Εισηγμένες: Θερμό φθινόπωρο για ΑΜΚ & ΜΟΔ

Οι αισιόδοξοι «βλέπουν» συνέχεια στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος και κινήσεις πολλών εισηγμένων για ΑΜΚ και μετατρέψιμα ομολογιακά από το προσεχές φθινόπωρο - Τι «παίζει» για 16 εταιρίες της Σοφοκλέους.

Εισηγμένες: Θερμό φθινόπωρο για ΑΜΚ & ΜΟΔ
Τα πρώτα «χαμόγελα» άρχισαν να σχηματίζονται στα στελέχη εκείνων των επιχειρήσεων που θα επιθυμούσαν να ενισχυθούν με μακροπρόθεσμης διάρκειας κεφάλαια και για τον σκοπό αυτόν έχουν αρχίσει να «ξεσκονίζουν» και πάλι παλαιότερα σχέδιά τους, είτε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Στους κυριότερους παράγοντες που έχουν συντελέσει προς αυτήν την εξέλιξη συγκαταλέγονται:

• Η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, με τη σταθεροποίηση αρχικά του Γενικού Δείκτη και την έναρξη μιας πλαγιοανοδικής κίνησης στη συνέχεια.

• Η κινητικότητα που άρχισε και πάλι να παρατηρείται στον χώρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στο μέτωπο των τραπεζών αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

• Η θέληση των ισχυρότερων εταιριών να βγουν ενισχυμένες από την κρίση και η αναζήτηση κεφαλαίων προκειμένου να προχωρήσουν σε deals.

• Η ανάγκη πολλών εισηγμένων για κεφαλαιακή ενίσχυση, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους προς τον τραπεζικό τομέα και να τονώσουν την «αγχωτική» ρευστότητά τους.

--- Οι «εύκολες» περιπτώσεις

Σε πρώτη φάση, έχουμε τις λεγόμενες «εύκολες περιπτώσεις», όπως για παράδειγμα της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, το ΜΟΔ της οποίας, ύψους 15 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε από το fund Linnaeus, μία εβδομάδα περίπου μετά την ψήφιση του θέματος στη σχετική γενική συνέλευση των μετόχων.

Πρόσφορο φαίνεται να είναι το έδαφος για τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, καθώς το κυπριακό Συγκρότημα πλεονεκτεί στην παρούσα φάση λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως: α) Η έκθεσή του στην Ελλάδα είναι σαφώς χαμηλότερη του 50%, β) Η κυπριακή οικονομία δεν αντιμετωπίζει ανάλογα μακροοικονομικά προβλήματα με αυτά της Ελλάδας και γ) Διαθέτει καλούς δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις, χωρίς να είναι εκτεθειμένη σε τοξικά προϊόντα και έχοντας σαφώς περιορισμένη θέση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ανάλογα «εύκολη» περίπτωση θεωρείται αυτή της Γενικής Τράπεζας, με τους Γάλλους της Societe Generale να έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

«Διαδικαστικού» επίσης χαρακτήρα θεωρείται και η αύξηση κεφαλαίου της Sciens, καθώς θα γίνει με εισφορά σε είδος των τριών μεγαλύτερων μετόχων της, με στόχο την αύξηση του ενεργητικού, την περαιτέρω διαφοροποίηση των επενδύσεων και γενικότερα την ενίσχυση των προοπτικών της.

Με εισφορά σε είδος -του 14% της CD Media και του 41,81% της Usmar- και όχι με καταβολή μετρητών γίνεται και η επιχειρούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Centric.

Χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας είναι η προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου στην ΕΛΒΙΕΜΕΚ. Το χαμηλό της ύψος (1,5 εκατ. ευρώ), το μεγάλο ποσοστό του βασικού μετόχου και ο περιορισμένος κίνδυνος της προωθούμενης επένδυσης (εναλλακτικές μορφές ενέργειες) συντείνουν προς αυτήν την εκτίμηση. Σαφώς μεγαλύτερη ΑΜΚ αναμένεται μελλοντικά, εφόσον αδειοδοτηθεί η εκμετάλλευση του μεγάλου ακινήτου της εισηγμένης.

--- Ο «άγνωστος Χ» των τραπεζών 

Η Κύπρου και η Γενική έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις στα μετοχικά τους κεφάλαια, κάτι που ήδη έχουν ολοκληρώσει μέσα στο τελευταίο 15μηνο η Εθνική, η Alpha Bank, η Εμπορική, η Αττικής και η Aspis Bank.

