Παρά το γεγονός ότι η καθαρή αξία συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η αλλαγή τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε αδύναμη από ουδέτερη, είναι γεγονός. Οι βασικοί δείκτες δεν συνέχισαν να αναλώνονται σε κίνηση γύρω από τις τρέχουσες στηρίξεις και προχώρησαν σε διάσπαση των 900 μονάδων.
Στα τρέχοντα επίπεδα, οι επενδυτές προεξοφλούν τα νέα δεδομένα που προστίθενται στο παζλ από το μέτωπο της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών και τα στοιχεία από την οικονομία.
Τα εμπόδια στην ανάκαμψη από την ινδική μετάλλαξη αρχίζουν και βλέπουν οι επενδυτές αλλά και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και προσπαθούν να υπολογίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στα τουριστικά έσοδα. Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα, αν η Πορτογαλία αποτελεί το μέλλον, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, ακριβώς στην καρδιά του καλοκαιριού και των αναμενόμενων εσόδων από τον τουρισμό.
Ήδη η αμερικανική τράπεζα Μorgan Stanley αποτιμά ότι η μετάλλαξη διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, το οποίο θα μπορούσε να χτυπήσει την εγχώρια ανάπτυξη από 0,9% έως 2,3% φέτος, μειώνοντας ισόποσα την ανάκαμψη.
Η Citigroup ωστόσο πιστεύει ότι η επιστροφή των τουριστών θα πραγματοποιηθεί και θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου NextGenEU θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ελληνικό σχέδιο θα προσθέσει 7% στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.
Σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις, χθες η προσφορά και η διόρθωση ήταν μεγαλύτερη για τα blue chips παρά για τις τραπεζικές. Για αυτές η διόρθωση έχει προηγηθεί, με συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις από την 14η Ιουνίου (και τις 600 μονάδες για τον δείκτη των τραπεζών). Είναι προφανές πως θεσμικοί και διαχειριστές μειώνουν σταδιακά θέσεις τους, ξεκινώντας από τα μέσα Ιουνίου, ακολουθώντας έναν κυκλικό γύρο εντολών, με κύριο βάρος τους στον τραπεζικό κλάδο.
Πιο τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τους μακροχρόνιους κινητούς μέσους όρους του, διατηρείται το ανοδικό σενάριο, παρότι οι πωλητές απέκτησαν momentum στο πρόσφατο πτωτικό κύμα με τις κινήσεις τους. Οι πρώτες αντιστάσεις είναι στις 880, 913 και στις 950 μονάδες, αντίστοιχα.
Οι πρώτες περιοχές στήριξης εντοπίζονται στις 850 μονάδες, όπου εδράζει ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτελεί παρελθόν η ζώνη στήριξης 2.188-2.177 από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, ενώ το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2.145 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) έσπρωξε τον εν λόγω δείκτη προς τις 2.046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2.216, 2.230 και 2.240 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι 2.300 μονάδες θα μπουν στο στόχαστρο των αγοραστών.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Οσον αφορά στον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, όσο παραμένει σε επίπεδο κλεισίματος χαμηλότερα των 574 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσπάθεια κίνησής του προς τις επόμενες στηρίξεις. Το ημερήσιο σήμα εξόδου αναιρείται μόνο με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 522 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).
Ισχυροποιημένες οι πρώτες αντιστάσεις στις 606 μονάδες (gap), 628 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 635, 655 και 688 μονάδες.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη