Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μετοχές που έβγαλαν άμυνες στην πανδημία

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά. Ο πονοκέφαλος των «ρηχών» συναλλαγών, οι τίτλοι που άντεξαν και αυτοί που κατέρρευσαν. Ποια είναι η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Οι μετοχές που έβγαλαν άμυνες στην πανδημία

 Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει η ορατότητα στο ΧΑ και οι ρηχές συναλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα, η μεταβλητότητα των μετοχών να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η άμεση ανταπόκριση με μέτρα-ρεκόρ από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, αλλά και το ριμπάουντ του πετρελαίου δημιουργούν μια ασπίδα ασφαλείας για τις επόμενες ημέρες, αλλά οι αγορές πλέον εξετάζουν την κατάσταση μέρα μέρα.

Η εικόνα για τα ελληνικά blue chips και τις τραπεζικές μετοχές είναι άκρως αρνητική από τις αρχές της κρίσης και μερικά απλώς ανοδικά ξεσπάσματα δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση στην αγορά, η οποία χρειάζεται μεγάλες ανάσες τόσο από το μέτωπο της οικονομίας αλλά φυσικά και της πανδημίας. 

Παρά το μίνι ριμπάουντ στις τιμές κάποιων μετοχών, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να είναι η πρωταγωνίστρια στην πτωτική ορμή, με τις απώλειες να ανέρχονται σε σχεδόν 45% από το υψηλό της στις 24/1. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εξακολουθεί να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες από κάθε άλλη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως τόσο από το υψηλό της όσο και από αρχές έτους.

Παρά το πτωτικό σπιράλ, στην εγχώρια αγορά υπάρχει ένας στοιχειώδης διαχωρισμός μεταξύ των μετοχών, αφού συνολικά από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κάποιες εξακολουθούν να σημειώνουν κέρδη στο διάστημα των 52 εβδομάδων. Από τις αρχές του έτους, διασωθείσες μετοχές από τον Γενικό Δείκτη είναι οι τίτλοι της Τέρνα Ενεργειακής, Intercontinental International, Λάμψα, Μύλοι Λούλη, Ιασώ, ΕΥΔΑΠ και Quest Συμμετοχών.

Στον αντίποδα, τις υψηλότερες απώλειες της τάξεως του 60% και σημαντικά υψηλότερες του Γενικού Δείκτη σημειώνουν οι μετοχές των Alpha Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εθνική Τράπεζα, Intralot, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, MLS και Ιντρακάτ. Ταυτόχρονα, αρκετοί τίτλοι είναι στο -50%.

Πιο τεχνικά, η αγορά έχασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το επίπεδο των 646 μονάδων, που ήταν σημαντική στήριξη, διέσπασε και την περιοχή των 530 μονάδων και σταμάτησε στις 470 μονάδες. Το ριμπάουντ έφερε την αγορά πάνω από την πρώτη περιοχή αντίστασης αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει πλησιάσει τις 650 μονάδες. Αναλόγως των εξελίξεων, είτε οι 650 είτε τα ιστορικά χαμηλά των 420 μονάδων θα έρθουν στο προσκήνιο.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αντίσταση είναι στις 1.340 μονάδες, επίπεδο που δεν ήρθε στο προσκήνιο όπως στον Γενικό Δείκτη. Στα εβδομαδιαία διαγράμματα, οι τιμές βρίσκονται ακόμα υπερπωλημένες περιοχές, με κάποιες θετικές αναγνώσεις όμως στους τεχνικούς δείκτες. Αυτή η τροχιά στους δείκτες μπορεί να δώσει συνέχεια στο ράλι των τιμών.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών διέσπασε και τα ιστορικά του χαμηλά στην περιοχή των 360 μονάδων.

Ο Φεβρουάριος του 2016 και ο Ιανουάριος του 2019 ήταν οι άλλες δύο χρονικές περίοδοι που ο δείκτης προσέγγισε στην περιοχή, αλλά ουδέποτε κινήθηκε χαμηλότερα.

Η μετοχή της Alpha Bank πραγματοποίησε νεότερα ιστορικά χαμηλά στο 0,53 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα επίσης πραγματοποίησε νεότερα ιστορικά χαμηλά στο 0,815 ευρώ.

Η Eurobank επίσης κινήθηκε χαμηλότερα από τον Νοέμβριο του 2018 στο 0,0,3022 ευρώ.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έκανε χαμηλό σε αυτή την περίοδο στο 0,92 ευρώ στις 19/3/2020.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v