Ζητούμενο είναι το κατά πόσον μετά την αναμενόμενη έξαρση των επισφαλειών μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο κάποιες από τις τράπεζες θα κληθούν να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, γεγονός που δεν μπορεί να προεξοφληθεί από τώρα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι σε μια τέτοια συγκυρία θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι συγχωνεύσεις τραπεζικών ομίλων, με τρίτους επενδυτές και funds να αποκτούν συμμετοχή στα νέα σχήματα μέσα από καταβολή «φρέσκου χρήματος».

Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι το πιθανότερο σενάριο θέλει πρώτα να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις στον κλάδο, στη συνέχεια (αν φυσικά χρειαστεί) να χρηματοδοτηθούν από το ΔΝΤ και οι όποιες αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν σε βάθος χρόνου, όταν η κρίση θα έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί.

--- Τα «ανοιχτά μέτωπα»

H Μηχανική ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, χωρίς να δώσει τιμή έκδοσης. Έκτοτε, πέρασαν περισσότεροι από πέντε μήνες χωρίς καμία πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, με την τρέχουσα τιμή του τίτλου να είναι σαφώς χαμηλότερη από την ονομαστική του αξία (0,70 ευρώ). Οι δυσκολίες είναι προφανείς, ωστόσο σε περίπτωση βελτίωσης του κλίματος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επαναφορά του θέματος «στο τραπέζι».

Στον όμιλο Axon Συμμετοχών δεν έχουν κρύψει ποτέ τη διάθεσή τους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η θυγατρική Euromedica είτε ανανέωσε μέρος του ομολογιακού της δανείου είτε το μετέτρεψε σε μετοχές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει κάποιες διερευνητικές επαφές, μήπως υπάρξει κάποια εξέλιξη από το προσεχές φθινόπωρο και μετά.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία για την Dionic, προκειμένου η εισηγμένη εταιρία να εκδώσει μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο. Οι όροι και το ύψος του δανείου δεν είναι γνωστά, ωστόσο αρχικό ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει παλαιοί μέτοχοι, αλλά και νέοι επενδυτές. Στόχος η μείωση του δανεισμού και η επέκταση σε νέες δραστηριότητες, όπως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Αντίθετα, ουδέν νεότερο υπάρχει από την πλευρά της Imperio, που προ μηνών είχε ψηφίσει την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Η Hellas On Line δεν έχει ανακοινώσει θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο κατά το πρώτο τρίμηνο «έπεσε» σχετική προκαταβολή κάποιων εκατ. ευρώ από τη μητρική Intracom. Να σημειωθεί επίσης ότι η εισηγμένη έχει «αδύναμο» ύψος ιδίων κεφαλαίων και ένα απαιτητικό επενδυτικό πρόγραμμα να υλοποιήσει.

Θέμα αύξησης κεφαλαίου έχει εγείρει και η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, η οποία δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον (προβλέπει θετικό EBITDA για φέτος και επάνοδο στην κερδοφορία από το 2011), ωστόσο η εικόνα του τίτλου στο ταμπλό είναι απογοητευτική και οι δανειακές υποχρεώσεις πολύ υψηλές (επρόκειτο να ρυθμιστούν προ αρκετών μηνών, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχουν νεότερα). Απορίας άξιο είναι και το ποιος «θα βάλει τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη»: ο «στρατηγικός επενδυτής» κ. Βάγγερ, η Millennium Bank που έχει υπερδανείσει την εισηγμένη, κάποιος άλλος;

H Cardico προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στην προσεχή γενική συνέλευση το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου έως το ποσό των 5 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, ή και με κεφαλαιοποίηση χρεών. Η σχετική έκδοση σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη πώληση μη λειτουργικού ακινήτου και μια σειρά άλλες επιχειρηματικές κινήσεις αποσκοπούν στη σωστή διαχείριση της ρευστότητας του ομίλου, καθώς οι δανειακές υποχρεώσεις είναι υψηλές.

Το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Unibios έχει τεθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν, πότε μέσα από αύξηση κεφαλαίου και πότε μέσα από μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, χωρίς ωστόσο κάτι από αυτά να έχει προχωρήσει. Ενδεχομένως η βελτίωση του κλίματος να προκαλέσει και πάλι το ενδιαφέρον της διοίκησης για κάτι σχετικό από το προσεχές φθινόπωρο.

Για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ιπποτούρ έχουμε χάσει πλήρως τον λογαριασμό, καθώς αποφάσεις γενικών συνελεύσεων υπάρχουν συνεχώς από το 2006(!), αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον ΑΜΚ δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας είναι αρνητικά (οι βασικοί μέτοχοι την ενισχύουν με ρευστότητα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v