Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρα μαντάτα στο τρίμηνο για το Χ.Α.

Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τριμήνου και οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές, αφού ο Γ.Δ.  έχει πτωτικές τάσεις. Η υψηλή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Μαύρα μαντάτα στο τρίμηνο για το Χ.Α.
* Οι πίνακες που αφορούν στα αποτελέσματα τριμήνου για εταιρίες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου και οι πρώτες αντιδράσεις, κρίνοντας και από το ταμπλό, είναι αρνητικές, αφού ο Γενικός Δείκτης δείχνει να έχει πτωτικές τάσεις και ο FTSE/ASE-20 βρίσκεται κοντά στις 730 μονάδες.

Λίγο έως πολύ, τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα ενθουσίαζαν, ωστόσο, παρά τα όποια έκτακτα στοιχεία, η απόδοση των εισηγμένων κινήθηκε πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Για την ακρίβεια, στο α΄ τρίμηνο σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση τα τελευταία χρόνια. Η εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου των εταιρειών του FTSE/ASE Mid 40 είναι ελαφρώς καλύτερη αφού απουσιάζουν οι τράπεζες, οι οποίες επιβάρυναν τον FTSE/ASE-20.

Η συνολική εικόνα απογοητεύει και δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις για τη δυναμική ορισμένων εταιρειών. Παρά το θετικό στοιχείο της αύξησης πωλήσεων σε μεγάλο αριθμό εισηγμένων και στο σύνολο του Χ.Α., αυτό δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση ούτε στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, και σε μεγάλο βαθμό, τα αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE/ASE Mid 40 κινήθηκαν σε χειρότερα επίπεδα από αυτά των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι δύο κατηγορίες μετοχών παρουσίασαν διαφορετικούς ρυθμούς ανόδου στον κύκλο εργασιών: της τάξεως του 9,2% για τον «εικοσάρη» έναντι 5,9% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, και οι δύο δείκτες κινήθηκαν χαμηλότερα, σε ποσοστό 54% ο FTSE/ASE-20 και κατά 66% ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40.

--- Η υψηλή κεφαλαιοποίηση

Συνολικά οι οκτώ τράπεζες του FTSE/ASE-20 παρουσίασαν κέρδη 100 εκατ. ευρώ μόλις, όταν πέρυσι είχαν εμφανίσει 721 εκατ., μείωση 86,1%! Η Alpha Bank, η ATEbank και το Τ.Τ. σημείωσαν ζημιογόνο αποτέλεσμα, ενώ τη μεγαλύτερη κερδοφορία εμφάνισε η Κύπρου με το υψηλότερο απόλυτο μέγεθος στα 81,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 29%).

Μικρή άνοδο είχε και η Marfin P.B. με 4,2%, ενώ η Εθνική, η Πειραιώς και η EFG Eurobank σημείωσαν πτώση άνω του 80%! Πέραν της κερδοφορίας, υπήρξαν σημαντικές υποαξίες, οι οποίες επηρέασαν την κεφαλαιακή τους θέση, αν και οι διοικήσεις των τραπεζών δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξες και για την πορεία των «κακών» δανείων. Ένα ακόμα σημείο με πολλές ερμηνείες είναι η αύξηση της θέσης τους σε ελληνικά ομόλογα.

Στις υπόλοιπες συμμετοχές του FTSE/ASE-20, ξεχώρισε η αδύναμη επίδοση του ΟΤΕ με -76% στα καθαρά κέρδη, ενώ στον αντίποδα τα μεγαλύτερα κέρδη σε απόλυτο επίπεδο παρουσίασε η ΔΕΗ με 257,5 εκατ. ευρώ και +4,4% σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, ζημίες σημείωσαν η MIG και ο όμιλος της Βιοχάλκο.

Ο Μυτιληναίος και η Coca Cola εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις λόγω και της αδύναμης βάσης σύγκρισης, ενώ ο ΟΠΑΠ είχε μικρή πτώση στο 11% και 192 εκατ. ευρώ απόλυτο μέγεθος. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι 12 μη τραπεζικές συμμετοχές δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να «παλαντζάρουν» τη ζυγαριά των κερδών.

