Τα "βαρίδια" και οι άμυνες της αγοράς

Προς τα κάτω "κοιτάει" το ΧΑ υπό την πίεση των ξένων αγορών. Ρόλος-κλειδί στις τράπεζες και θετικές ενδείξεις αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο εξωτερικό. Οι 3.200 μονάδες και η τεχνική αντίδραση.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τα βαρίδια και οι άμυνες της αγοράς
Σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα βρουν ισορροπία οι μεγάλες διεθνείς αγορές, σύμφωνα με εγχώριους διαχειριστές και χρηματιστές, καθώς η προσαρμογή των αποτιμήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ το Χ.Α. πιθανόν να… προπορευτεί και πάλι.

Τι αλλάζει για την ελληνική αγορά; Το ότι για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν καλύτερο visibility κερδοφορίας. Πρoϋποθέσεις για να εξαργυρωθεί κάτι τέτοιο στο ταμπλό είναι η σταθεροποίηση των ξένων αγορών και η διενέργεια των αναμενόμενων από την αγορά profit warnings.

Διεθνώς, οι αγορές μετοχών πλήττονται από μια πρωτόγνωρη -για την τελευταία πενταετία- συγκυρία. Οι -βραχυπρόθεσμες- προοπτικές για τo EPS growth β΄ εξαμήνου περικόπτονται βίαια. Και την ίδια στιγμή η απειλή του στασιμοπληθωρισμού για το 2009 καθιστά αβέβαιες τις προβλέψεις κερδοφορίας.
 
Η αποθέρμανση των προσδοκιών για την κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών κατά τη φετινή χρονιά σηματοδότησε την έναρξη του νέου γύρου βίαιης προσαρμογής των αποτιμήσεων, την περασμένη εβδομάδα.

Με τους αναλυτές να εκτιμούν πλέον ότι για κάποιες τράπεζες η φετινή χρονιά θα είναι ζημιογόνα στο σύνολό της, είναι αρκετά πιθανόν S&P και DAX να βρουν ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, δίνοντας νέο χαμηλό έτους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από έναν μήνα οι -ίδιοι- αναλυτές προέβλεπαν σημαντική αύξηση κερδών στο β΄ εξάμηνο σε σχέση με το αδύναμο (λόγω των μεγάλων διαγραφών) περυσινό β΄ εξάμηνο για τις αμερικανικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, το ράλι του πετρελαίου και η διατήρηση των περισσότερων εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα διατηρεί ολοζώντανη την απειλή του στασιμοπληθωρισμού για το 2009 και επομένως αμφίβολη τη διατήρηση των εταιρικών περιθωρίων κέρδους και για άλλους κλάδους όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι μεταφορές, οι βιομηχανίες τροφίμων κ.ά.

Το Χ.Α. θεωρείται απίθανο να αυτονομηθεί, σε περίπτωση που S&P και DAX αναζητήσουν ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα. Η προηγούμενη εβδομάδα άφησε, όμως, μια πρώτη θετική ένδειξη κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της.

Για πρώτη φορά, έπειτα από αρκετούς μήνες, στο Χ.Α. βγήκαν αγορές από long only funds, οι οποίες προκάλεσαν και την ανοδική αντίδραση ελατηρίου κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Αγορές που συνεχίστηκαν και την Πέμπτη μέχρι το μέσον της συνεδρίασης.

Το σκηνικό άλλαξε όταν οι βίαιες καθοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων εταιρικής κερδοφορίας για τις αμερικανικές τράπεζες προκάλεσαν την ελεύθερη πτώση της Wall Street. Οι short ξαναπήραν το πάνω χέρι και οι αγοραστές γύρισαν πωλητές υπό τον φόβο της καθαρά τεχνικής αδυναμίας του Χ.Α. να αυτονομηθεί στην πτώση.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας άφησε αμφίσημα μηνύματα. Η αγορά θα μπορούσε να είχε καλύτερο κλείσιμο μια και στο κλείσιμο του Χ.Α. η Αμερική ανέκαμπτε, θα μπορούσε όμως τα πράγματα να ήταν και χειρότερα και να είχαν χαθεί οι 3.400 μονάδες.

«Αν κοιτάξει κάποιος τη συμπεριφορά της ΕΤΕ την Παρασκευή, βλέπει την κατάσταση πιο αισιόδοξα. Αν, αντίθετα, δει τη συμπεριφορά της EFG Eurobank, αντιλαμβάνεται ότι οι short έχουν ακόμη το πάνω χέρι», τονίζει έμπειρος διαχειριστής.

Η Παρασκευή δείχνει και τις αμφίρροπες δυνάμεις που συνυπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Χ.Α. Από τη μια πλευρά οι γνωστοί αρνητικοί παράγοντες (τα funds κόβουν έκθεση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Νέα Ευρώπη και στις περιφερειακές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο, η απουσία ισχυρών εγχώριων χαρτοφυλακίων, το εύκολο σορτάρισμα, η ανησυχία για καθοδικές αναθεωρήσεις.

Και από την άλλη η εκτίμηση, που μόλις άρχισε να σχηματοποιείται, ότι ακόμη και αν οι ελληνικές τράπεζες προχωρήσουν σε καθοδική αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας, τα κέρδη τους και φέτος θα αυξηθούν. Έστω με μονοψήφιο ρυθμό.

Αυτή η αλλαγή, αν και φαινομενικά ασήμαντη, ενδέχεται να αποδειχτεί καταλυτική για το Χ.Α. καθώς λόγω καλύτερου visibility μπορεί να καταστήσει ξανά τις ελληνικές τράπεζες επενδυτικά καταφύγια, σύμφωνα με επικεφαλής asset management εγχώριας τράπεζας.

Εξ ου και ενδεχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη έως και τις 3.200 μονάδες δεν θα αλλάξει τη γενική εικόνα του Χ.Α. καθώς στην πρώτη ανοδική αντίδραση διεθνώς έχει τη δυνατότητα να επανέλθει άμεσα στις 3.400.

Αν μάλιστα οι ξένες αγορές για καθαρά τεχνικούς λόγους αντιδράσουν αυτή την εβδομάδα και μετά το κλείσιμο του α΄ εξαμήνου -μια και είναι αρκετά υπερπουλημένες και με πολλούς από την πλευρά του short- τότε το Χ.Α. επίσης διαθέτει προϋποθέσεις αντίδρασης της τάξης των 200 μονάδων λόγω του short squeeze που θα προκληθεί.
 
Στο ενδεχόμενο τεχνικής ανοδικής αντίδρασης συγκλίνει και το τέλος των πωλήσεων λόγω κλεισίματος α΄ εξαμήνου από τα hedge funds. Πωλήσεις οι οποίες ήταν γνωστές στους μεγάλους ξένους brokers και ενέτειναν τις short θέσεις διεθνώς. Σε αγορές δε όπως το Χ.Α. (που έχουν μεγάλη συμμετοχή των hedge funds) το φαινόμενο ήταν ακόμη πιο έντονο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v