Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το πρώτο crash test… με αριθμούς!

"Φως" στη ρευστότητα των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών ρίχνει έκθεση της Goldman Sachs. Οι υποχρεώσεις τους στη διατραπεζική αγορά και τα ομόλογα που λήγουν μέσα στο 2009. Tι λέει η γλώσσα των αριθμών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τράπεζες: Το πρώτο crash test… με αριθμούς!
*Ο πίνακας με την κεφαλαιακή διάρθρωση των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Σημαντικά στοιχεία για τη ρευστότητα των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών περιλαμβάνει σε έκθεσή της με ημερομηνία 31/10 η Goldman Sachs.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι κυπριακές τράπεζες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ανοιγμάτων, ενώ από τις ελληνικές τους καλύτερους δείκτες τους έχει η Hellenic Postbank (Τ.Τ.), η ΑΤΕbank και η Εθνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος αναλύει τις τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕ, Hellenic Postbank, Κύπρου, Marfin και Ελληνική, συνεκτιμώντας τα παρακάτω δεδομένα με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2008:

Α) Τις τρέχουσες υποχρεώσεις κάθε τράπεζας στη διατραπεζική αγορά.

Β) Τα ομόλογα που έχει εκδώσει κάθε τράπεζα και που λήγουν έως και το τέλος του 2009.

Γ) Το ύψος των διαθεσίμων και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας.

Αν προσθέσουμε τα δύο πρώτα ποσά (Α+Β) και από το άθροισμά τους αφαιρέσουμε το τρίτο ποσό (πάρουμε δηλαδή το Α+Β-Γ) τότε έχουμε πρώτη εκτίμηση για τα ανοίγματα που καλούνται να καλύψουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2009 από διάφορες πηγές χρηματοδότησης.

Και αν διαιρέσουμε τα ποσά αυτά με το σύνολο του ενεργητικού κάθε τράπεζας, έχουμε έναν αρκετά χρήσιμο δείκτη, που όσο χαμηλότερος είναι τόσο καλύτερα.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Από την εξέταση των παραπάνω δεδομένων προκύπτει ότι:

Δεν υπάρχει εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από το wholesale funding (διατραπεζική αγορά συν ομόλογα που λήγουν μέσα στο 2009), καθώς και οι τρείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι (Κύπρου, Marfin, Ελληνική) έχουν να λάβουν από την αγορά αυτή, πέραν των διαθεσίμων και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, οι επιδόσεις των κυπριακών τραπεζών σε ό,τι αφορά το ποσοστό του wholesale funding μείον το ταμείο και τα χρεόγραφα προς το συνολικό ενεργητικό, ήταν -11% για την Ελληνική, -9% για την Κύπρου και -4% για τη Marfin.

• Σε ό,τι αφορά τον ίδιο δείκτη για τις ελληνικές τράπεζες, η Hellenic Postbank (T.T.) έχει και αυτή λαμβάνειν, ενώ αντίθετα οφείλουν η ΑΤΕbank το 3% του ενεργητικού της, η Alpha Bank το 5%, η Εθνική το 6%, η Eurobank το 13% και η Πειραιώς το 16%.

Για να προκύψουν οι παραπάνω δείκτες, έχουν συνεκτιμηθεί τα υπόλοιπα των τραπεζών τόσο στη διατραπεζική αγορά όσο και των βραχυμεσοπρόθεσμων ομολόγων που ωριμάζουν μέσα στο 2009. Το άθροισμα των ποσών αυτών για τις τρεις κυπριακές τράπεζες και τη Hellenic Postbank ήταν αρνητικό, ενώ για τις υπόλοιπες ήταν: Eurobank 12,9 δισ., Πειραιώς 10,88 δισ., Εθνική 9,65 δισ., Alpha 5,66 δισ., ΑΤΕ 1,5 δισ. ευρώ.

Δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις

Ο ίδιος πίνακας παρουσιάζει και τους δείκτες χορηγήσεις προς καταθέσεις, καθώς και τους τροποποιημένους δείκτες (για τις κυπριακές τράπεζες, προκειμένου να συνεκτιμηθεί το ότι μόνο το 20% του international banking μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα).

Ο τροποποιημένος δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 101%. Τους καλύτερους κατά σειρά δείκτες παρουσίασαν η Hellenic Postbank 57%, η ΑΤΕbank 84%, η Ελληνική 90%, η Εθνική 94%, η Κύπρου και η Marfin 110%, η Eurobank 120%, η Πειραιώς 121% και η Alpha Bank 124%.

Μονοψήφιο growth χορηγήσεων το 2009

H Goldman Sacks σε μια σκληρή έκθεσή της δεν δείχνει να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο επισημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων το 2009 θα μειωθεί ελαφρά κάτω του 10% για τις τράπεζες με υψηλή ρευστότητα και αρκετά κάτω του 10% για τις περισσότερο μοχλευμένες.

Επιπλέον, προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης των δανειακών χαρτοφυλακίων, με τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια του 2010 να είναι κατά 150% υψηλότερες από τις φετινές.

* Ο πίνακας με την κεφαλαιακή διάρθρωση των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v