Σε πωλήσεις ακινήτων τους προχωρούν αρκετές εισηγμένες εταιρείες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις σε περίοδο υψηλών επιτοκίων, ενώ αντίθετα κάποιες άλλες αναζητούν στο εγχώριο real estate ευκαιρίες για ικανοποιητικές επενδυτικές αποδόσεις προς όφελος των μετόχων τους.
Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που δεν δραστηριοποιούνται στον χώρο της κτηματαγοράς, πλην όμως είτε προχώρησαν είτε σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις μη λειτουργικών ακινήτων τους, προκειμένου να ψαλιδίσουν τα δανειακά τους ανοίγματα και το αντίστοιχο κόστος χρηματοδότησής τους.
Ποιες πωλούν
Για παράδειγμα, σε μια τέτοια κίνηση προχώρησε πέρυσι με επιτυχία η Unibios, καταγράφοντας παράλληλα και έκτακτα λογιστικά κέρδη.
Η Λεβεντέρης εκποίησε ήδη πέρυσι το ακίνητό της στον Πειραιά και φέτος ένα ακόμη (συγκρότημα δύο μεζονετών) στη Μαγνησία. Απομένουν προς πώληση δύο ακόμη ακίνητα στον ίδιο νομό (Νέα Ιωνία Βόλου και ΒΙΠΕ Βόλου), σε μια προσπάθεια της εισηγμένης εταιρείας να μηδενίσει τον δανεισμό της και -αν αυτό καταστεί δυνατόν- να αποκτήσει και θετικό καθαρό ταμείο.
Η Ικτίνος Μάρμαρα έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των δανείων της (έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι πρώτες σχετικές κινήσεις) και διαθέτει προς πώληση τη μεγάλη τουριστική έκταση που κατέχει στο νομό Λασιθίου, κίνηση που αν υλοποιηθεί, θα συμβάλει στη δραστική απομόχλευση του εισηγμένου ομίλου.
Η διοίκηση της Interwood-Ξυλεμπορία συζητά σε καλό κλίμα με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή της, ενώ διαθέτει αρκετά ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς και που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ρευστοποιηθούν, με στόχο τη μείωση της δανειακής έκθεσης του ομίλου.
Η Μαθιός Πυρίμαχα ρευστοποίησε φέτος ακίνητο που δεν χρησιμοποιούσε στον Ασπρόπυργο έναντι 400 χιλ. ευρώ, ωστόσο τα ζητήματα της δανειακής της έκθεσης είναι ευρύτερα.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η διοίκηση άλλης εισηγμένης εταιρείας χαμηλής κεφαλαιοποίησης με υγιή μεν ισολογισμό, αλλά που δραστηριοποιείται σε κλάδο ο οποίος αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει προκλήσεις, μελετά την πώληση ακινήτου της στους βασικούς μετόχους, με στόχο τη μείωση της δανειακής της έκθεσης και των δαπανών της για χρεωστικούς τόκους.
Οι Ευρωσύμβουλοι διαθέτουν προς πώληση ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, όχι για να μειώσουν τον δανεισμό τους (η εταιρεία έκλεισε την οικονομική χρήση του 2023 με θετικό καθαρό ταμείο), αλλά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξαγορών άλλων επιχειρήσεων που σχεδιάζουν.
Ποιες αγοράζουν
Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι εισηγμένες εταιρείες που τοποθετούνται ως αγοραστές στην αγορά ακινήτων χωρίς να δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, σε μια απόπειρα να προσφέρουν -σε μακροπρόθεσμη βάση- υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους τους.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία παιχνιδιών AS Company, η οποία από πέρυσι έχει αποκτήσει τουριστικές εκτάσεις στην Κρήτη (πολύ πιθανόν να τις αυξήσει, αποκτώντας όμορους χώρους).
Tο ενδεχόμενο τοποθέτησης κάποιων εκ των περισσευούμενων κεφαλαίων της στην αγορά ακινήτων είχε αφήσει ανοιχτό από πέρυσι η διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική κίνηση
Τέλος, αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις σε ακίνητα της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife (σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης και εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της), η οποία φέτος απέκτησε ένα ακόμη ξενοδοχείο στη Ρόδο.
Τα έσοδα από ενοίκια
Αρκετές είναι οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες αποκομίζουν έσοδα από ενοίκια ακινήτων που δεν χρησιμοποιούν για λειτουργικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης, η εμπορική εταιρεία Λανακάμ (ρούχα και αξεσουάρ), ενώ η Βιοκαρπέτ θα εκμισθώσει χώρο από τη μονάδα της στη Νίκαια (Λάρισα) μετά την πλήρη μεταφορά της παραγωγικής της δραστηριότητας στη μονάδα του Κουλουρίου (στον ίδιο νομό).