Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί κάνουν ράλι οι μετοχές πληροφορικής

Ποιοι παράγοντες ερμηνεύουν το ράλι των τιμών και την αύξηση του όγκου των συναλλαγών στις μετοχές πληροφορικής. Τα στοιχεία του ταμπλό, οι προοπτικές του κλάδου και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Γιατί κάνουν ράλι οι μετοχές πληροφορικής

Στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Βyte Computer, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Σπύρος Βυζάντιος, αφού απάντησε σειρά ερωτήσεων για την πορεία της εταιρείας του, ρώτησε το επενδυτικό κοινό να του εξηγήσουν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Γιατί η Βyte αποτιμάτο στα 6 εκατ. ευρώ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι διέθετε πολύ μεγαλύτερης αξίας περιουσιακά στοιχεία, που μπορούσαν μάλιστα να ρευστοποιηθούν εύκολα; Και γιατί επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εκδηλωθεί τόσο έντονο ενδιαφέρον για τη μετοχή, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία να βρίσκεται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ; Αυτές ήταν δύο χαρακτηριστικές ερωτήσεις του κ. Βυζάντιου (κατά το τελευταίο τρίμηνο, η μετοχή της Βyte στο ταμπλό του ΧΑ έχει κερδίσει 54,9% και η αξία των συναλλαγών της κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αντιστοιχεί στο 93,7% της αξίας των συναλλαγών του τελευταίου δωδεκαμήνου).

Αντίστοιχα ερωτήματα με τον κ. Βυζάντιο εκφράζουν και πολλοί άλλοι επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν κατά τους τελευταίους μήνες τον κλάδο της πληροφορικής -που ήταν επί χρόνια «χρηματιστηριακά ξεχασμένος»- να επανέρχεται δυναμικά στο ταμπλό του ΧΑ.

«Αλήθεια είναι πως σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που θα μπορούσαν -κάτω από προϋποθέσεις- να δικαιολογήσουν αυξημένες οικονομικές επιδόσεις για φέτος και τα επόμενα χρόνια σε πολλές εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής», σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι αναφέρονται:

  • Στη μεγαλύτερη ζήτηση που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα για προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής, καθώς ο δημοσιονομικός κίνδυνος έχει υποχωρήσει και οι επιχειρήσεις έχουν μείνει πίσω κατά τα χρόνια της κρίσης, σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
  • Στην αναμενόμενη μεσομακροπρόθεσμη τόνωση της ζήτησης από τον χρηματοπιστωτικό-χρηματοοικονομικό κλάδο, λόγω fintech, δημιουργίας νέων τραπεζών, δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα και της γενικότερης ανάγκης των συστημικών ιδρυμάτων να λειτουργήσουν με μικρότερο αριθμό φυσικών καταστημάτων και εργαζομένων.
  • Στην υλοποίηση των έργων του νέου ΕΣΠΑ, που ουσιαστικά ξεκίνησε φέτος (αντί το 2016…) και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως και το 2021.
  • Στη σταδιακή περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών ομίλων σε εργασίες εξωτερικού.

«Η πληροφορική δεν είναι μόδα. Είναι ένας κλάδος που ήρθε για να μείνει. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς τη συμβολή της πληροφορικής, διατηρήσιμη ανάπτυξη στην οικονομία δεν θα υπάρξει. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα στο συγκεκριμένο μέτωπο» υποστηρίζει ο κ. Βυζάντιος.

Σύμφωνα με παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς, «οι εταιρείες πληροφορικής λόγω του αντικειμένου τους, δεν μπορούν εύκολα να αποτιμηθούν με βάση τους γνωστούς δείκτες και αυτό προκαλεί ασάφειες στο επενδυτικό κοινό. Επίσης κάθε εταιρεία πληροφορικής αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση, πράγμα που θα πρέπει να προσεχτεί.

Νομίζω πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσαρμόζεται στις ανοδικές προοπτικές των εταιρειών, καθώς στο εξωτερικό οι σχετικοί δείκτες αποτίμησης είναι πολύ υψηλότεροι. Επίσης, ορισμένοι επιχειρούν να τοποθετηθούν δυναμικά σε εταιρείες που ήταν υποτιμημένες, αλλά χαρακτηρίζονται από πολύ περιορισμένη διασπορά και εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του ΧΑ. Εκεί τα ποσοστά μεταβολής είναι γρήγορα και μεγάλα.

Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, η αγορά μας λειτουργεί με επικίνδυνα κριτήρια, όπως το ποια μετοχή έχει μείνει πίσω, ή το ποιος τίτλος θα μπορούσε να ανεβεί πολύ λόγω της περιορισμένης του διασποράς. Και τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε συνδυασμό των δύο παραπάνω εσφαλμένων συμπεριφορών, μαζί με τη δραστηριοποίηση λόμπι.

Γενικότερα, οι επενδυτές θα πρέπει να ξέρουν τι αγοράζουν και έναντι ποιου τιμήματος».

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, κατά μέσο όρο οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής στο ΧΑ έχουν αυξηθεί κατά 36% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και κατά 65% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Επιπρόσθετα, η αθροιστική αξία των συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου αντιστοιχεί στο 53% της αξίας των συναλλαγών του τελευταίου δωδεκαμήνου, δείχνοντας την έντονη κινητικότητα που κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v