Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το σύνδρομο του ελατηρίου!

Γιατί οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες, το ΧΑ θα μπορούσε να ανακτήσει μεγάλο ποσοστό της υποαπόδοσης του τελευταίου εννεαμήνου –Κατάλογος με «ύποπτες μετοχές» - Αναλυτικοί πίνακες.

Σοφοκλέους: Το σύνδρομο του ελατηρίου!
** Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις δεικτών - επενδύσεων, επιλεγμένων δεικτών καθώς και στην πορεία του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Γιατί οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες, το ΧΑ θα μπορούσε να ανακτήσει μεγάλο ποσοστό της υποαπόδοσης του τελευταίου εννεαμήνου –Κατάλογος με «ύποπτες μετοχές».

H «καραμπινάτη» υποαπόδοση της Σοφοκλέους κατά το τελευταίο δεκάμηνο σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια και με τα περισσότερα άλλα επενδυτικά προϊόντα ενδεχομένως να είναι καλό επιχείρημα για όσους πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να τοποθετηθούν «στα χαμηλά», ποντάροντας σε γερή άνοδο μέσα στην επόμενη τριετία.

Κάποιοι, μάλιστα βλέποντας την τρέχουσα ανοδική κίνηση επ΄ ευκαιρία των τραπεζικών εξελίξεων το... τραβάνε ακόμη περισσότερο: Επισημαίνουν μια αρχική αντεπίθεση των ελληνικών τίτλων, από τη στιγμή όπου άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης στα ελληνικά δημοσιονομικά, και ελπίζουν ότι σε περίπτωση συνέχισης των θετικών νέων, μέσα στους επόμενους μήνες, μπορούμε να έχουμε μια Σοφοκλέους ικανή να συμπεριφερθεί με τη λογική του ελατηρίου.

Ένα τέτοιο σενάριο, φυσικά, δεν στερείται κινδύνους. Κι αυτό διότι όχι μόνο βασίζεται σε παραδοχές σχετικά με το μέλλον, οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά και γιατί προϋποθέτει την εμμονή της κυβέρνησης στην πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο της χώρας στην ελεύθερη αγορά κρατικών ομολόγων. Θα γίνουν όμως τα πράγματα έτσι;

Από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 έως και τις 20 Ιουλίου 2010 (δηλαδή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Eλλάδας από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου), ο Γενικός Δείκτης του X.A. έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 38,82%, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα (βλέπε στοιχεία σχετικού πίνακα):

* Οι μετοχές στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει κέρδη 4,13% (S&P 500).
* Ο δείκτης εμπορευμάτων (R/J CRB) έχει σημειώσει και αυτός άνοδο (2,06%).
* Οι προσδοκίες στην αγορά ακινήτων έχουν μεταβληθεί προς τη θετική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τα REITS (οι ξένες ΑΕΕΑΠ) να έχουν κερδίσει κατά μέσο όρο 24,3%.
* Το δολάριο έχει παρουσιάσει άνοδο σε ποσοστό 7,89% σε σχέση με το ευρώ.
* Ο χρυσός έχει επίσης αυξηθεί (17,17%), όπως και τα ξένα ομόλογα κ.λπ.

Οι απώλειες δηλαδή των ελληνικών μετοχών είναι μεγάλες, όταν τα περισσότερα άλλα επενδυτικά προϊόντα καταγράφουν κέρδη.

Ένα δεύτερο σημαντικό στατιστικό δεδομένο είναι το πόσο μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε (στο ίδιο χρονικό διάστημα) το X.A. σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει ότι από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 20 Ιουλίου 2010, ενώ ο δείκτης DJ Greece κατέγραψε ζημίες 44,03%, οι αντίστοιχες απώλειες ήταν πολύ μικρότερες για τις υπόλοιπες PIGS.

Αυτές συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα εξής ποσοστά: -13,04% για το Μιλάνο (DJ Italy), -13,7% για την Πορτογαλία (DJ Portugal) και -13,3% για την Ισπανία (DJ Spain).

Πολύ μεγαλύτερη διαφορά παρουσιάζεται βέβαια στις αποδόσεις των βασικότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο το Παρίσι έχασε μόλις 3,77%, ενώ η Φρανκφούρτη κέρδισε 4,85%.

--- Προς αλλαγή τάσης;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι αναλυτές και οι διάφοροι οικονομικοί οργανισμοί την ελληνική οικονομία. Έχουμε, για παράδειγμα, τις θετικές δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων πως «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» (ψηφίστηκαν «διαρθρωτικές αλλαγές», τις οποίες η χώρα είχε χρονικό περιθώριο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να εφαρμόσει έως το τέλος του 2010).

Ακόμα, εκφράζονται κάποια θετικά σχόλια για την πορεία της οικονομίας μας και από media που «έχυναν τόνους δηλητήριο» πριν από κάποιους μήνες. Με θετικό τρόπο, επίσης, υποδέχτηκε η αγορά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Έπειτα από όλα αυτά, ας δούμε την «αλλαγή σκηνικού» στα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω! Συγκεκριμένα (όπως προκύπτει από τους δύο σχετικούς πίνακες) κατά την περίοδο από τις 12 έως τις 26 Ιουλίου 2010:

* Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 6,39%, όταν η Αμερική (S&P 500) ανέβηκε 3,56%, η Γερμανία (DJ Germany) 2,19%, η Γαλλία 2,08% (DJ France), ο χρυσός έπεσε 1,67%, το δολάριο έχασε -2,52% κ.λπ.

