Πληροφορική: Εξελίξεις σε έξι εισηγμένες ζεσταίνουν τον κλάδο στο ταμπλό

Οι κινήσεις των μετοχών και πού εστιάζουν οι επενδυτές σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη. Η στήριξη από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και το business software. Οι προοπτικές για νέο κύκλο εξαγορών.

Πληροφορική: Εξελίξεις σε έξι εισηγμένες ζεσταίνουν τον κλάδο στο ταμπλό

Κινητικότητα επικρατεί στις μετοχές του κλάδου πληροφορικής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε κάθε εταιρεία προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Γενικότερα, η ζήτηση προβλέπεται ανοδική κατά τα επόμενα χρόνια, τόσο λόγω των δημόσιων συμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και στο μέτωπο του επιχειρηματικού λογισμικού (business software) εξαιτίας της αναγκαιότητας για την ψηφιοποίηση των εργασιών των εταιρειών. Παράλληλα, οι κινήσεις εξαγορών που έλαβαν χώρα κατά την προηγούμενη τριετία αναμένεται να συνεχιστούν, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς, καθώς η εγχώρια αγορά πληροφορικής είναι πλέον περισσότερο συγκεντρωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικότερα, με τη μετοχή της Entersoft να έχει καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο από τα μέσα Ιανουαρίου έως σήμερα, οι επενδυτές περιμένουν στις 29 Φεβρουαρίου την ανακοίνωση των βασικών οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης για το 2023, αλλά και τα όσα προκύψουν την ίδια ημέρα από την ενημέρωση της διοίκησης προς τους αναλυτές (η πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε επίσης τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών). Όλοι προβλέπουν πως τα περυσινά αποτελέσματα θα είναι αυξημένα και πως οι προοπτικές του oμίλου είναι θετικές, πλην όμως το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο μέγεθος της βελτίωσης τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, εφόσον η διοίκηση της εισηγμένης προχωρήσει σε κάποιας μορφής guidance, όπως έκανε πέρυσι.

Η μετοχή της Epsilon Net από τη 15η Μαρτίου θα ανεβεί κατηγορία στον δείκτη FTSE Russel, εξέλιξη που ενδεχομένως να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και νέων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Επί του παρόντος, το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την εισηγμένη εταιρεία, καθώς -εκτός των άλλων- ωφελείται από μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. ψηφιακή κάρτα εργασίας, υποχρεωτική ένταξη στο MyData περισσότερων δραστηριοτήτων, αύξηση επαγγελματικών κατηγοριών που υποχρεώνονται να κατέχουν POS).

Πέραν αυτών, η αγορά αναμένει φέτος να πληροφορηθεί περισσότερα πράγματα (νέα προϊόντα) σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Epsilon Net με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας στο μέτωπο του embedded finance.

Στην Profile οι ξένοι θεσμικοί ανεβάζουν σταδιακά τις θέσεις τους, κατέχοντας σήμερα κοντά στο 21% της εταιρείας, όταν οι Έλληνες συνάδελφοί τους ελέγχουν γύρω στο 8,5%. Οι περυσινοί οικονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν (τα αποτελέσματα αναμένονται μάλλον μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου). Αυτά που αναμένονται τους επόμενους μήνες είναι οι ανακοινώσεις για αναλήψεις νέων συμβάσεων (σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός από τους πελάτες) καθώς και το λανσάρισμα λύσεων που θα περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη.

Η Space Hellas προβλέπεται να ανακοινώσει σαφώς υψηλότερα κέρδη για τη χρήση του 2023, εξέλιξη στην οποία θα συμβάλουν τόσο τα έσοδα της θυγατρικής SingularLogic από τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις της προηγούμενης χρονιάς όσο και τα λογιστικά αποτελέσματα που προήλθαν από τις συναλλαγές που έγιναν με την Epsilon Net. Επίσης, το τέλος του 2023 βρήκε τη Space Hellas με μικρότερο καθαρό δανεισμό σε σχέση με το πρώτο περυσινό εξάμηνο. Η αγορά περιμένει κάποιες κινήσεις εξαγορών από τη θυγατρική SingularLogic.

Σε ό,τι αφορά την Performance Technology αναμένεται η ολοκλήρωση της μετάταξής της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, εξέλιξη που θα επιτρέψει και σε θεσμικά χαρτοφυλάκια να μπορούν να επενδύσουν στην εταιρεία.

Στην Q&R οι εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου ήταν ραγδαίες. Στο επιχειρηματικό κομμάτι, η εισηγμένη εκτίναξε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία των επόμενων τριών ετών). Παράλληλα είχαμε και δομικές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, με κάποιους από τους παλαιούς ισχυρούς μετόχους είτε να αποχωρούν είτε να μειώνουν τα ποσοστά τους και στη θέση αυτών τη Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη να αποκτά κάτι λιγότερο από το 32% του συνόλου των μετοχών και τον Γεώργιο Ρουμελιώτη κάτι παραπάνω από το 7%. Η αγορά περιμένει να δει το αν και σε ποιο βαθμό οι μετοχικές αυτές αλλαγές θα επηρεάσουν τη στρατηγική και την πορεία της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v