Ωθηση δίνουν τα κρατικά ομόλογα στις εταιρικές εκδόσεις

Στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις μετακυλίεται η μείωση της απόδοσης των κρατικών τίτλων. Η άνοδος στις τιμές των εταιρικών ομολόγων και τι προσφέρουν σήμερα στους επενδυτές οι εκδόσεις που τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Ωθηση δίνουν τα κρατικά ομόλογα στις εταιρικές εκδόσεις

Η τελευταία αναβάθμιση της οικονομίας από τη Standard & Poor’s και η αναβάθμιση των προοπτικών της από την DBRS έχουν βοηθήσει στην πορεία όλων των εγχώριων ομολογιακών εκδόσεων. Βαθύτερο αίτιο, που οδηγεί ωστόσο τις αποδόσεις του εγχώριου δεκαετούς σε επίπεδα παραπλήσια του ιταλικού ή και χαμηλότερα, παρά τις διαφορές στο αξιόχρεο των δύο χωρών, είναι ο χαιρετισμός της κυβερνητικής ατζέντας και των πολιτικών της επιλογών τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας και το σχέδιο «Ηρακλής» επιχειρείται να συμβάλει στη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τους επόμενους 12-18 μήνες παραμένει δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος στόχος, σύμφωνα με τους αναλυτές και τους οικονομολόγους. Η επενδυτική διαβάθμιση από έναν έστω από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch και DBRS) αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του QE που άρχισε ξανά από την 1η Νοεμβρίου.

Η απόσταση που έχει να διανύσει η χώρα ως τη βαθμίδα του investment grade είναι τρεις βαθμίδες στην κλίμακα του S&P (από BB- σε ΒBB-), τρεις στην κλίμακα της DBRS [από BB(low) σε BBB(low)], τρεις στην κλίμακα της Fitch Ratings (από BB- σε ΒBB-) και τέσσερις βαθμίδες στην περίπτωση της Moody's (από Β1 σε Βaa3).

Η ευρωπαϊκή τάση μείωσης των αποδόσεων που συνοδεύεται από την αποκλιμάκωση και του «κινδύνου της χώρας» στην Ελλάδα, με την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να έχει υποχωρήσει έως το 1,155% στις 31/10, δίνει επιπρόσθετη δυναμική στις επιχειρήσεις να κυνηγήσουν φθηνότερη χρηματοδότηση.

Η σημαντική κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά των εγχώριων τίτλων σταθερού εισοδήματος, μετά και την πολύ επιτυχημένη έκδοση εταιρικού ομολόγου από τον ΟΤΕ, αναμένεται να παρακινήσει και άλλες σημαντικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει για χαμηλά επιτόκια και αυξημένη διάθεση για ρίσκο.

Παράλληλα, σήμα στην αγορά των εταιρικών ομολόγων δίνει και η πρόταση της JP Morgan για τα ομόλογα Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Ο οίκος αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν ομόλογα ύψους 17 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Οι τιμές στις εγχώριες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις έχουν μειωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι συνολικές αξίες που είναι διαπραγματεύσιμες, αυξάνονται ικανοποιητικά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η μέση απόδοση για τις εκδόσεις των ελληνικών εταιρειών που είναι διαπραγματεύσιμες βρίσκεται περίπου κάτω από 2%, από 2,76% στις αρχές του χρόνου.

• Οι τραπεζικές εκδόσεις, με τη βοήθεια και της ανόδου που έχουν οι τιμές στο ταμπλό του Χ.Α., εμφανίζουν χαμηλότερες αποδόσεις από τις αρχές του έτους. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί και οι αποδόσεις στη λήξη είναι 0,56% για την Alpha Bank με κουπόνι 2,5% και λήξη το 2023, 0,16% για τη Eurobank και λήξη το 2020 και τέλος, 0,07% για την Εθνική Τράπεζα, με λήξη το 2020.

Οι εκδόσεις των Tier 2 των ΕΤΕ και Πειραιώς διαμορφώνονται με αποδόσεις στη λήξη της τάξεως του 5,65% και 7,86% από 8,25 και 9,75% που ήταν στο άρτιο όταν εκδόθηκαν. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι οι αυτές εκδόσεις δεν απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές και μπορούν να διακρατηθούν μόνο από επαγγελματίες επενδυτές, όπως ορίζει τις δύο κατηγορίες η MiFID II.

• Σημαντική αύξηση σε όρους τιμής την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου σημειώνει η έκδοση της Τιτάν λήξης 2024, με κουπόνι 2,375%, τιμή 103,9 μ.β. και απόδοση στη λήξη 1,57%. Ενισχύεται επίσης η έκδοση λήξης του 2021 με κουπόνι 3,5%, απόδοση στη λήξη στο 0,23%.

Οριακές μεταβολές στις αποδόσεις στη λήξη εμφανίζουν οι εκδόσεις του ΟΤΕ, με λήξεις το 2026 και το 2020, με κουπόνια 0,88 και 2,375% αντίστοιχα. Πτώση για τις αποδόσεις στη λήξη (yield to maturity - ΥΤΜ) με 0,63%, και 0,13%, αντίστοιχα.

Η έκδοση της Housemarket (θυγατρική της Fourlis) επίσης κινείται ανοδικά με τιμή 104,8 και απόδοση 2,39 % από 4,12% τον Ιανουάριο.

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανάκαμψη στις τιμές ομολόγων λήξεως το 2021 και 2024 με κουπόνια 4,875% και 2,00%, με τις αποδόσεις στη λήξη να μειώνονται σε 0,82% και 1,63%.

Για τη Μυτιληναίος, η έκδοση με λήξη το 2022 έχει σημειώσει σημαντική άνοδο και διαπραγματεύεται στις 101,6 μονάδες βάσης, με απόδοση στη λήξη στο 0,91% από 2,76% αρχές Ιανουαρίου.

Για την Intralot, με λήξη το 2021 και κουπόνι στο 6,75% και την έτερη έκδοση με κουπόνι 5,25% και λήξη 2024, οι αποδόσεις στη λήξη (YTM) έχουν υποχωρήσει ελαφρώς σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αλλά παραμένουν αισθητά υψηλότερα από τις αρχές του έτους στο 20,70% και στο 26,49%, με την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. να έχει μειωθεί ωστόσο 10% από τις αρχές του έτους.

• Τα ομόλογα Motor Oil των 350 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,25% και της θυγατρικής Coral κινούνται με μικρές μεταβολές, με απόδοση στη λήξη στο 1,43% και 2,38%, αντίστοιχα.

• Τέλος, για την έκδοση του ΟΠΑΠ, το ΥΤΜ κινείται στο κάτω από το 1%, για την Attica Holdings 2,82%, για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε 3,25%, για την Aegean Airlines στο 2,49%., για την Τέρνα Ενεργειακή σε 2,23%.

(Ο παραπάνω πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό")

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v