Η ικανότητα αρκετών επιχειρηματικών ομίλων να αντλήσουν κεφάλαια αυτή την περίοδο με χαμηλότερο κόστος ή ακόμη και η αλλαγή των προτεραιοτήτων τους μετά την εμφάνιση της τρέχουσας πανδημίας, έχουν οδηγήσει ορισμένες εταιρείες στο να προχωρήσουν σε πρόωρη αποπληρωμή των ομολογιακών δανείων που είχαν εκδώσει μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Έτσι, μόλις τους τελευταίους μήνες είχαμε:
• Τη Μυτιληναίος να ανακοινώνει ότι στις 29 Ιουνίου θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού της δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει μέσω του ΧΑ.
• Την εταιρεία Sunlight του ομίλου Γερμανός να προχωρεί σε αντίστοιχη κίνηση στις 22 Ιουνίου, εξοφλώντας ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ.
• Τον ΟΠΑΠ, που εξόφλησε πρόωρα στις 23 Μαρτίου το ομολογιακό του δάνειο που είχε εκδώσει το 2017, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Επίσης, πέρυσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποπλήρωσε πρόωρα μέσα στο καλοκαίρι το δικό της εταιρικό ομόλογο, για να επανέλθει το φθινόπωρο με νέα έκδοση επταετούς διάρκειας, χαμηλότερου κουπονιού και χωρίς δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής.
Σε κάθε περίπτωση, οι φετινές αποχωρήσεις των τριών προαναφερόμενων ομολογιακών δανείων από το ΧΑ μειώνουν το ύψος της συγκεκριμένης αγοράς κατά 550 εκατ. ευρώ (δηλαδή κατά 40%, καθώς οι εναπομείνασες εκδόσεις προσεγγίζουν αθροιστικά τα 820 εκατ. ευρώ). Θα χαθεί δηλαδή μέσα σε ένα εξάμηνο το 40% αυτού που ξεκίνησε να «χτίζεται» τον Ιούνιο του 2016.
Πέραν αυτών, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναβλήθηκε («μέχρι νεωτέρας») και η έκδοση εταιρικού ομολόγου που σχεδίαζε η Lamda Development, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το project του Ελληνικού.
Επίσης, είδαμε πρόσφατα την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε «προσωρινή» αναστολή διαπραγμάτευσης των τριών ομολόγων που έχει εκδώσει η γνωστή εταιρεία πληροφορικής MLS. Ανεξάρτητα από το αν και πότε θα επαναδιαπραγματευθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι, η ανησυχία των ομολογιούχων εστιάζεται στο κατά πόσο η βορειοελλαδίτικη εταιρεία θα καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.
Πέραν αυτών, έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σειρά εταιρικών ομολόγων να διαπραγματεύονται κάτω ή και πολύ πιο κάτω από το «100». Εντύπωση, για παράδειγμα, προκαλεί το ότι ο τίτλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκεται κάτω από το «100», όταν η εταιρεία χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα ασφαλής και η μετοχή της στο ταμπλό του ΧΑ βρέθηκε μέσα στην πανδημία στα υψηλά πενταετίας.
Πολύ πιο κάτω από το «100» διαπραγματεύονται και ομόλογα εταιρειών που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία, όπως για παράδειγμα η Αεροπορία Αιγαίου, η B&F Ενδυμάτων και η Attica Group (υπάρχει εγγύηση πλοίων για τους ομολογιούχους). Οι τιμές των συγκεκριμένων τίτλων θα επηρεαστούν πιθανότατα και από τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν για συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και για την οικονομία γενικότερα, από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, σε «περιπέτειες» έχουν μπει και οι ομολογιούχοι των εταιρειών Folli Follie και Intralot. Αν και οι συγκεκριμένοι τίτλοι δεν διαπραγματεύονται στο ΧΑ, η όποια ενδεχόμενη αρνητική δημοσιογραφία πλήττει γενικότερα την αγορά των εταιρικών ομολόγων.
Χαρακτηριστικά πάντως είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής: «Νομίζω ότι δύο είναι οι κυριότερες πηγές του προβλήματος. Πρώτον, η απειρία των ομολογιούχων κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, καθώς επένδυαν χωρίς να έχουν κατανοήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα τέτοιο προϊόν και κυρίως χωρίς να έχουν κατανοήσει προσεκτικά τους όρους, όπως π.χ. αυτόν της δυνατότητας πρόωρης αποπληρωμής. Και δεύτερον, η οικονομική κρίση που προκάλεσε απρόσμενα η τρέχουσα πανδημία και η οποία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά των εταιρικών ομολόγων. Θέλω να πιστεύω πάντως πως το όποιο πισωγύρισμα παρατηρείται θα είναι προσωρινό και πως η εγχώρια αγορά, με περισσότερη γνώση και εμπειρία σε σχέση με το παρελθόν, θα μπορέσει να ανακάμψει δυναμικά».