Η αυξημένη μεταβλητότητα στις ξένες αγορές επιδρά και στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αν και η εγχώρια αγορά παραμένει εντός των ανοδικών της στόχων. Η πιο προσεκτική προσέγγιση των αγοραστών, αν και εμφανής, δεν έχει δώσει περιθώρια ή το προβάδισμα στους πωλητές. Ταυτόχρονα, η μείωση των short θέσεων στους τραπεζικούς τίτλους βοηθά στην ψυχολογία.
Πλέον είναι πιθανόν τα hedge funds να κλείσουν τις θέσεις τους χωρίς να περιμένουν τα stress tests της επόμενης χρονιάς. Σε αυτό συνηγορεί και το κλίμα που επικράτησε και στο 14ο Roadshow στο Λονδίνο. Όσο η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή, με τον συνδυασμό πλεονάζουσας ρευστότητας και χαμηλών αποδόσεων να διατηρείται, η εγχώρια αγορά μετοχών μπορεί να προσπαθήσει να προσελκύσει πιο σοβαρά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Στο πιο τεχνικό επίπεδο, η κίνηση προς τις 880-900 μονάδες παραμένει το ζητούμενο και όσο ο δείκτης διατηρείται πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 845 μονάδων, είναι το βασικό σενάριο. Σε αυτές τις συνθήκες της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό και των χαμηλών συναλλακτικών αξιών στο εσωτερικό, η προσέγγιση και η ανοδική διάσπαση των 900-905 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι δύσκολο έργο. Αν η αγορά και ο βασικός δείκτης κινηθούν χαμηλότερα των 845-850 μονάδων και χαθούν και οι 830 μονάδες, η επόμενη ουσιαστική στήριξη θα είναι οι 780 μονάδες.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική πορεία προς τις 2.250-2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Μέχρι τώρα, οι αγοραστές έχουν ένα ισχυρό σημείο προσανατολισμού για την πορεία της αγοράς. Υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες. Όσο το επίπεδο διατηρείται όμως, οι πιθανότητες είναι -όπως και στον βασικό δείκτη- στον θετικό πόλο.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
O τραπεζικός δείκτης όχι μόνο διέσπασε τις 790 μονάδες που ήταν το κρίσιμό του επίπεδο, αλλά συνεχίζει να συσσωρεύει κοντά στο υψηλότερο σημείο του για τις τελευταίες 30 ημέρες. Το πρόσφατο υψηλό στις 850 μονάδες είναι το επόμενο όριο και έπειτα οι 950 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων θα φέρει ρευστοποιήσεις άμεσα και η στήριξη τοποθετείται στις 730 μονάδες.
Η Alpha Bank συνεχίζει τη συσσώρευσή της υψηλότερα από τη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ και έχει κινηθεί έως το 1,734 ευρώ, χωρίς ωστόσο να δείχνει ισχυρή δυναμική για πολύ υψηλότερα. Πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,75 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,55 ευρώ.
Η στήριξη των 2,50 ευρώ αποδείχθηκε πολύ αξιόπιστη για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας η τεχνική εικόνα παραμένει η καλύτερη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η κοντινή στήριξη είναι στα 2,60 ευρώ και έπειτα η δυνατή ζώνη των 2,40-2,50 ευρώ, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 2,88 ευρώ και έπειτα τα 3 ευρώ ανά μετοχή.
Για τη Eurobank, η διάσπαση των 0,80-0,82 ευρώ έχει ανοίξει τον δρόμο για την κίνηση προς το 0,90 ευρώ. Στο 0,85 ευρώ το γρήγορο στοπ στην τρέχουσα κίνηση.
Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συσσωρεύει γύρω από τα επίπεδα των 3 ευρώ ανά μετοχή και δείχνει να προσπαθεί να κινηθεί και πάλι προς την αντίσταση των 3,20-3,30 ευρώ. Ανοδική διάσπαση των 3,30 ευρώ οδηγεί πάνω από τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή. Το κοντινό στοπ, στα 2,80 ευρώ ανά μετοχή.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη