Oι κερδισμένοι του stock picking στο ταμπλό

Με το ΧΑ να κινείται σε περίοδο 18 μηνών προς τις 2.900 και να επιστρέφει στα χαμηλά του Μαρτίου του 2009, μόνο η τακτική του stock picking έδωσε κάποια κέρδη. Τι έχει αλλάξει. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν, ποιες "βούλιαξαν".

Oι κερδισμένοι του stock picking στο ταμπλό
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των μετοχών από τον Μάρτιο του 2009, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009 η Σοφοκλέους κατέγραψε χαμηλό έτους στις 1.469 μονάδες και μετά κινήθηκε αρκετά πιο πάνω, προς τις 2.900 μονάδες (έφτασε σε αυτό το σημείο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους).

Έπειτα από 18 μήνες, όμως, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σχεδόν στην ίδια περιοχή τιμών, στις 1.472 μονάδες και στα χαμηλά του Μαρτίου του 2009 για να κινηθεί πάλι ανοδικά κοντά στις 1.550 μονάδες (6/10/10).

Παρ’ όλα αυτά, η συμπεριφορά των μετοχών αυτό το διάστημα δεν ήταν ίδια και παρατηρούνται πολλές διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις. Αρκετές εισηγμένες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, ενώ μικρότερος αριθμός σημειώνει σημαντικά κέρδη.

Το βασικό συμπέρασμα από την επιστροφή στον περυσινό Μάρτιο είναι ότι μόνο η επιλογή τίτλων με συγκεκριμένα κριτήρια (stock picking) μπορεί να φέρει κέρδη στους επενδυτές, ενώ η επένδυση σε δείκτες ή σε κλάδους δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Σε γενικό επίπεδο, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν διαφοροποιείται αισθητά από τον Γενικό Δείκτη (+5,7%) αφού σημειώνει κέρδη 5%, ενώ και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 1%. Ο μεγάλος χαμένος αυτών των 18 μηνών είναι ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης, που παρουσιάζει κάμψη 22%.

Τι έχει αλλάξει

Από τον Μάρτιο του 2009 έως τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 η εικόνα για τις ελληνικές μετοχές έχει αλλάξει άρδην προς το χειρότερο σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ φετινού εξάμηνου είναι σε μεγάλο βαθμό καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας.

Η κατάσταση των εταιρειών είναι σαφώς χειρότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές, ωστόσο το στοιχείο αυτό αφήνει μάλλον αδιάφορο το ταμπλό για την πλειονότητα των τίτλων, με εξαίρεση ίσως τις μετοχές του «εικοσάρη» και μερικές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η ενσωμάτωση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας της χώρας στις τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους και η επανατιμολόγηση του κινδύνου επανέφεραν την αγορά στα επίπεδα του Μαρτίου του 2009. Επιπλέον, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το Χ.Α. σε καμία περίπτωση και σε κάθε αρνητικό σενάριο δεν είχε προεξοφλήσει τέτοια αδυναμία όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος αυτό που επιβαρύνει τις μετοχές και την αγορά συνολικότερα, ίσως και περισσότερο από τα παραπάνω, είναι η επιδείνωση της ψυχολογίας. Το πόσο έχουν επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του Χ.Α. οι εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο φαίνεται από την πορεία του όγκου των συναλλαγών, δείγμα και της έλλειψης ενδιαφέροντος για την αγορά τίτλων.

Η εικόνα των μετοχών

Παρά λοιπόν την μικρή θετική μεταβολή που έχει γράψει το ταμπλό από τον Μάρτιο του 2009, 160 μετοχές κινούνται με πτώση, όμως 102 σημειώνουν κέρδη. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υποαποδίδει αισθητά.

Για την ακρίβεια, από τις 160 μετοχές που σημειώνουν πτώση από τον περυσινό Μάρτιο οι περισσότερες έχουν απολέσει πάνω από το 20% της αξίας τους και 45 από αυτές περισσότερο από το 50%.

Σε μεγάλο βαθμό, η πλειονότητα των τίτλων συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερικές μετοχές που συμμετέχουν στον FTSE/ASE Mid 40 έχουν υποστεί πανωλεθρία, παρότι ο δείκτης δεν έχει υστερήσει σημαντικά εν συγκρίσει με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, αφού καταγράφει κέρδη 1%.

Αρκετοί σε αριθμό είναι οι τίτλοι που σημειώνουν άνοδο. Οι κυριότεροι από εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των κερδισμένων είναι τίτλοι σημαντικών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Πάντως, και τίτλοι με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα έχουν καταφέρει να «επιπλεύσουν».

