Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μerit: Ο πήχης "επιτυχίας" για επιτόκιο ομολόγων

Η MERIT ΧΑΕΠΕΥ επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι οι 2.170 μονάδες αποτελούν ισχυρό επίπεδο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. O πήχης για την επιτυχία στο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας.

Μerit: Ο πήχης επιτυχίας για επιτόκιο ομολόγων
Η MERIT ΧΑΕΠΕΥ επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι οι 2.170 μονάδες αποτελούν ισχυρό επίπεδο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αναφέρει σε σχετική ανάλυση τονίζοντας πως η υπέρβαση του εν λόγω σημείου δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί αν δεν δούμε επίπεδα τζίρου τουλάχιστον 200 εκατ. € για διάστημα τριών ημερών.

Ιστορική εμπειρία από αντίστοιχες περιόδους εορτών από τα προηγούμενα 25 έτη έχει δείξει ότι υπάρχει υποχώρηση του τζίρου κατά 30% - 35% την εορταστική περίοδο πριν από το Πάσχα σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές.

Ωστόσο, διατηρούμε ορισμένες επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το επίπεδο αντίστασης των 2.170 μονάδων κυρίως λόγω του επικείμενου κλεισίματος του α΄ τριμήνου 2010 και ενός πιθανού window dressing (εξωραϊσμού αποτιμήσεων), αναφέρει η Merit.

Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι η Eθνική Τράπεζα θα κατοχυρώσει τα 16,40 €, η Τράπεζα Κύπρου τα 5 € και ο ΟΠΑΠ τα 17,20 €, για να αναφερθούμε σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Η χθεσινή άντληση ρευστότητας από το ελληνικό δημόσιο έδειξε ότι οι θετικές εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν έδωσαν οριστική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Αντιθέτως, λύση θα πρέπει να βρίσκει καθημερινά η ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα που εμποδίζουν την επιτυχή εφαρμογή του ΠΣΑ.

Η άντληση 5 δισ. € από την έκδοση 7ετών ομολόγων έγινε με επιτόκιο 5,9%, ενώ προσφέρθηκαν μόνο 7 δισ. € περίπου, πράγμα το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι τα 5 δισ. € που αντλεί σήμερα η χώρα θα τα πληρώσει περίπου 7,1 δισ. € με τη λήξη της επταετίας. Το επιτόκιο είναι μεν ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με την πιο πρόσφατη έκδοση που έγινε με 6,2%, αλλά δεν αποτελεί αντικείμενο αισιοδοξίας για τις αγορές και τους επενδυτές.

Επιπροσθέτως, αποδεικνύει ότι ο δρόμος αποκλιμάκωσης των spreads θα είναι δύσβατος και μακρύς. Η άποψή μας παραμένει αταλάντευτη ότι τα δύσκολα τουλάχιστον για την επιβίωση των τραπεζών και κατά συνέπεια για την ασφάλεια των καταθέσεων έχουν περάσει μετά τη θετική απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων μετά το 2010. Αντιθέτως, τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα βρίσκονται μπροστά μας.

Εκτιμούμε ότι το φθινόπωρο του 2010 θα είναι η κρίσιμη περίοδος για τους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και δυστυχώς ή ευτυχώς για την Ελλάδα θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.

Εν κατακλείδι, η Merit θεωρεί ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου δανεισμού το 2010 σε επίπεδα μικρότερα του 5,1%, αυτό θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία και θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης.

Όσο αφορά στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, η πρώτη αξιολόγηση επιβεβαιώνει το δύσκολο κλίμα για την ελληνική αγορά.

Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν πτώση της τάξεως του 40% σε σχέση με τα περυσινά. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 102 εταιριών που έχουν ανακοινώσει έως τις 29/3 αποτελέσματα παρατηρούμε ότι 58 εμφάνισαν μείωση κερδών σε σχέση με το 2008, ενώ 32 παρουσίασαν ζημίες.

Περισσότερο αρνητικές είναι οι ενδείξεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων, επιβαρημένα και από την έκτακτη εισφορά, εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 50%, με μόνο δύο τράπεζες να παρουσιάζουν βελτίωση μέσα στο 2009.

Τα εταιρικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν να αποτελούν δευτερεύουσας σημασίας καταλύτη συγκριτικά με τις εγχώριες δημοσιονομικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα του ΠΣΑ που θα εξακολουθήσουν να αξιολογούνται ως πρωτεύουσας σημασίας καταλύτης.

Στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ παρατηρούμε εκτόνωση του τζίρου, ο οποίος βαίνει μειούμενος τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνοντας το ιστορικό φαινόμενο που επισημάναμε παραπάνω καθώς η αμερικανική αγορά διανύει εορταστική περίοδο λόγω του Πάσχα των καθολικών το οποίο συμπίπτει με το Πάσχα των ορθοδόξων για το τρέχον έτος.

Όσο αφορά στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ, παρατηρούμε υψηλά περίπου 17 μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2008, με τις μετοχές κυρίως από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να συμβάλλουν σε αυτήν την άνοδο.

Γι' αυτούς που παρακολουθούν την αμερικανική κεφαλαιαγορά και δη τον τραπεζικό κλάδο σημαντική εξέλιξη αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που σχεδιάζει την πώληση κοινών μετοχών 7,7 δισ. της Citigroup μέσα στο 2010, ξεκινώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σταδιακή αποκρατικοποίηση της τράπεζας μετά το bailout του 2008.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι η κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ και οι επιλεγμένες από τη Merit μετοχές θα εξακολουθήσουν, για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον από τις 20 - 25 επιλεγμένες εταιρίες που αποτελούν ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτά επί του παρόντος, επιφυλασσόμεθα για το μέλλον, αναφέρει η Merit.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v