Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ελληνική χειροτεχνία

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κλάδου και την ενίσχυσή του στη χώρα μας, η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε διαγωνισμό για τη δημιουργία ειδικής διαλειτουργικής πλατφόρμας καταγραφής ενίσχυσης και προβολής του.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ελληνική χειροτεχνία

Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανάδειξης, προβολής και διασύνδεσης της ελληνικής χειροτεχνίας και των Ελλήνων χειροτεχνών είναι το αντικείμενο διαγωνισμού που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι η χαρτογράφηση για πρώτη φορά των Ελλήνων χειροτεχνών και η δημιουργία ενός διαλειτουργικού μητρώου επαγγελματιών, το οποίο θα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία που θα ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των μελών του.

Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα θα γίνει και η ανάδειξη και παρουσίαση της ελληνικής κοινότητας χειροτεχνών και των έργων τους, καθώς και της μοναδικότητας της ελληνικής χειροτεχνίας με απώτερο στόχο την κάλυψη μεγαλύτερου εύρους της δραστηριότητας του χειροτεχνικού οικοσυστήματος.

Παράλληλα ως στόχοι αναφέρονται:

  • Η διακλαδική διασύνδεση μεταξύ των επαγγελματιών του ευρύτερου οικοσυστήματος της χειροτεχνίας.
  • Η εκπαίδευση, εξοικείωση με συναφή επιχειρηματικά εργαλεία και ενθάρρυνση ενασχόλησης με τη χειροτεχνία.
  • Η παροχή περιεχομένου σχετικού με την χειροτεχνική επιχειρηματικότητα καθώς και η ανάρτηση άρθρων συνεντεύξεων, μελετών, προκηρύξεων κλπ.
  • Η προβολή της ελληνικής χειροτεχνίας, και των χειροτεχνικών προϊόντων ως εξαγώγιμων προϊόντων, και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής χειροτεχνίας.
  • Η παρουσίαση σχετικών δράσεων και παρεμβάσεων καθώς και εργαλείων υποστήριξης από την πολιτεία και από ιδιωτικούς φορείς.
  • Η ανάδειξη καλών πρακτικών / διεθνών διακρίσεων Ελλήνων επαγγελματιών.
  • Η δημιουργία ημερολογίου δράσεων, γεγονότων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου συνοψίζονται ενδεικτικά η προβολή της παλαιάς, αλλά και της νέας γενιάς χειροτεχνών και η διεθνής τους δικτύωση, η ανάδειξη της χειροτεχνίας ως μέρος του ελληνικού brand και η ενεργοποίηση της κοινότητας των χειροτεχνών και η  ενθάρρυνση της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας.

Επίσης από τη δημιουργία της πλατφόρμας αναμένεται η ενίσχυση υφιστάμενων και εισαγωγή νέων μοντέλων διαδικασιών στον σχεδιασμό και υλοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, ο εκσυγχρονισμός του χειροτεχνικού κλάδου, η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα βιώσιμο και ήπιο αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται στη χειροτεχνία, η ενίσχυση της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού και η ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως αναπτυξιακού κλάδου.

Ο ανάδοχος θα πρέπει να εγκαταστήσει το Σύστημα στις υβριδικές υπολογιστικές υποδομές G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ και να παραδώσει σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του ζητούμενου λογισμικού στον φορέα λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v