Οι μετοχές της Frigoglass με +202%, της Shelman με +182%, της Folli Follie με +200%, της Τράπεζας Κύπρου με +169% και της Paperpack με +185% συστήνουν την πρώτη πεντάδα των αποδόσεων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 7 τίτλοι με αποδόσεις ανώτερες του 100%, όπως Coca Cola 3E, Πετζετάκις, Κυριακίδης, Δομική Κρήτης, MLS, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και Proton Bank.

Οι «μεγάλες δυνάμεις»

Η Τραπεζα Κυπρου με +169% και η Coca Cola 3E με +140% είναι οι πιο κερδισμένες επιλογές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ακολουθούν η Alpha Bank με 57%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με +47%, η EFG Eurobank με +42% και η Marfin Popular Bank με +36%.Η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα σημειώνει μικρά κέρδη της τάξεως του 12%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αρνητικά ξεχωρίζουν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Marfin Investment Group, ΟΤΕ και ΑΤΕbank.

Η μετοχή της MIG σημειώνει απώλειες 53% από τον Μάρτιο του 2009, όμως έχει πραγματοποιήσει επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος του ΟΤΕ έχει απολέσει το 45% της αξίας του αφού η τιμή έχει διαμορφωθεί γύρω από το ψυχολογικό όριο των 5,6 ευρώ από 10,24 ευρώ πριν από 18 μήνες.

Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, η πτώση κατά 36% χαρακτηρίζεται πολύ υψηλή, αφού θεωρητικά είναι ένα από τα πιο αμυντικά «χαρτιά» της αγοράς με ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Αναφορικά με την ΑΤΕbank, η πτώση αγγίζει το 4%, ενώ όλες οι τράπεζες σημειώνουν κέρδη. Για τη μετοχή της ΔΕΗ οι απώλειες είναι μικρές της τάξεως του 3%, ενώ η Jumbo σημειώνει κέρδη 8% και η Μυτιληναίος 18%.

Οι «μεσαίοι» και οι «μικροί»

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μεγάλη πτώση από τις 9 Μαρτίου του 2009 παρουσιάζει ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας, σε ποσοστό 60%, ενώ για τη Μηχανική οι απώλειες διαμορφώνονται στο 59%, 10 φορές πάνω από αυτές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
 
Όσον αφορά στην Alapis, η πτώση φτάνει στο 55%, ενώ για τον ΔΟΛ και το Ιατρικό Αθηνών οι απώλειες στο ταμπλό του Χ.Α. διαμορφώνονται σε 50% και 47% αντίστοιχα.

Ωστόσο, ιδιαίτερα μεγάλη κάμψη εμφανίζουν και άλλα «αμυντικά χαρτιά»: η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει -28% και η J&P Άβαξ -20%. Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά εμφανίζουν οι τίτλοι της Frigoglass και της Folli Follie και ακολουθεί η μετοχή της Proton Bank.

Για τον τίτλο της Μέτκα η απόδοση αγγίζει το 42%, ενώ οι μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σημειώνουν +23%. Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι τίτλοι της Σαράντης, των ΕΧΑΕ, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και των ΚΑΕ.

Από τον δείκτη της χαμηλής κεφαλαιοποίησης προέρχονται οι μετοχές που παρουσιάζουν τη σημαντικότερη πτώση αλλά και πολύ μεγάλη άνοδο. Ο τίτλος της Shelman έχει πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη από τον Μάρτιο του 2009 με 182%, ενώ οι Ευρωσύμβουλοι επίσης εμφανίζουν μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 168%. Ιδιαίτερα υψηλά κέρδη σημειώνουν ακόμα και οι μετοχές των εταιρειών Κυριακίδης, Δομική Κρήτης, MLS και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρά το γεγονός πως οι μετοχές που καταγράφουν κάμψη είναι μόλις 10 περισσότερες από τις αντίστοιχες με κέρδη, εντούτοις τα ποσοστά αυτής της μείωσης είναι τρομαχτικά: οι τίτλοι των εταιρειών Pasal Real Estate, Audiovisual, Alter, Ιλυδα, Centric Multimedia, Sprider Stores, Κυριακούλης, Intrakat και Axon σημειώνουν πτώση άνω του 50%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο όγκος συναλλαγών στην Ιλυδα έχει παραπάνω από διπλασιαστεί σε αυτό το χρονικό διάστημα όπως ισχύει και στην περίπτωση της Ευρωσύμβουλοι, όμως με το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Τέλος, με καλύτερη πορεία από τον δείκτη στον οποίο συμμετέχουν κινούνται οι τίτλοι των εταιρειών Πετρόπουλος, Rilken, Ελληνικά Kαλώδια και Μινέρβα.


* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των μετοχών από τον Μάρτιο του 2009, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v