Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική-Π&Κ: Λογικές οι αποτιμήσεις - Τι προτείνει

Λογικές αλλά όχι ιδιαίτερα ελκυστικές είναι οι αποτιμήσεις του Χ.Α. τονίζει η Εθνική-Π&Κ στην τριμηνιαία επισκόπηση. Πώς σκιαγραφεί τις επιδόσεις των εισηγμένων στο τρίμηνο. Οι κλάδοι που προτιμά. Οι βασικές επιλογές.

Εθνική-Π&Κ: Λογικές οι αποτιμήσεις - Τι προτείνει
"Οι αποτιμήσεις είναι λογικές αλλά όχι ιδιαίτερα ελκυστικές δεδομένων των κινδύνων που
ενέχει το περιβάλλον δραστηριοποίησης. Γι' αυτόν τον λόγο επαναλαμβάνουμε τη στρατηγική επιλογής μετοχών που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2007". 

Με αυτόν τον τρόπο η Εθνική - Π&Κ Χρηματιστηριακή σκιαγραφεί την άποψή της για τη Σοφοκλέους στην τριμηνιαία επισκόπηση με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εισηγμένων. 

Πιστεύουμε -προσθέτουν οι αναλυτές της Εθνικής - Π&Κ- ακόμη σε μετοχές του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, των εταιριών κοινής ωφελείας, καταναλωτικών αγαθών, συγκεκριμένων κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων σε φάση αναδιάρθρωσης - ιδιωτικοποίησης, όπως ο ΟΛΠ και η ΕΥΑΘ. 

Η χρηματιστηριακή αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Κατά την υπό εξέταση περίοδο (Απρίλιος - Μάιος 2008) ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση κατά 2% έναντι της περιόδου Δεκέμβριος 2007 - Μάρτιος 2008, όπου μειώθηκε σημαντικά κατά 21%.

Τα ανθεκτικά αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις των εταιριών διύλισης και τα δυνατά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ αντιστάθμισαν τη συνεχιζόμενη διεθνή ανησυχία για τα μακροοικονομικά μεγέθη, τις αρνητικές εκπλήξεις κερδοφορίας, τη μείωση των πωλήσεων και τη συρρίκνωση των περιθωρίων για τις εταιρίες του βιομηχανικού κλάδου και, τέλος, την πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τις ελληνικές εταιρίες ήταν υψηλότερες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οι οποίες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Μειώσαμε την εκτίμησή μας για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) το 2008 κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 10,4%. Προβήκαμε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας κυρίως για εταιρίες του βιομηχανικού και του τραπεζικού κλάδου.

Η Ελλάδα παρουσιάζει ακόμη υψηλότερη αύξηση των κερδών σε σχέση με την Ευρώπη
(10,4% έναντι 2,3%), δικαιολογώντας υψηλότερες αποτιμήσεις
. Οι εταιρίες που παρακολουθούμε διαπραγματεύονται με 12,4x (φορές) τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 σε
σχέση με τις 11,7x των κερδών (του 2008) των ευρωπαϊκών εταιριών, υποδηλώνοντας
διεύρυνση του πολλαπλασιαστή έναντι του προηγούμενου (11,5x).

Η προοπτική των ελληνικών μετοχών παραμένει μερικώς συγκεχυμένη:
 
* Η έκθεση της Ελλάδας στην περιοχή είναι σημαντική και η πολιτική αβεβαιότητα
τελευταία έχει αυξηθεί (σχηματισμός κυβέρνησης στη Σερβία, κλείσιμο της
υπόθεσης εναντίον του AKP στην Τουρκία, επικείμενες εκλογές στη Ρουμανία). 

* Οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να ωθήσουν τα επιτόκια μακροπρόθεσμου
δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα.
 

* Τα περιθώρια των εταιριών του βιομηχανικού κλάδου και των εταιριών διύλισης
ενδέχεται να είναι ευμετάβλητα. 

* Η αύξηση της κερδοφορίας προσέγγισε μονοψήφια επίπεδα και οι αρνητικές εκπλήξεις υπερίσχυσαν των θετικών για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στις κυριότερες
περιφερειακές αγορές παραμένει ισχυρή και ανθεκτική.

Οι προσπάθειες για αναδιοργάνωση και ιδιωτικοποίηση συνεχίζονται παρά το δυσχερές περιβάλλον".

Εκπλήξεις αποτελεσμάτων

Οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις θετικές. Ο απόλυτος αριθμός των
αρνητικών μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυτός των
θετικών παρέμεινε αμετάβλητος.

Όπως και κατά το προηγούμενο τρίμηνο, οι αρνητικές εκπλήξεις προέρχονται από τα αποτελέσματα των εταιριών τόσο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα καθαρά κέρδη των εταιριών που παρακολουθούμε σημείωσαν πτώση της τάξης του
5% και ήταν κατά 8% χαμηλότερα αυτών που αναμέναμε.

Εκπλαγήκαμε θετικά από τα αποτελέσματα των Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική, ΕΥΑΘ και ΟΠΑΠ. Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα σύνολα αποτελεσμάτων και συνοδευτικών στοιχείων προήλθαν από τις Αγροτική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΤΕ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελβάλ, Χαλκόρ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ρόκα, Attica Συμμετοχών, ΟΛΠ, Blue Star Ferries και Τηλέτυπο.

Κύριες επιλογές

Η λίστα με τις κύριες επιλογές μας περιλαμβάνει τις Motor Oil, Μέτκα, Ελληνική Τεχνοδομική, Φουρλή και Jumbo, ύστερα από τη διαγραφή από αυτή των EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ΟΠΑΠ και την προσθήκη της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αλλαγές συστάσεων

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου υποβαθμίσαμε τη μετοχή της Σιδενόρ σε "ίση απόδοση" και τους τίτλους της Εμπορικής Τράπεζας και της Σωληνουργεία Κορίνθου σε "υποαπόδοση". Επίσης, ξεκινήσαμε κάλυψη για την Ελληνική Τεχνοδομική με σύσταση "υπεραπόδοσης".

Ροή κεφαλαίων

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2008 οι καθαρές εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού ανήλθαν στα 255 εκατ. ευρώ. Το 2007 οι συνολικές καθαρές εκροές ανήλθαν στα 1.486 εκατ. έναντι 914 εκατ. ευρώ το 2006 και 532 εκατ. το 2005. Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι ξένοι θεσμικοί μείωσαν τη θέση τους στην εγχώρια αγορά κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα από το τέλος του 2007.

Εταιρική δραστηριότητα

Οι σημαντικές τοποθετήσεις (placements) για το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου 2008 ήταν αυτές του OTE (0,58% το, Μάρτιο στα 17,84 ευρώ) και της Μπάμπης Βωβός (1,96% τον Απρίλιο στα 18,80 ευρώ).

Η δραστηριότητα στον χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων περιλαμβάνει κυρίως την εξαγορά του μεριδίου της MIG (19,9%) από την Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, τη συμφωνία εξαγοράς της Nova από τη Forthnet, την υποβολή δημοσίων προτάσεων από την Αλκμήνη Catering (Vivartia 51% - κ. Φρέρης, δ/νων σύμβουλος της Everest, 49%) για την εξαγορά του συνόλου (100%) των μετοχών των Everest και Olympic Catering και την ανακοινωθείσα πρόθεση των ΓΕΚ και Τέρνα για συγχώνευσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v