Εισηγμένες: Αποτιμήσεις για κλάματα!

Το 15% των εταιριών διαπραγματεύεται πλέον στο ΧΑ κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ! Παραδείγματα από επιχειρηματικούς ομίλους που "ξεφούσκωσαν" και από κλάδους που "εξαφανίστηκαν" - Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Αποτιμήσεις για κλάματα!
Το 15% των εταιριών διαπραγματεύεται πλέον στο Χ.Α. κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ! Παραδείγματα από επιχειρηματικούς ομίλους που "ξεφούσκωσαν" και από κλάδους που "εξαφανίστηκαν" - Αναλυτικός πίνακας.

Όσοι αναζητούν τις αιτίες για τις οποίες οι μικροεπενδυτές απέχουν από το Χρηματιστήριο της Αθήνας (οικονομική κρίση, αλματώδης πιστωτική επέκταση κατά την τελευταία δεκαετία κ.λπ.) θα πρέπει ενδεχομένως να συνεκτιμήσουν και το μέγεθος των ζημιών στις οποίες υποχρεώθηκε η πλειονότητα εκείνων που τοποθετήθηκαν το παρελθόν σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Με δεδομένη την έμφαση των Ελλήνων μικροεπενδυτών στη λεγόμενη περιφέρεια, η μέση απώλεια δεν απεικονίζεται από την πορεία του Γενικού Δείκτη, αλλά από το ύψος των τρεχουσών αποτιμήσεων όσων εταιριών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 -και μάλιστα σε πολύ δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα- έλεγαν ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων ξεκινούν από το 1,5 εκατ. ευρώ, γιατί τόσο μόνο αξίζει το περιβόητο όχημα. Γενικότερα, οι εταιρίες με κεφαλαιοποίηση κάτω των 5 εκατ. ευρώ (σε παλιές ελληνικές δραχμές τότε, φυσικά) ήταν ελάχιστες.

Σήμερα, στην κατηγορία αυτή εντάσσεται περίπου το 15% του συνόλου των εισηγμένων, παρά το γεγονός ότι από τότε μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει πληθωρισμός 15 ολόκληρων ετών! Συγκεκριμένα, με βάση το κλείσιμο της 19ης Απριλίου, οι 38 από τις 264 εισηγμένες διαπραγματεύονταν κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ…

Ακόμη χειρότερη είναι η σύγκριση με την περίοδο της χρηματιστηριακής "φούσκας" 1999 - 2000. Τότε, για παράδειγμα, ήταν σπάνιο να δει κάποιος εισηγμένη να αποτιμάται κάτω από τα 50 δισ. δραχμές, ή από τα 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα, μόλις 60 εταιρίες, ή το 23% του συνόλου, εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία!

Η πραγματική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη για τα πορτοφόλια των επενδυτών, καθώς από τότε μέχρι σήμερα:

Α. Δεκάδες εισηγμένες έχουν πλέον τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης λόγω οικονομικών αδυναμιών (Εργάς, Ευρωπαϊκή Τεχνική, οι τρεις εταιρίες του ομίλου Αλλαμανή, Ελλατέξ, Betanet, ΔΙΕΚΑΤ, Έμπεδος, Maxim-Περτσινίδης, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Alma-Ατέρμων, Informatics, Intersonic, Μακεδονικά Κλωστήρια, Κορασίδη, Πουλιάδης, Ipirotiki, Emphasis, Πουλιάδης, Promota, Ξιφίας, Connection και τόσες άλλες).

Β. Έχει μεσολαβήσει ο πληθωρισμός πολλών ετών, ο οποίος καθιστά τη σύγκριση πολύ δυσμενέστερη για όσους ενδεχομένως μετόχους διακράτησαν τους τίτλους τους για όλη αυτήν την περίοδο.

Γ. Μεσολάβησαν πολλές αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολές μετρητών και πολλές συγχωνεύσεις (διάχυση ποσοστού συμμετοχής των μικρομετόχων).

Μερικά παραδείγματα

Η Τεχνική Ολυμπιακή, για παράδειγμα, το 2000 προχώρησε σε ΑΜK ύψους 330 εκατ. ευρώ και πριν από δύο χρόνια σε άλλη μία έκδοση κάποιων δεκάδων εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της δεν υπερβαίνει τα 75 εκατ.

Η Intracom Συμμετοχών απορρόφησε στο παρελθόν την Intrasoft, μία μόνο αύξηση κεφαλαίου της οποίας υπερβαίνει σημαντικά την τρέχουσα αποτίμηση ολόκληρου του ομίλου (γύρω στα 115 εκατ. ευρώ).

