Σοφοκλέους: Πιο ισχυρή σήμερα από το 1999!

Περισσότερο ενισχυμένη σε σχέση με το παρελθόν εμφανίζεται η Σοφοκλέους, παρά την απομάκρυνση πλειάδας επενδυτικών επιλογών. Τι δείχνει το "ισοζύγιο" στο ταμπλό. Ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί. Οι νέες δυνάμεις.

Σοφοκλέους: Πιο ισχυρή σήμερα από το 1999!
Πολλές συζητήσεις γίνονται για τις μετοχές που αποχωρούν από το ταμπλό του Χ.Α. Άλλοι επενδυτές καταγγέλλουν το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλει στους μικρομετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους και άλλοι προβληματίζονται για το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου, επειδή οι επιλογές του μειώνονται.

Αλήθεια είναι ότι από τις αποχωρήσεις εταιρειών η παρουσία αρκετών κλάδων στο Χ.Α. έγινε φτωχότερη. Ο ασφαλιστικός, για παράδειγμα, έφτασε να αντιπροσωπεύεται με μόλις δύο επιχειρήσεις, έναντι τουλάχιστον πέντε την προηγούμενη δεκαετία.

Είχαμε το «λουκέτο» της Ασπίς Πρόνοια και τις αποχωρήσεις από το ταμπλό μέσω δημόσιων προτάσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής (η οποία είχε απορροφήσει τον εισηγμένο Αστέρα), της Φοίνιξ (που είχε απορροφήσει την εισηγμένη Metrolife) και της Interamerican. Σήμερα στον κλάδο είναι διαπραγματεύσιμες δύο μετοχές: της ΑΤΕ Ασφαλιστική (που απορρόφησε την εισηγμένη Αγροτική Ζωής) και της Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στο εμπόριο ζημιά στη Σοφοκλέους έκανε η αποχώρηση του ομίλου Notoscom, ο οποίος προηγουμένως είχε απορροφήσει τις εισηγμένες Sportsman, Ένδυση, Remek και Αφοί Λαμπρόπουλοι.

Ο κλάδος του leasing εξαφανίστηκε από το Χ.Α. μετά τη σταδιακή αποχώρηση των αντίστοιχων θυγατρικών των τραπεζών Alpha, Πειραιώς και ΕΤΒΑ.

«Τρεις και ο κούκος» έμειναν και οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η πλειονότητα των οποίων είτε απορροφήθηκε από συγγενικές τράπεζες (ΕΕΕΧ, Εθνική, Alpha, Εμπορική, Aspis κ.ά.) είτε οδηγήθηκε ή οδηγείται σε εκκαθάριση (Domus, Active, Altius, Omega).

Σημαντικό πρόβλημα στο ταμπλό εμφανίστηκε και στον χώρο της πληροφορικής, καθώς η δρομολογούμενη αποχώρηση της Singularlogic στερεί από το ταμπλό τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα επιχείρηση του κλάδου.

--- Το μεγαλύτερο πλήγμα

Το σημαντικότερο ίσως πλήγμα το δέχτηκε η Σοφοκλέους από τις θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επέλεξαν να μην έχουν τις θυγατρικές τους εισηγμένες στα επιτόπου χρηματιστήρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είδαμε ή βλέπουμε να μας... αποχαιρετούν επιχειρήσεις όπως η Ελαΐς, η Παπαστράτος, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Παυλίδης, η Ρόκας, η Χάλυψ, η Vodafone, η Κωτσόβολος, (αφού προηγουμένως είχε απορροφήσει τη Ράδιο Αθήναι) και η Hyatt Regency.

Η διοίκηση της Crown Hellas Can έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το ελληνικό ταμπλό, ενώ παράλληλα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά φοβάται επέκταση του φαινομένου και σε άλλες θυγατρικές πολυεθνικών όπως η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η Nexans Hellas.
Επιπλέον, η απόφαση αρκετών ομίλων να περιορίσουν τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών τους και να περιοριστούν σε λιγότερα μεν αλλά ισχυρότερα «οχήματα» επηρέασε το Χ.Α., κατ’ άλλους θετικά, κατ’ άλλους αρνητικά.

Ο εισηγμένος ΟΤΕ, για παράδειγμα, έθεσε εκτός Σοφοκλέους την Cosmote και τη Γερμανός, η Vivartia τις εταιρείες Δέλτα Συμμετοχών (που πριν είχε απορροφήσει την Chipita), Everest, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, η Attica Group την Blue Star Ferries, η Μυτιληναίος την Αλουμίνιον της Ελλάδος, η ΓΕΚ την ΤΕΡΝΑ, η Info-Quest τη Unisystems κ.λπ.

--- Οι νέες δυνάμεις

Παρ’ όλα αυτά, η Σοφοκλέους εμφανίζεται σήμερα περισσότερο ενισχυμένη σε σχέση με το παρελθόν, καθώς φαίνεται ότι οι χαμένες επιλογές αντικαθίστανται (και μάλιστα με το παραπάνω) από νέες, τόσο σε αριθμό όσο και σε κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΕΙΣΕΤ, από το 1999 μέχρι σήμερα ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών έχει αυξηθεί από 244 σε 285 (εισήλθαν 190, αποχώρησαν 149).

Μεγαλύτερη σημασία βέβαια δεν έχει ο αριθμός τους αλλά κυρίως η ποιότητά τους και η ικανότητά τους να προσελκύσουν επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, από τις εισηγμένες που... εγκατέλειψαν το ταμπλό υπήρχαν αρκετές οι οποίες προσέλκυαν διεθνή funds (π.χ. Cosmote, Γερμανός, Vodafone, Ρόκας, Βασιλόπουλος κ.ά.), ωστόσο από το 1999 και μετά είχαμε την είσοδο πολύ περισσότερων blue chips, όπως για παράδειγμα της Marfin Investment Group (η μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία του Χ.Α.), ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular Bank, η ΑΤΕbank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Υγεία, η Alapis, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Frigroglass κ.ά.

Πλην αυτών, από το 1999 και μετά έχουν προστεθεί στο ταμπλό και άλλες ισχυρές μετοχές, όπως Forthnet, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Sprider, Eurobank Properties, Aegean Airlines, Autohellas κ.ά., αλλά και σχετικά μικρότερες (πλην όμως σημαντικά υποσχόμενες δυνάμεις) όπως Byte, MLS, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Profile, Trastor AEEAΠ, Κορρές, Dionic, Kleemann κ.ά.

* Αναδημοσίευση από το 604ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v