Θετικό σήμα από τα τρίμηνα για τα φετινά κέρδη

Ποιες εταιρείες βλέπουν περαιτέρω βελτίωση στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων και ποιες δύσκολα θα επαναλάβουν τα περυσινά υψηλά. Οι όμιλοι του Χρηματιστηρίου που ξεχωρίζουν.

Θετικό σήμα από τα τρίμηνα για τα φετινά κέρδη

Θετικά σήματα για τις φετινές κερδοφορίες των εισηγμένων εταιρειών προκύπτουν από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των τριμηνιαίων οικονομικών επιδόσεων, από τις προβλέψεις των ομίλων, αλλά και από τη γενικότερη πορεία που σημειώνει η ελληνική οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι το 2022 χαρακτηρίστηκε ως μια εξαιρετική χρονιά για τους εισηγμένους ομίλους (κέρδη αυξημένα κατά περίπου 150% σε σχέση με το προπανδημικό 2019), οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών για την τρέχουσα οικονομική χρήση μιλούν για: α) Περαιτέρω άνοδο κερδών για τον μεγαλύτερο αριθμό των εταιρειών, β) Διατήρηση σαφώς ικανοποιητικών επιδόσεων για όσες εισηγμένες σημείωσαν πέρυσι εξαιρετικές κερδοφορίες που δύσκολα θα επαναληφθούν φέτος.

Ειδικότερα, οι σπουδαιότεροι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τα φετινά αποτελέσματα των εταιρειών είναι η καλύτερη πορεία του ΑΕΠ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις (+2,4% έναντι 1,8% του Προϋπολογισμού), η υποχώρηση του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών στις οποίες προχώρησαν πολλές επιχειρήσεις από το φθινόπωρο του 2022 έως και τις αρχές της φετινής χρονιάς, καθώς και οι προσδοκίες για τουριστική χρονιά που θα συνοδευτεί από ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.

Στις εισηγμένες που αναμένεται φέτος να βελτιώσουν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους σε σχέση με το 2022, συγκαταλέγονται:

  • Οι τράπεζες, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία τους.
  • Πολλά από τα «σίγουρα χαρτιά» του ΧΑ, όπως ο Μυτιληναίος, o ΟΠΑΠ, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η Coca-Cola HBC (τόσο λειτουργικά όσο και γιατί δεν θα επαναληφθεί η περυσινή έκτακτη επιβάρυνση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), η Cenergy και πολύ πιθανόν ο ΟΤΕ.
  • Οι εταιρείες πληροφορικής, με ενδεικτικά παραδείγματα τις Quest Holdings, Epsilon Net (+47% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου), Entersoft, Ideal, Profile και Austriacard.
  • Οι κατασκευαστικοί όμιλοι (π.χ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat), λόγω μεγαλύτερου ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων και χαμηλότερου κατασκευαστικού κόστους.
  • Οι εμπορικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε κλάδους ευρείας κατανάλωσης (π.χ. Jumbo, Fourlis, Sarantis, Π. Πετρόπουλος).
  • Οι επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό -π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Παπουτσάνης (παρά τη μείωση κερδών στο πρώτο τρίμηνο), Attica Group, Centric, Λάμψα. Οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση οχημάτων (Autohellas, Μοτοδυναμική) προβλέπεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους, ωστόσο πιθανόν να υποχρεωθούν σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.
  • Εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως π.χ. η ΔΕΗ, η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ (θα απουσιάζουν οι περυσινές έκτακτες ζημίες) και οι Ευρωσύμβουλοι.

«Ψηλά» ο περυσινός πήχης

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μια σειρά εταιρειών μπορεί να επαναλάβει τις τόσο υψηλές περυσινές κερδοφορίες τους, όπως για παράδειγμα:

  • Οι εταιρείες ακινήτων (ζητούμενο αποτελεί το πώς θα διαμορφωθούν οι αποτιμήσεις των ακινήτων τους).
  • Τα δύο μεγάλα διυλιστήρια (Motor Oil και Hellenic Energy) που ξεκίνησαν πολύ ικανοποιητικά τη φετινή χρονιά, αλλά οι περυσινές τους κερδοφορίες «ζαλίζουν».
  • Στον κλάδο χάλυβα (π.χ. Έλαστρον, η οποία το 2022 ενέγραψε και έκτακτα κέρδη από πώληση ακινήτου, ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν, Αφοί Κορδέλλου), η μέχρι τώρα ζήτηση σε όγκο παραμένει στα περυσινά περίπου επίπεδα. Από πλευράς λογιστικής κερδοφορίας (λόγω των εξελίξεων στη διεθνή τιμή του μετάλλου), το πρώτο φετινό εξάμηνο θα κινηθεί χαμηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό, πορεία που μάλλον θα αναστραφεί κατά το δεύτερο μισό του 2023.
  • Στον μεταλλουργικό κλάδο επίσης ζητούμενο είναι το αν οι Viohalco και ElvalHalcor καταφέρουν να επαναλάβουν φέτος τις τόσο υψηλές περυσινές επιδόσεις.
  • Τέλος, είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν φέτος οι τόσο ισχυρές περυσινές κερδοφορίες εταιρειών όπως η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Ελινόιλ, κ.λπ., ενώ παράλληλα τα Πλαστικά Θράκης θα στερηθούν φέτος πλήρως τις πωλήσεις από τα προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19, όπως και τα έκτακτα κέρδη του 2022.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v