Η Altec αποτελεί το προϊόν της συγχώνευσης αρκετών εταιριών που στο παρελθόν μεσουρανούσαν, όπως η Altec, η Sysware, η Unisoft κ.ά. Από το 1996 έως σήμερα, οι εταιρίες αυτές άντλησαν κεφάλαια κατά την είσοδό τους στο Χ.Α., ενώ ακολούθησαν και άλλες κεφαλαιακές ενισχύσεις, όπως π.χ. η πρόσφατη ΑΜΚ των 39 εκατ. που χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες. Παρ' όλα αυτά, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Altec δεν υπερβαίνει σήμερα τα 35 εκατ. ευρώ.

H Nutriart προήλθε από τη συγχώνευση της Κατσέλης και της Αλλατίνη. Η συγχωνευμένη εταιρία προχώρησε το 2009 σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 17,2 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται μόλις γύρω στα 13 εκατ. ευρώ.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την πολύ μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Sanyo το 2000 και σήμερα βλέπουν την εισηγμένη να αποτιμάται μόλις γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Η Aspis Bank μετά τη δημόσια εγγραφή της στο Χ.Α. προχώρησε -αν δεν κάνουμε λάθος- σε πέντε άλλες αυξήσεις κεφαλαίου. Μόνο η πρόσφατη ήταν της τάξεως των 48,3 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ.

Οι "χαμένοι" κλάδοι

Κατά την τελευταία δεκαετία, όμως, δεν είχαμε μόνο το φαινόμενο της κατακόρυφης πτώσης των αποτιμήσεων των περισσότερων εταιριών αλλά και τη δραστική υποβάθμιση ολόκληρων κλάδων, που στο παρελθόν κατείχαν περίοπτη θέση μεταξύ των επενδυτικών προτιμήσεων.

Ο ασφαλιστικός κλάδος, για παράδειγμα, έφτασε σήμερα (έπειτα από λουκέτα και δημόσιες προτάσεις) να εκπροσωπείται μόλις από δύο εταιρίες, οι οποίες θα γίνουν μία (λέγε με Ευρωπαϊκή Πίστη) μετά την επικείμενη αποχώρηση και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

Ο κλάδος της πληροφορικής, μετά την αποχώρηση της Singularlogic, αποτιμάται ολόκληρος στο ταμπλό της Σοφοκλέους κάπου γύρω στα 260 εκατ. ευρώ, αν μάλιστα προσθέσουμε και τις δύο εταιρίες της Εναλλακτικής Αγοράς (Epsilon Net και Entersoft). Τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κλάδο την έχει η InfoQuest με 61 εκατ. και ακολουθούν η Altec, η MLS με 27,5 εκατ., η Inform Λύκος με 23,8 εκατ., ενώ άλλοι σοβαροί όμιλοι (Byte, Profile, Space Hellas κ.ά.) έχουν αποτίμηση κοντά μόλις στα 10 εκατ. ευρώ. Ένα από τα ζητούμενα στον χώρο της πληροφορικής είναι το πώς οι μετοχές του θα μπορούσαν να προσελκύσουν θεσμικά χαρτοφυλάκια με τόσο χαμηλές αποτιμήσεις.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, πέρα από την παντοκρατορία των τριών μεγάλων δυνάμεων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ), σε κεφαλαιοποίηση ακολουθούν η Μηχανική και η Intrakat (έχοντας υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια ΑΜΚ με μετρητά και έχοντας απορροφήσει εταιρίες) και από εκεί και κάτω καμία εταιρία δεν υπερβαίνει σημαντικά τα 25 εκατ. ευρώ. Σε αυτό περίπου το επίπεδο -ή και σε σαφώς χαμηλότερο- διαπραγματεύεται η πάλαι ποτέ ηγέτιδα του κλάδου ΑΕΓΕΚ, αλλά και εταιρίες με το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο (ΑΤΤΙΚΑΤ, Μοχλός, ΒΙΟΤΕΡ) ή με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία (Έδραση).

Στον πάλαι ποτέ ισχυρό κλωστοϋφαντουργικό κλάδο το 2009 δεν είδαμε καμιά εισηγμένη να σημειώνει κερδοφόρο αποτέλεσμα και επίσης σήμερα μόλις τρεις εταιρίες αποτιμώνται στο ταμπλό του Χ.Α. πάνω από 5 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για την Επίλεκτος (έχει συμβάλει και η άδεια του φωτοβολταϊκού πάρκου), τη Μουζάκης (ακίνητη περιουσία, άριστη ρευστότητα) και την Ελληνική Υφαντουργία.


*** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με την κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιριών στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v