Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έπεσε η αυλαία στο ψηφιακό κέντρο της CISCO στη Θεσσαλονίκη

Διακόπτεται οριστικά η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων DT&S της CISCO στη συμπρωτεύουσα. Ο ρόλος του Δήμου και οι λογαριασμοί ενέργειας.

Γιατί έπεσε η αυλαία στο ψηφιακό κέντρο της CISCO στη Θεσσαλονίκη

Λίγες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση της 4ετίας που έληξε το μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο για τη δωρεάν παραχώρηση το κτιρίου Labattoir η CISCO έλαβε… ειδοποίηση έξωσης και αποχωρεί στα τέλη Ιουλίου βάζοντας λουκέτο στο πολυδιαφημιζόμενο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην συμπρωτεύουσα.

Η CISCO, αν και έληξε το μνημόνιο συνεργασίας, υπέθετε ότι θα προχωρούσε σε νέα συμφωνία. Για το λόγο αυτό έχει ήδη είχε εγκρίνει 500 χιλ. ευρώ για αναβάθμιση του κτιρίου με εγκατάσταση 5G και AI, επενδύσεις που πλέον εγκαταλείπονται. Έτσι το κέντρο, που έχει ολοκληρώσει σχεδόν είκοσι project, κλείνει οριστικά, χωρίς να υπάρχει πλάνο για την δημιουργία νέου.

Πηγές της εταιρείας αν και ανέφεραν ότι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο κινήθηκαν άμεσα και με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου κ. Τσιμοπούκη στις 27 Ιουνίου γνωστοποίησαν στο Δήμο ότι στο τέλος Ιουλίου το Κέντρο θα έχει φύγει από το κτίριο.

 Η εταιρεία δεν έχει χρέη προς το Δήμο ούτε ένα ευρώ καθώς ήδη πληρώθηκαν όλοι οι λογαριασμοί σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Όπως αποκάλυψαν οι ίδιες πηγές μιλώντας στο Euro2day.gr σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (στον οποίο έχει παραχωρηθεί το διπλανό κτίριο και υπήρχαν κοινοί λογαριασμοί στο όνομα του Δήμου) οι λογαριασμοί πληρώθηκαν 50% - 50% και πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα λίγες μέρες μόνο από την διοργάνωση συνεδρίου για την υγεία όπου συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι των Βαλκανίων προάγοντας την Θεσσαλονίκη ως κέντρο καινοτομίας.

Ειδικότερα η CISCO λειτουργούσε το κέντρο αυτό με δύο άτομα και σε συμφωνίες με Πανεπιστήμια της χώρας και startups που έφεραν σε πέρας τουλάχιστον 20 σημαντικά έργα ανάμεσα στα οποία ήταν ένα πιλοτικό έργο για το νοσοκομείο της Σύρου το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Cisco. Παράλληλα από την λειτουργία του Κέντρου προέκυψαν συνεργασίες για αγροτεχνολογία, ιατρική κ.α.

Σε αυτήν την τετραετία το DT&S , σύμφωνα με τη διοίκησή του, έχει υποδεχτεί πάνω από 17.000 επισκέπτες από 20 χώρες, έχει φιλοξενήσει 302 διεθνή συνέδρια, έχει υλοποιήσει 27 κύκλους προγραμμάτων εκπαίδευσης με 400 ωφελούμενους, έχει δεχτεί επισκέψεις από 2.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 31 σχολεία και έχει υλοποιήσει 20 καινοτόμα έργα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.

Πάντως ο αμερικανικός κολοσσός δεν αποχωρεί από τη χώρα, αλλά αντιθέτως ενισχύει την θέση του, καθώς διαθέτει γραφεία και hub, στο οποίο απασχολούνται περί τα 200 άτομα, στο Μαρούσι, ενώ επίσης έχει εξαγοράσει την κρητική start-up εταιρεία BGP και πλέον αναπτύσσει γραφεία και στην Κρήτη.

Ο δήμος

Την περασμένη Δευτέρα 1η Ιουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανακοίνωσε στο διοικητικό συμβούλιο του δήμου ότι «ολοκληρώνεται η παρουσία της εταιρείας που είχε τη χρήση του Labattoir».

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον δήμαρχο να κατηγορεί την εταιρεία ότι επί τέσσερα χρόνια δεν κατέβαλε τις δέουσες οφειλές για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, τις οποίες κάλυπτε ο Δήμος και ότι αυτές τελικά καταβλήθηκαν από την εταιρεία κατόπιν πιέσεων από πλευράς του Δήμου.

Νωρίτερα τον Ιούνιο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο κτίριο για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δυο τομείς για τους οποίους φέρεται να ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες κτιριακές ελλείψεις στον Δήμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v