Οι αναλυτές που παρακολουθούν την Τράπεζα Πειραιώς υποδέχθηκαν θερμά τις επιδόσεις τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου και κυρίως τις αναβαθμίσεις στο guidance για φέτος και το 2025.
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο στα 5,40 ευρώ και συνολικά, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν ισχυρά, λαμβάνοντας υπόψη: 1) την αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών για το 2024, 2) την αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τη διανομή μερίσματος για το 2024, 3) την επισήμανση ενός ανοδικού κινδύνου στις κατευθυντήριες γραμμές για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) το 2025 παρά τα χαμηλότερα επιτόκια και 4) την υπεροχή του καθαρού εισοδήματος του γ’ τριμήνου έναντι της πρόβλεψής της και του consensus. Η τιμή-στόχος μας συνεπάγεται 57% άνοδο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Πειραιώς και θεωρούν ότι αυτή η σειρά αποτελεσμάτων υποστηρίζει τη θέση μας για αγορά.
Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο στα 5,00 ευρώ και χαρακτηρίζει ισχυρά τα νούμερα, με αναβαθμίσεις στόχων και υψηλότερη πληρωμή. Το γ’ τρίμηνο ήταν λίγο ισχυρότερο από το αναμενόμενο, με υπερκάλυψη των καθαρών κερδών κατά περίπου 5%, χάρη στα ανθεκτικά NII (ισχυρή αύξηση των δανείων που αντιστάθμισε την πίεση από τα επιτόκια) και τις εμπορικές συναλλαγές, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις (αν και η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται).
Οι ισχυρές επιδόσεις οδήγησαν σε 18% RoaTBV στο εννεάμηνο, οδηγώντας σε επικαιροποιημένο στόχο άνω του 17% (έναντι άνω του 16%). Τα κεφάλαια αυξήθηκαν έντονα (CET1 στο 14,7%, +86 μ.β. τριμηνιαίως), ενώ ο δείκτης πληρωμών μερισμάτων αυξήθηκε στο 35%. Η DB επικαιροποίησε τον δείκτη πληρωμών για το επόμενο έτος στο 50%, αφού επιβεβαίωσε ότι στοχεύει στην επιτάχυνση της απόσβεσης των DTC, με στόχο το μηδέν το 2034.
Η Jefferies διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο στα 5,60 ευρώ και για το γ’ τρίμηνο επισημαίνει ότι ήταν άλλο ένα σταθερό αποτέλεσμα για την Τράπεζα Πειpαιώς με RoaTBV 17,7% με αναβάθμιση των προβλέψεων για φέτος σε πάνω από 17% (από πάνω από 16%). Το NII παραμένει ανθεκτικό και παρέμεινε αμετάβλητο σε διαδοχικό επίπεδο, υποστηριζόμενο από την αύξηση των δανείων, η οποία επίσης είδε αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων γραμμών για το 2024. Τα κέρδη προ προβλέψεων ήταν 3% υψηλότερα και τα καθαρά κέρδη 4% υψηλότερα. Το CET1 αυξήθηκε σε 14,7% (80 μ.β. υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση), ενώ η εσωτερική αξία (TBV) αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση. Τα DTCs θα δουν επιταχυνόμενη απόσβεση το 2025. Η Τράπεζα Πειpαιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 318 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν 4% πάνω από τα 305 εκατ. ευρώ του consensus. Τα κέρδη προ προβλέψεων ήταν 3% υψηλότερα, λόγω των υψηλότερων εσόδων (NII και προμήθειες ξεπέρασαν τα επίπεδα) με το κόστος να είναι ελαφρώς υψηλότερο. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (PBT) ήταν 1% υψηλότερα, λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο λοιπών απομειώσεων. Ο δείκτης CET1 του 14,7% ήταν 30 μ.β. υψηλότερος από τo consensus.
H JP Morgan διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο στα 5,90 ευρώ, εστιάζοντας στο ότι η Πειραιώς στοχεύει τώρα σε δείκτη διανομής 35% από τα κέρδη του 2024 (από 30% προηγουμένως), με σχέδια να τον αυξήσει στο 50% το επόμενο έτος (έναντι εκτίμηση JPM 30%/40% και BBG consensus στο 27%/43%), που μεταφράζεται σε δυνητική απόδοση 8%/12% (εκτίμηση JPM). Αυτό καθίσταται εφικτό από τη φιλοδοξία της τράπεζας να επιταχύνει την απόσβεση των DTCs, η οποία φαίνεται να έχει ρυθμιστική υποστήριξη.
