Εκτιμήσεις UBS για ΟΤΕ, Cosmote και Panafon

Διακράτηση για ΟΤΕ και Panafon συστήνει η UBS, ενώ υπό αναθεώρηση θέτει τη μετοχή της Cosmote. Οι τηλεπικοινωνίες σε αντίθεση με τους τραπεζικούς τίτλους βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων θεσμικών λόγω των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Εκτιμήσεις UBS για ΟΤΕ, Cosmote και Panafon
Τουλάχιστον ”ενδιαφέρουσες” θα πρέπει να θεωρηθούν οι τελευταίες κινήσεις των αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών, τόσο σε επίπεδο ανάλυσης όσο και αναφορικά με τη στάση που τηρούν έναντι των ελληνικών εισηγμένων που έχουν – ή καλύτερα, ακόμη, ”είχαν” – στα χαρτοφυλάκια τους.

Εάν για τις τράπεζες γνωρίζαμε από καιρό τις σημαντικές επιφυλάξεις που διατυπώνονταν, με τα τμήματα αναλύσεων της UBS Warburg και της SSSB να μην εκφράζονται ιδιαιτέρως ”αισιόδοξα” για τους τίτλους της Εμπορικής (πρωτίστως) και της Πειραιώς (κατά δεύτερο λόγο) - απόψεις που φέρεται να μετουσιώθηκαν σε διάθεση ρευστοποιήσεων επί του ταμπλό - η κίνηση των τηλεπικοινωνιακών τίτλων είναι αυτή που προσελκύει την ”προσοχή” μας.

Και αυτό, γιατί τόσο σε επίπεδο ανάλυσης όσο και επί του ταμπλό, οι κινήσεις των ξένων θεσμικών ”εκπνέουν” μια διόλου ευκαταφρόνητη εντύπωση ότι ”πιστεύουν” στις δυνατότητες και την αναπτυξιακή πορεία τους.

Καταλυτικά στη στάση αυτή επιδρά η τάση συγχωνεύσεων που χαρακτηρίζει το κλάδο διεθνώς, με τη Vodafone Group Plc., μητρική της εν Ελλάδι Panafon-Vodafone, να εκτιμάται ότι θα εντείνει κατά το τρέχον έτος τις προσπάθειες ”απορρόφησης” των θυγατρικών της ανά την Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, η ύπαρξη της μετατρέψιμης ομολογίας στον ΟΤΕ παρέχει ένα σημαντικό ”όχημα” θωράκισης των επενδύσεων των αλλοδαπών θεσμικών, αφού τόσο το πλαφόν μετατροπής (18,5 ευρώ) όσο και τα μεγέθη της εταιρίας συμβάλλουν στην διατήρηση της τιμής της μετοχής στο εύρος 17-21 ευρώ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το trading-range της μετοχής.

Όπως επισημαίνει η αναλύτρια της SSSB, κ. Μιράντα Ξαφά στην εβδομαδιαία της ανάλυση, τα εταιρικά αποτελέσματα και η περιορισμένη ρευστότητα αποτελούν αυτή την εποχή τους κατεξοχήν ανασταλτικούς παράγοντες στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης του ΧΑΑ, με συνέπεια τα ”τεχνικά χαρακτηριστικά” των μετοχών που ενδιαφέρουν τους ξένους οίκους να περνούν εν πολλοίς σε δεύτερη μοίρα.

Μια ματιά στον πίνακα της UBS (που παρατίθεται στο Συνοδευτικό Υλικό -Δεξιά στήλη) αναδεικνύει το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος για είσοδο στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό χώρο έχει την ευχέρεια να διαλέξει μεταξύ τριών μετοχών που εμφανίζουν Ρ/Ε μικρότερα του 18,5 και προβλεπόμενο Ρ/Ε μικρότερο του 17, ενώ η σχέση price to book value κρίνεται, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εξαιρετικά ”ελκυστική”.

Μοναδική επιφύλαξη αποτελεί η ”χαμηλή” διασπορά, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Cosmote, απόρροια της κατοχής του πακέτου από την Telenor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v