), απέχοντας σημαντικά από το χαμηλό 12μήνου (9,95 ευρώ).

Αντίστοιχη είναι η συμπεριφορά της κοινής μετοχής της Τιτάν (χαμηλό μήνα 14,20, 3μήνου 13,92 και 12μήνου 13,16) και των τίτλων των Μυτιληναίος (χαμηλό μήνα 4,11, 3μήνου 4,05 και 12μήνου 3,53 ευρώ), Motor Oil (χαμηλό μήνα και τριμήνου 7,15 ευρώ, χαμηλό 12μήνου 6,70 ευρώ), ΕΛΠΕ (χαμηλό μήνα και τριμήνου τα 5,53 ευρώ και 12μήνου τα 5,35 ευρώ) και ΔΕΗ.

Ο τίτλος του ΟΤΕ, αφού έδωσε τον Σεπτέμβριο νέο χαμηλό 12μήνου (5,16 ευρώ), διόρθωσε την περασμένη εβδομάδα ως τα 5,45 ευρώ και παραμένει ο πιο ασταθής του 20άρη.

Η πορεία της ΕΤΕ κρίνει τα περιθώρια της ανόδου

Το βλέμμα της αγοράς παραμένει, όμως, εστιασμένο στο πώς θα αντιδράσουν όσοι νεοεισερχόμενοι μέτοχοι απέκτησαν μέσω αγοράς δικαιωμάτων μετοχές Εθνικής στα 7 ευρώ, ενώ είναι πιθανόν κάποια «μεγάλα πορτοφόλια»-πελάτες των τραπεζών, που ήταν εγγυητές της αύξησης και του ΜΟΔ, να έχουν και χαμηλότερη τιμή κτήσης από τα 7 ευρώ.

Τα στοιχεία της τεχνικής ανάλυσης δείχνουν ότι ο τίτλος της Εθνικής πρέπει να κλείσει την εβδομάδα υψηλότερα των 8,25 ευρώ για να δώσει πειστικό ανοδικό σήμα.

Οι ανησυχίες για αναθεώρηση του ΑΕΠ

Δεύτερος καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της αγοράς θα είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, το πού θα κάτσει η μπίλια του ελλείμματος του 2009 μετά την αναθεώρηση. Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 15,5% κινούμενο προς το 16%, επίδοση που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Η ένταση και η διάρκεια της επίπτωσης θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με τους ίδιους, από το πώς θα επαναθεωρηθεί ο στόχος για το φετινό έλλειμμα. «Αν, παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση του 2009, το έλλειμμα φέτος πέσει στο 8,5%, τότε η επίπτωση θα είναι παροδική», εκτιμά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v