Αυτό χρησιμεύει σαφώς ως ένα πρώιμο μήνυμα για το τι μπορούμε να περιμένουμε να ακούσουμε από άλλες ελληνικές τράπεζες σχετικά με τα σχέδια διανομής κεφαλαίου τους επόμενους μήνες, και αναμένουμε ότι οι προσδοκίες θα αυξηθούν πάνω από το 50% για τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Alpha και της ΕΤΕ, για το 2025.
H Citi διατηρεί την τιμή στόχο στα 5,20 ευρώ και τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή και επισημαίνει τις αναβαθμισμένες προοπτικές για την Τράπεζα Πειpαιώς. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αύξησε τις προοπτικές της για το τρέχον έτος και στοχεύει πλέον σε κανονικοποιημένα κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,90 ευρώ (από 0,80 ευρώ), κανονικοποιημένο δείκτη ROTE πάνω από 17% (από 14%), περιθώριο NIM 2,7% (έναντι 2,6%), αμοιβές/ενεργητικό 0,8% (έναντι 0,8%), δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα περίπου 30% (έναντι κάτω από 35%), οργανικό κόστος κινδύνου σε περίπου 60 μ.β. (έναντι περίπου 80 μ.β.), δείκτη NPE κάτω από 3% (έναντι κάτω από 3,5%), κάλυψη NPE 60-65% (έναντι περίπου 65%), εξυπηρετούμενα δάνεια 33 δισ. ευρώ (έναντι 31,5 δισ. ευρώ προηγούμενος στόχος και 32 δισ. ευρώ δηλωθέν επίπεδο στο τέλος Σεπτεμβρίου) και δείκτη CET1 περίπου 15% (έναντι πάνω από 14%). Η Citi αναμένει κάποια ανοδική αναθεώρηση στο consensus μετά τα αποτελέσματα, καθώς οι προβλέψεις της αγοράς για τα καθαρά έσοδα από τόκους του επόμενου έτους είναι ήδη σύμφωνες με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της διοίκησης.
H Morgan Stanley δίνει τιμή στόχο στα 5,39 ευρώ και σύσταση overweight για τη μετοχή και επισημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν +2% πάνω από την εκτίμηση της και το consensus, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια. Η Τράπεζας Πειραιώς αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή σε πάνω από 0,9 ευρώ, λόγω της υψηλότερης αύξησης των δανείων (+10% σε ετήσια βάση), των καλύτερων περιθωρίων και του κόστους κινδύνου (CοR). Είναι σημαντικό ότι η απόσβεση του DTC επιταχύνεται έως το 2034. Η δεδουλευμένη πληρωμή του 2024 αυξήθηκε σε 35% έναντι 30% προηγουμένως (πληρωμή πάνω από 350 εκατ. ευρώ το 2024, μερισματική απόδοση 8%)», καταλήγει o Nida Iqbal.
H UBS δίνει στόχο τιμής τα 5,70 ευρώ και σύσταση αγοράς και επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της. Η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή συνέχισε να αυξάνεται, +15% σε ετήσια βάση στα 5,69 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 1% το στόχο. Η ευαισθησία στο NIM βελτιώθηκε επίσης σε περίπου €22,5 εκατ. για 25 μ.β. χαμηλότερα επιτόκια έναντι €27,5 εκατ. προηγουμένως. Σημαντικό είναι ότι η παρουσίαση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει αναβαθμισμένη καθοδήγηση για το NII για το 2025 στα 1,85-1,9 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ προηγουμένως (εκτίμηση UBS 1,9 δισ. ευρώ), παρά την συνεκτίμηση χαμηλότερων επιτοκίων από ότι προηγουμένως. Η απόσβεση του DTC θα επιταχυνθεί επιτρέποντας υψηλότερη διανομή (υποδεικνύοντας μείωση στο 30% περίπου του CET1 έως το 2027 έναντι 40% προηγουμένως.