Αλλαγές σε τιμές στόχους και συστάσεις για 6 ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει σχετική έκθεση της UBS με ημερομηνία 5 Μαΐου, όπου ο οίκος δηλώνει ότι θεωρεί την Εθνική «πλήρως αποτιμημένη» και ότι πλέον η πρότίμησή του στρέφεται στην Alpha Bank. Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις τιμές και τις συστάσεις, η UBS αναβάθμισε την Alpha Bank σε "buy" αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 9,5 ευρώ. Παράλληλα αύξησε την αποτίμηση για την EFG Eurobank στα 7,2 ευρώ από 4,8 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση "neutral".
O ξένος οίκος αύξησε επίσης την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 7,8 ευρώ από 4,4 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση "neutral", ενώ μείωσε την σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε "neutral" από "buy", αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 17,2 ευρώ, από 12,4 πριν.
Ακόμα, η UBS αύξησε την τιμή στόχο για τη Marfin Popular Bank στο 1,4 απο 1,2 ευρώ διατηρώντας σύσταση "sell", ενώ ενίσχυσε την αποτίμηση για την ΑΤΕ στα 0,9 ευρώ, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "sell".
Όπως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έτσι και οι ελληνικές αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, αναφέρει ο οίκος. Αυτό, προκειμένου για τις ελληνικές τράπεζες, προκύπτει από την εικόνα των δημόσιων οικονομικών που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την ανάπτυξη και άρα την εγχώρια ποιότητα ενεργητικού, ειδικά στις κατηγορίας του καταναλωτικού δανεισμούκαι των δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και από την έκθεσή τους σε χώρεςς της Ν.Α. Ευρώπης.
Στα θετικά η UBS επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες με μέσο μετοχικό Tier I περί το 7% και συνολικό Tier I περί το 10%.
Συνολικά, στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων η UBS διατηρεί επιφυλακτική στάση για τις
ελληνικές τράπεζες.
Για την Εθνική, ο οίκος επισημαίνει ότι μετά την πρόσφατη άνοδο είναι πλήρως αποτιμημένη, καθώς επίσης και ότι διαθέτει τα απαραίτητα αμυντικά χαρακτηριστικά για να ανταπεξέλθει στην εν εξελίξει καταιγίδα.
Για την Alpha Bank, που αποτελεί τώρα το top pick του οίκου στην Ελλάδα, η UBS αναφέρει ότι έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογές εκτιμήσεων όσον αφορά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (στο 12,7% από 9,1%) και το κόστος ιδίων κεφαλαίων (στο 11% από 11,5%). Ακόμα τονίζει ότι η Alpha Bank έχει μικρότερη έκθεση στη Ν.Α. Ευρώπη από ό,τι οι ανταγωνιστές της, καθώς και ότι αναπτύχθηκε στην περιοχή πιο προσεκτικά από ότι άλλες ελληνικές τράπεζες.
Για τη Eurobank, η UBS διατηρεί ουδέτερη στάση δεδομένης της υψηλής έκθεσής της σε σε λιανικό δανεισμό (εντός και εκτός Ελλάδας) που μπορεί να την αφήσει εκτεθειμένη σε υψηλότερα ρίσκα. Παρόμοια είναι και η κριτική για την Πειραιώς που, όπως αναφέρεται, παρά το θετικό momentum των εσόδων και την ισχυρή κεφαλαιακή θέση, βίωσε μια εξαιρετικά ισχυρή άνοδο στα δάνεια την τελευταία διετία.
Για τη Marfin Popular Bank ο οίκος θεωρεί πως ένας πιθανός θετικός καταλύτης θα είναι η σταθεροποίηση των τάσεων σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους και η αυξημένη ορατότητα σε σχέση με τις επισφάλειες σε Ελλάδα και Κύπρο. Επιπρόσθετα, οι κινήσεις της MIG αναφέρεται ως πιθανό να επηρεάσουν την τιμη της μετοχής της Marfin.