Μετά τον ανοδικό βηματισμό των προηγούμενων ημερών και την εμφανή κόπωση των τιμών, η διόρθωση στις τιμές των μετοχών δείχνει φυσιολογική, χωρίς όμως η ευρύτερη ψυχολογία στην αγορά να επιδεινώνεται. Ακόμα και το profit taking σε αρκετές μετοχές δεν έχει ισχυρή δυναμική, στοιχείο που αποκαλύπτει την υφιστάμενη συσχέτιση δυνάμεων μεταξύ πωλητών και αγοραστών.
Η αναβάθμιση της Fitch Ratings, όπως είθισται να συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ήταν “sell the news”, αν και συνοδεύτηκε με διατήρηση των θετικών προοπτικών, στοιχείο που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο αναβάθμισης και στους επόμενους 6-18 μήνες. Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της Fitch για την Ελλάδα είναι στις 24/7/2020. Από την άλλη ωστόσο, ακόμα και στη χθεσινή συνεδρίαση ο αριθμός ανοδικών και πτωτικών μετοχών ήταν 52%-48%, αν και οι πτωτικές μετοχές ήταν κυρίαρχες στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς, μετά και την προσέγγιση προς τις 950 μονάδες, δείχνει απολύτως αναμενόμενη, με τις τράπεζες και τα υψηλά beta να είναι οι μετοχές που εμφανίζουν τις υψηλότερες απώλειες.
Οι 950 μονάδες διαμορφώνουν ξεκάθαρα πλέον την επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη, ενώ στον αντίποδα η περιοχή των 900 και 910 μονάδων είναι τα οχυρά της αγοράς σε περίπτωση οπισθοχώρησης. Οι 910 μονάδες ήρθαν γρήγορα στο προσκήνιο και πλέον το επόμενο επίπεδο είναι οι 885 μονάδες και έπειτα 865 μονάδες. Η πτώση, πάντως, με μικρές αξίες των συναλλαγών δίνει πόντους ότι το πτωτικό κύμα ολοκληρώνεται. Συνολικά, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 900-910 μονάδων, δεν αλλάζει τη θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων και η επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον είναι οι 950 μονάδες.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μεσοπρόθεσμος θετικός βηματισμός διατηρείται, ο οποίος δείχνει υψηλότερα προς τις 2.400-2.450 μονάδες. Η στήριξη είναι πλέον η περιοχή των 2.200-2.250 μονάδων. Χαμηλότερα από αυτή την περιοχή, αλλάζει η εικόνα στην αγορά.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών φαίνεται ότι η ζώνη των 880 μονάδων είναι αρκετά ισχυρή αντίσταση και παρά τα νέα υψηλά που πέτυχε ο Γενικός Δείκτης, δεν μπόρεσε να τα διασπάσει. Ο τραπεζικός δείκτης έχει πλέον ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 800-820 μονάδων και μόνο αν διασπάσει πειστικά τις 880 μονάδες, θα αλλάξει η πορεία στην ευρύτερη αγορά. Το επόμενο επίπεδο και πρώτος πιθανός στόχος του δείκτη.
Η Αlpha Βank παραμένει εντός της ζώνης των 1,76-2,01 ευρώ, με ενδιάμεσα επίπεδα στόχων τα 1,92 και 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Διάσπαση των επιπέδων 1,76 ευρώ είναι το stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.
Για την Εθνική Τράπεζα, το επίπεδο των 3 ευρώ είναι μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη είναι στα 2,80 ευρώ, που είναι και η πλέον αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Απώτερος στόχος τα 3,65-3,75 ευρώ ανά μετοχή.
Για τη Eurobank, η επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 0,90 ευρώ, που είναι το προηγούμενο υψηλό, δεν άνοιξε τελικά τον δρόμο για κίνηση προς το 1 ευρώ ή και υψηλότερα. Η στήριξη στην τρέχουσα διαδρομή είναι το 0,82 ευρώ ανά μετοχή.
Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να κινείται στο πάνω εύρος του καναλιού των 2,85-3,30 ευρώ, χωρίς να έχει καταφέρει να διασπάσει ανοδικά το προηγούμενο υψηλό. Το stop είναι η ζώνη των 2,79-2,87 ευρώ. Υψηλότερα είναι τα 3,30 ευρώ και τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη