Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της S&P για την Τράπεζα Πειραιώς

Αμετάβλητη σε ΒΒΒ/Stable/A–2 διατηρείται από τη Standard & Poor’s (7/4) η πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ επισημαίνονται η υγιής κεφαλαιοποίηση, η ικανοποιητική ρευστότητα και η επιτυχής στρατηγική επέκτασής της.

Εκθεση της S&P για την Τράπεζα Πειραιώς
Στο ΒΒΒ/Stable/A–2 διατηρείται το rating του οίκου Standars & Poor’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρεται σε σύντομο report με ημερομηνία 7 Απριλίου.

Όπως τονίζεται, η αξιολόγηση για την Τράπεζα Πειραιώς αντανακλά την επιτυχή στρατηγική, την υγιή κεφαλαιοποίηση και την ικανοποιητική ρευστότητά της, με βάση τη σχέση ποιότητας και αποδοτικότητας των στοιχείων του ενεργητικού.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα του εγχώριου οικονομικού συστήματος απολαμβάνει μια άνετη θέση αγοράς, διατηρώντας ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 10%, έχοντας μια διείσδυση ”στον ελπιδοφόρο τομέα της λιανικής τραπεζικής”.

Η τρέχουσα θέση αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής της επέκτασης, η οποία, αναφέρεται, περιέλαβε την απόκτηση και την επιτυχή συγχώνευση διάφορων εγχώριων ιδρυμάτων.



Σύμφωνα με την S&P, η γρήγορη επέκταση του δανεισμού, καθώς επίσης και η πρόσφατη απόκτηση της ETBA έχουν μειώσει επίσης την υπερβολική ρευστότητα της τράπεζας, αλλά δεν έχουν διαφοροποιήσει σημαντικά τη δομή χρηματοδότησης της τράπεζας.

Η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι καμία σημαντική αλλαγή δεν προβλέπεται στις βασικές οικονομικές αρχές της τράπεζας. ”Η τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τις δραστηριότητές της σε ένα ακόμα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, εκμεταλλευόμενη τις καλές οικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Τέλος, η S&P εκτιμά ότι η συγχώνευση με την ETBA αναμένεται να ολοκληρωθεί ομαλά, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε άλλες εξαγορές, ενώ η ανάλυση ολοκληρώνεται με την άποψη ότι η τράπεζα καλείται να διατηρήσει την αποδοτικότητά της σε ένα πιο επίπεδο σύμφωνο με τους κινδύνους που αναλαμβάνονται, αλλά και να διατηρήσει την ποιότητα του ενεργητικού της υπό έλεγχο.

Η βελτίωση της αποδοτικότητας σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δαπανών αποτελεί το ”κλειδί” για τη βελτίωση της κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v