Οι μετοχές της... δεκάρας!

Tο 1998, δημοσίευμα που αναφερόταν στις λεγόμενες "φθηνές μετοχές" είχε τίτλο: "Αξίζουν όσο ένα πακέτο τσιγάρα". Σήμερα, παρά την πάροδο δώδεκα ετών, ο αντίστοιχος τίτλος θα ήταν: "Αξίζουν μόνο όσο ένα τσιγάρο"...

Οι μετοχές της... δεκάρας!
* Ο πίνακας που αφορά στις μετοχές με τιμή κάτω από 0,30 ευρώ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Tο 1998, δημοσίευμα που αναφερόταν στις λεγόμενες «φθηνές μετοχές» (penny stocks) είχε τίτλο: «Αξίζουν όσο ένα πακέτο τσιγάρα». Σήμερα, παρά την πάροδο δώδεκα ετών από τότε και την ένταξη του Χ.Α. στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, ο αντίστοιχος τίτλος θα ήταν: «Αξίζουν μόνο όσο ένα τσιγάρο»...

Πράγματι, με την τιμή του πακέτου να έχει φτάσει στα 4 ευρώ (το φθηνό...) και με δεκάδες μετοχές να είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από τα 30 λεπτά, ένας επενδυτής μπορεί να «χτίσει» σταδιακά σημαντικές θέσεις στο Χ.Α. απλώς... κόβοντας το τσιγάρο!

Στον πίνακα της SOLIDUS Χρηματιστηριακής παρουσιάζονται οι τίτλοι του Χ.Α. που με βάση το κλείσιμο της 28ης Μαΐου 2010 ήταν διαπραγματεύσιμοι κάτω από τα 30 λεπτά του ευρώ.

Συνήθως πρόκειται για μετοχές εταιρειών με αδύναμα οικονομικά στοιχεία, οι οποίες φαίνεται ότι θα περάσουν δύσκολες ώρες στην επερχόμενη διετή (τουλάχιστον) ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη λίστα ενδεχομένως να προκύψουν και κάποιες θετικές εκπλήξεις, που θα αποφέρουν σημαντικότατες αποδόσεις στους «τολμηρούς»...

* ALTEC: Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 28 εκατ. ευρώ μπορεί να δείχνει χαμηλή με βάση τα μερίδια αγοράς του ομίλου, ωστόσο εταιρείες με πολύ καλύτερη ρευστότητα και σημαντικά κέρδη αποτιμώνται χαμηλότερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Υψηλός ο δανεισμός, όμως είναι θετικό ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν να την περισώσουν. Το πρώτο φετινό τρίμηνο συνέχισε να είναι ζημιογόνο.

* ΚΛΩΝΑΤΕΞ: Εταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια, χωρίς συμμετοχές, με εγγυήσεις υπέρ προβληματικών επιχειρήσεων και χωρίς βασικό μέτοχο! Η διάσωσή της θα αποτελέσει θετική έκπληξη.

* ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Με αρνητική καθαρή θέση και αυτή, χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας, αλλά με έναν ισχυρό βασικό μέτοχο (όμιλος Κυριακού), που σε καλύτερες εποχές θα αποφασίσει ενδεχομένως να επαναδραστηριοποιήσει την εισηγμένη.

* ΕΔΡΑΣΗ: Ζητούμενο αποτελεί η στάση των τραπεζών, καθώς, μπορεί η εταιρεία να διαθέτει ισχυρή ακίνητη περιουσία και υψηλή τεχνογνωσία, ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της είναι μεγάλες (9,5 εκατ.) και η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο δυσχερής. Πρόσφατα, παραιτήθηκαν τα δύο ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της.

* ΚΟΥΜΠΑΣ: Εταιρεία συμμετοχών με αρνητική καθαρή θέση, αλλά με μεγάλες θέσεις σε μετοχές εισηγμένων (και μη) επιχειρήσεων καθώς και σε ακίνητα. Κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να προχωρήσει στην έκδοση δύο νέων ομολογιακών δανείων. Στόχοι της εταιρείας είναι ο περιορισμός των εξόδων και η ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων (μετοχές, συμμετοχές, ακίνητα) προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός.

* ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ: Οι δύο «ομόσταβλες» εισηγμένες (ΓΕΝΕΡ και Alma-Ατέρμων, όμιλος Βρυώνη) έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. Στις 31/3/2010 υπήρχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω των 700 χιλ. ευρώ και σειρά παρατηρήσεων από τον ορκωτό ελεγκτή. Σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ήταν μηδενικός…

* ΝΕΛ: Η επαναδιαπραγμάτευσή της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου την έφερε από τα 30 στα 11 λεπτά μέσα μόλις σε λίγες συνεδριάσεις. Το αποτέλεσμα της εισηγμένης είναι ζημιογόνο εδώ και χρόνια, τα δάνειά της πολύ υψηλά και η διοίκηση της ΝΕΛ αισιοδοξεί ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της και πως από φέτος θα επιτυγχάνει θετικό EBITDA και από το 2011 θετικό αποτέλεσμα προ φόρων.