--- Η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων, τα λειτουργικά αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE/ASE Mid 40 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των εκτιμήσεων, με τη μείωση των καθαρών κερδών να υπερβαίνει το 65%.

Συνολικά, από τις 31 επιχειρήσεις 22 παρουσίασαν κέρδη και 9 εμφάνισαν ζημίες σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Όσον αφορά στις πωλήσεις, η εικόνα είναι παρόμοια, με 10 εταιρείες να μειώνουν τις πωλήσεις τους. Θετική συμμετοχή για τη διαμόρφωση του δείκτη είχαν οι μετοχές των Μέτκα, Frigoglass, Folli Follie, ΚΑΕ, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, τη μεγαλύτερη επίδοση πραγματοποίησε η Alapis, καθώς αύξησε τα EBITDA κατά 6,4% στα 80,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Folli Follie με 54,4 εκατ. ευρώ και +16,5% ικανοποίησε τους αναλυτές. Τα ΚΑΕ με 23,5% στα EBITDA αποδεικνύονται όντως αμυντική επιλογή, ενώ πολύ καλό ήταν το αποτέλεσμα και για την ΕΛΒΑΛ, η οποία κατάφερε να αυξήσει τις λειτουργικές της επιδόσεις κατά 41% στα 16,3 εκατ. ευρώ.

Η J&P Άβαξ με 25,2 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη και +2,8% σημείωσε πολύ καλή επίδοση, αν και στα καθαρά κέρδη είχε πτώση 6,2% στα 8,9 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοποίηση στα 112 εκατ. ευρώ. Πολύ υψηλότερα λειτουργικά κέρδη παρουσίασε και η ΕΧΑΕ με +97% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν πολύ υψηλότερα στα 9,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 69%.

Πέραν όμως των θετικών εκπλήξεων, οι αρνητικές σε αριθμό ήταν αισθητά περισσότερες εν συγκρίσει με προηγούμενα τρίμηνα και εν μέρει δικαιολογούν την ισχνή επίδοση των λειτουργικών κερδών για το σύνολο του δείκτη.

Η Aegean Airlines, με δεδομένες βέβαια την εποχικότητα του α΄ τριμήνου και την αρνητική μεταβολή από τις τιμές των καυσίμων, κατέγραψε αρνητικά λειτουργικά κέρδη 26,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ και -26 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από 4,6 εκατ. ευρώ πέρυσι και ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1%.

Η ΑΝΕΚ Lines, επίσης λόγω εποχικότητας και καυσίμων, κινήθηκε με μεγάλες ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται ανοδικά κατά 4,6%. Ο ΔΟΛ συνέχισε αρνητικά, με τα λειτουργικά κέρδη στα -6 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 8,6 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τον ΟΛΘ, μειώθηκαν σημαντικά τα EBITDA στο 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα καθαρά κέρδη επίσης μειώθηκαν κατά 95% από 3,6 εκατ. σε 172 χιλ. ευρώ.

Οι εταιρείες Γενική Τράπεζα, Forthnet, Intracom, Σιδενόρ, Βωβός και Χαλκόρ σημείωσαν ζημίες. Για τη Γενική οι ζημίες μετά φόρων ήταν 46 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Forthnet 15,3 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ κινήθηκε με πτώση στα καθαρά κέρδη 88% στις 143.000 ευρώ από 1,15 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα λειτουργικά κέρδη παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 5,2%, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,7%.

Όσον αφορά στη Σιδενόρ, παρά τις ζημίες σε bottom line, λειτουργικά κινήθηκε σε ανώτερα επίπεδα, με τον κύκλο εργασιών ωστόσο στο -27%. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρουσίασε κάμψη στον κύκλο εργασιών κατά 9,5%, ενώ στα καθαρά κέρδη η μείωση διαμορφώθηκε σε 35,5% στα 4,6 εκατ. ευρώ, αν και τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν 10%, μόλις στα 21 εκατ. ευρώ.

* Οι πίνακες που αφορούν στα αποτελέσματα τριμήνου για εταιρίες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 637ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 4 – 8 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v