Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες βγαίνουν από την «επιτήρηση»

Η βελτίωση του οικονομικού και χρηματιστηριακού κλίματος συμβάλλει στην έξοδο ορισμένων μετοχών από την «επιτήρηση» και στην επάνοδό τους σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Οι «σίγουρες» περιπτώσεις και τα σενάρια.

Ποιες εισηγμένες βγαίνουν από την «επιτήρηση»

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η τόνωση του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος ελπίζεται ότι θα συμβάλουν θετικά -εκτός των άλλων- και στην επάνοδο αρκετών μετοχών από την «επιτήρηση» στην κατηγορία της κανονικής διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του ΧΑ, 124 μετοχές βρίσκονται σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης, 21 σε επιτήρηση, ενώ σε άλλες 12 σε αναστολή.

Ήδη κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, δύο εταιρείες επανήλθαν στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης. Η αρχή έγινε από την Premia Properties, που μετά την είσοδο της σουηδικής Sterner Stenhus και τις αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται, η Premia Properties έχει αποκτήσει πλέον κεντρικό ρόλο στο εγχώριο real estate και μάλιστα αναμένεται στο τέλος της φετινής χρονιάς να είναι η εισηγμένη με τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε αποθηκευτικούς χώρους (logistics).

Δεύτερη επάνοδο στην κατηγορία της κανονικής διαπραγμάτευσης είχαμε με την περίπτωση της Νίκας, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τώρα θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της. Από την επιτήρηση έχει ήδη βγει και η Δομική Κρήτης.

Θέμα χρόνου φαίνεται να αποτελεί και η έξοδος από την επιτήρηση για τους Ευρωσυμβούλους. Η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ) θα επαναφέρει σε θετικό πρόσημο τα ίδια κεφάλαιά της, πέρα από τη συμβολή της φετινής κερδοφορίας.

Από την πλευρά της, η ΣΙΔΜΑ αναμένεται να ανακοινώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις με θετικά ίδια κεφάλαια. Αυτό θα οφείλεται τόσο στο κερδοφόρο αποτέλεσμα της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου όσο και στη λογιστική απομείωση του τραπεζικού δανεισμού (της καθαρής παρούσας αξίας του) κατά 12,4 εκατ. ευρώ, μετά και τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του φετινού Φεβρουαρίου. Όπως όλα δείχνουν, μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει αίτημα της εισηγμένης προς τις χρηματιστηριακές αρχές για επάνοδο της μετοχής στην κανονική διαπραγμάτευση.

Υπάρχουν όμως άλλες εισηγμένες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στο μέλλον;

Μια πρώτη περίπτωση όπου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες είναι αυτή της Μπήτρος Συμμετοχών. Η εισηγμένη, αφού εκχώρησε τη λειτουργική δραστηριότητα της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ (έναντι αυτής της κίνησης κατέχει πλέον το 25% της ΣΙΔΜΑ), αυτή την περίοδο επιχειρεί να προσαρμόσει τη λειτουργία της σε νέα χαμηλότερα επίπεδα εργασιών, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με αντικείμενο το κούρεμα δανείων, ως επακόλουθο του deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος Μεταλλουργική. Οι σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και σε περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία, η Μπήτρος Συμμετοχών θα επαναφέρει τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο και θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει πιθανές νέες αναπτυξιακές δράσεις.

Μια άλλη πιθανή περίπτωση είναι αυτή της Γ.Ε. Δημητρίου, η διαπραγμάτευση των μετοχών της οποίας βρίσκεται σε αναστολή. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που εγκριθεί δικαστικά το υποβληθέν αίτημα των πιστωτών, το οποίο προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει ο Όμιλος Quest, αναμένεται να προκύψει μια εταιρεία με θετικά ίδια κεφάλαια και επαρκή ρευστότητα. Η υπόθεση έχει ήδη εκδικαστεί και η σχετική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Lavipharm (η οποία έχει αρνητικά ίδια θετικά σε ενοποιημένη βάση, πλην όμως θετική καθαρή θέση σε επίπεδο εισηγμένης εταιρείας, ενώ παράλληλα σημειώνει κατά τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη κερδοφορία), όπως επίσης και της Εριουργίας Τρία Άλφα, που έχει ήδη επαναφέρει τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο.

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται το πού θα καταλήξουν οι προσπάθειες της Intralot για μείωση-ρύθμιση του δανεισμού της, ή ακόμη οι επιχειρούμενες ενέργειες ανάταξης της Βαρβαρέσος (προσπάθεια προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή), της Βιοτέρ και της Yalco.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v