* ΜΟΧΛΟΣ: Κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, κερδοφόρο το αποτέλεσμα των τελευταίων ετών (και του πρώτου φετινού τριμήνου), ωστόσο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των κατασκευαστικών εταιρειών «στερεύει» επικινδύνως. Πολύ λίγα τα έργα που θα δοθούν φέτος, με «χτυπημένα» περιθώρια και με το Δημόσιο να καθυστερεί χαρακτηριστικά τις αποπληρωμές του.

* PLIAS: Η μετοχή έπεσε και πάλι κάτω από τα 30 λεπτά, παρά το γεγονός ότι προ ολίγων μηνών είχε προηγηθεί reverse split. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τελευταίας τριετίας (περιλάμβανε και αύξηση κεφαλαίου με μετρητά) φαίνεται να κόλλησε στην κρίση και το τελευταίο διάστημα είδαμε την αλλαγή διοίκησης και ιδιοκτησιακού σχήματος, και τώρα βαδίζουμε προς νέο reverse split και προς νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

* ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Αγώνας διάσωσης μέχρις ότου βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Στα «συν» η διεκδίκηση αποζημίωσης από την παλαιά υπόθεση του Καζίνο των Αθηνών.

* RIDENCO: «Μέσα πάει καλά», ωστόσο πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον θα μπορέσουν να περιοριστούν οι μεγάλες ζημίες του ιταλικού εγχειρήματος, όπου επιχειρείται κίνηση αναδιάρθρωσης. Η οικονομική ύφεση κάθε άλλο παρά βοηθάει, όμως στα θετικά της εισηγμένης εταιρείας συγκαταλέγονται τα δύο ισχυρά brand names που αντιπροσωπεύει.

* SANYO: Εταιρεία συμμετοχών με κεφαλαιοποίηση πολύ χαμηλότερη από την καθαρή αξία του ενεργητικού της. Οι περισσότερες τοποθετήσεις (ναυτιλία, εμπορικό κέντρο Avenue) εξακολουθούν να είναι σχετικά αποδοτικές παρά την κρίση, ωστόσο τα δάνεια από τις «αμαρτίες του παρελθόντος» είναι μεγάλα, όπως και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις. Υποαξίες φέτος και από μετοχικές τοποθετήσεις προηγούμενων ετών. Καλύτερα των αναμενομένων τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

* UNIBIOS: Τα σχέδια περί αυξήσεων κεφαλαίου και μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, ενώ η οικονομική ύφεση επιφέρει γερό χτύπημα σε μία εταιρεία που προσπαθούσε να γυρίσει σε θετικό αποτέλεσμα.

* COMPUCON: Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια δείχνουν καλή διάθεση και δεν «τραβούν το χαλί» μιας επιχείρησης που αναδιαρθρώνεται και προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις στον πολύπαθο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο.

* ΙΠΠΟΤΟΥΡ: Για μία ακόμη φορά (δέκατη;) επιχειρείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά. Πέραν αυτού (και του πολύ μεγάλου dilution που θα προκύψει), χρειάζεται μεγάλη άνοδος του κύκλου εργασιών προκειμένου η εταιρεία να επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

* ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ: «Κατέβασε ταχύτητες» κερδοφορίας το ισχυρότερο κομμάτι του ομίλου (το 39% της Sprider), ενώ σε επίπεδο δραστηριότητας της μητρικής τα πράγματα φαίνονται δύσκολα και θα κριθούν από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται. Με τη μετοχή στα 17 λεπτά, θυμίζουμε ότι προ διετίας περίπου έγινε αύξηση κεφαλαίου στα 99 λεπτά, που καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από τους βασικούς μετόχους.

* ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ: Το 2010 αναμένεται να είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών. Πραγματοποιούνται βέβαια κινήσεις στήριξης της εισηγμένης, αλλά όλα αυτά συνοδεύονται εύλογα και από διάχυση (dilution) μετοχικών θέσεων για τους επενδυτές.

* NUTRIART: Στα πλεονεκτήματα του ομίλου το πολύ γερό brand name που διαθέτει (Κατσέλης) και το ισχυρό μετοχικό σχήμα του. Ωστόσο, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να αποδώσει σύντομα, καθώς οι ζημίες συνεχίζονται και οι δανειακές υποχρεώσεις δεν είναι ευκαταφρόνητες. Αρνητική εξέλιξη υπήρξε για τον εισηγμένο όμιλο και σε ό,τι αφορά το παλαιό ακίνητο της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη.

* CARDICO: Εταιρεία με ισχυρό μερίδιο αγοράς, που καλείται να διαχειριστεί τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της (σχεδιάζεται και πώληση μη λειτουργικού ακινήτου). Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

H ΜΑΡΑΚ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με μικρές ζημίες και με κάποιες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ληξιπρόθεσμες. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με άνοδο στον κύκλο εργασιών και η εταιρεία εδώ και καιρό προσπαθεί δυναμικά να κερδίσει έργα που θα τη βγάλουν από τη «στενωπό».

Και οι κερδοφόρες...

Στη λίστα με τις μετοχές που είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από τα 30 λεπτά δεν συγκαταλέγονται μόνο ζημιογόνες ή προβληματικές εταιρείες, αλλά και υγιείς επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν κέρδη. Μεταξύ αυτών η Γενική Εμπορίου, η Dionic, η Κυριακούλης, η ΠΕΡΣΕΥΣ, η Intrakat κ.ά. 


* Ο πίνακας που αφορά στις μετοχές με τιμή κάτω από 0,30 ευρώ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v