* Σε σύγκριση με τα χρηματιστήρια της νότιας Ευρώπης, η Σοφοκλέους έχει υπεραποδώσει σαφώς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (από 12 έως 26 Ιουλίου), καθώς ο DJ Greece κέρδισε 8,84%, όταν τα αντίστοιχα κέρδη της Ισπανίας ήταν 4,3%, της Ιταλίας 1,44% και όταν η Πορτογαλία υποχρεώθηκε σε απώλειες 0,38%.

--- Πορεία πρώτου εξαμήνου

Σχετική ικανοποίηση επίσης φαίνεται πως προσφέρει στους αναλυτές η πορεία του προϋπολογισμού του 2010, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους πίνακες:

1. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζει μείωση από τα 13,39 στα 9,75 δισ. ευρώ και μάλιστα η υπάρχουσα διαφορά έχει προκύψει μόνο στο δεύτερο τρίμηνο, αφού στο πρώτο τέταρτο του έτους η πορεία του ελλείμματος κυμαινόταν συνεχώς στα επίπεδα του 2009.

2. Πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος σημειώνει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα (χωρίς τον υπολογισμό των τόκων), το οποίο μειώνεται κατά 64,3%, από τα 11,2 δισ. στα 4,023 δισ. ευρώ.

3. Η πορεία των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κινείται πολύ κοντά στις προβλέψεις (έσοδα 23,79 δισ. στο εξάμηνο, έναντι στόχου στα 24,14 δισ. ευρώ). Πάντως, στο δεύτερο μισό της χρονιάς τα έσοδα αναμένεται να τονωθούν περισσότερο χάρη: α) στον αυξημένο συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, β) στην έκτακτη φορολογία στα ακίνητα, γ) στα έσοδα από τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, δ) στις προσπάθειες για σύλληψη της φοροδιαφυγής κ.λπ.

--- Η δυναμική του Γενικού Δείκτη

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατάφερε να υπεραποδώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα έναντι τόσο των ξένων αγορών (ανεπτυγμένων και νοτιοευρωπαϊκών) όσο και άλλων επενδυτικών προϊόντων, γιατί υπήρξαν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης των προοπτικών στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.

Ωστόσο, επειδή η υστέρηση των ελληνικών μετοχών σε σύγκριση με τα άλλα επενδυτικά προϊόντα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι πολύ πιθανόν, σε περίπτωση όπου συνεχιστούν οι θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα, η Σοφοκλέους να κερδίσει πολύ σημαντικό έδαφος σε βάθος χρόνου.

--- Οι «ύποπτες» μετοχές

Σε προηγούμενο δημοσίευμα στο Euro2day.gr, είχαμε αναφερθεί στις μετοχές που με βάση τα ιστορικά στοιχεία εμφανίζουν μεγάλη μεταβλητότητα εν συγκρίσει με τον Γενικό Δείκτη. Κάτω από αυτό το πρίσμα μάλιστα (την αυξημένη μεταβλητότητα), είχαμε ξεχωρίσει «22 μετοχές για τολμηρούς», επιλογές δηλαδή που έχουν αυξημένες πιθανότητες να υπεραποδώσουν σε περίπτωση όπου η πορεία του Γενικού Δείκτη είναι ανοδική.

Οι τίτλοι αυτοί ήταν: Alapis, Alpha Bank, ATEbank, Μπάμπης Βωβός, Σωληνουργεία Κορίνθου, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛ, Μάρμαρα Κυριακίδη, F.G. Europe, Forthnet, Χαλκόρ, Lamda Development, Marfin Investment Group, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Revoil, Σιδενόρ, Sprider Stores, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Βιοχάλκο.

Κάτω από μία άλλη έννοια, προσπαθώντας να προβλέψουμε ποιες μετοχές θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση όπου ο τελευταίος κινηθεί ανοδικά, θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι θα το πράξουν οι τίτλοι:

* Των τραπεζών. Κι αυτό γιατί αυτοί έχουν πιεστεί περισσότερο από τον μέσο όρο της αγοράς και σε περίπτωση εξυγίανσης των μακροοικονομικών θα είναι οι πρώτοι που θα ευνοηθούν, ενώ επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το μέτωπο των υποδομών. Επιπροσθέτως ήδη έχει παρατηρηθεί σημαντική άνοδος λόγω των πληροφορίων και σεναρίων για συγχωνεύσεις τραπεζών, με έναυσμα την κίνηση της Πειραιώς σε ΑΤΕ και ΤΤ.

* Των υποδομών. Με δεδομένο ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα στηριχτεί αναπόφευκτα στις υποδομές, στις παραγωγικές και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι καλές εταιρείες αυτών των κλάδων λογικό είναι να ενισχυθούν περισσότερο. Άλλωστε, με τον ιδιωτικό τομέα να μην έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια να επενδύσει, το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ και οι ξένες επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν τους μοχλούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

* Των καλών εταιρειών όλων των κλάδων, που θα καταφέρουν να εκμεταλλευτούν την κρίση, με εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και μέσα από τα πλήγματα που θα δεχτούν στο επόμενο δωδεκάμηνο οι ανταγωνιστές τους (το θετικό σενάριο προβλέπει μια αρχική ανάταξη της πραγματικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2011).

** Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις  δεικτών - επενδύσεων, επιλεγμένων δεικτών καθώς και στην πορεία του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 644ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 23 – 27 Ιουλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v