Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύσταση «αγοράς» για Alpha Bank και Eurobank από UBS

(upd) Στην απόφαση να καλύψει εκ νέου τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η UBS. Δείχνει προτίμηση στις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank. Ποιες είναι οι συστάσεις για Εθνική και Πειραιώς. Πού βάζει τον πήχη στις τιμές-στόχους.

Σύσταση «αγοράς» για Alpha Bank και Eurobank από UBS

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, και αλλαγή της τιμής-στόχου, προχώρησε η UBS.

Συγκεκριμένα, αναβαθμίζει σε “buy” από “neutral” τη σύσταση για την Αlpha Bank, μειώνοντας όμως την τιμή-στόχο στ- 1,27 ευρώ ανά μετοχή από 1,43 ευρώ προηγουμένως. Αυτή την ώρα, η μετοχή της Alpha Βank διαπραγματεύεται στο 0,9410 ευρώ.

Για τη Eurobank, η σύσταση αναβαθμίζεται σε “buy” από “neutral”, με αύξηση της τιμής-στόχου στο 0,78 ευρώ από 0,55 ευρώ προηγουμένως. Η μετοχή της Eurobank κινείται αυτή την ώρα στο 0,5490 ευρώ.

Στην ίδια έκθεση, ο οίκος διατηρεί σύσταση «ουδέτερη» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με την τιμή-στόχο να τίθεται στο 1,15 ευρώ έναντι 1,07 ευρώ. Αντίθετα σύσταση «πώληση» θέτει για την Πειραιώς, για την οποία η τιμή-στόχος κατεβαίνει στο 0,48 ευρώ από 0,71 ευρώ.

Η έκθεση του οίκου επισημαίνει ότι την τελευταία χρονιά οι μετοχές του κλάδου κατέγραψαν πτώση από 40 έως 75%, ενώ ακολούθησε νέα πτώση της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Οι εξελίξεις έχουν κάνει τις τιμές κάποιων μετοχών να δείχνουν σχετικά φθηνές με τον δείκτη τιμής/ενσώματη λογιστική αξία (Τ/ΤΒV) στο 0,3, με βάση τις προβλέψεις για το 2019 και προφανώς καλά περιθώρια ασφαλείας σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια.

Ωστόσο η UBS υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για όλους τους παίκτες. Προτιμά τις Αlpha Βank και Eurobank βλέποντας βελτίωση σε ό,τι αφορά το κόστος κινδύνου (CoR) και περιορισμένα ρίσκα για κεφαλαιακές ελλείψεις. Ετσι ξεκινά κάλυψη για τους δύο τίτλους με σύσταση αγοράς. Καλύπτει και τη μετοχή της Εθνικής με σύσταση «διακράτηση», ενώ για την Πειραιώς επιλέγει τη σύσταση «πώληση», επικαλούμενη κεφαλαιακούς προβληματισμούς.

Τα βασικά συμπεράσματα της UBS είναι:

α) Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs προγραμματίζεται να συμβεί παράλληλα με την αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου (CoR) και με μεταφορά των πιο προβληματικών NPEs σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV). Ο περιορισμός των ροών δανείων που κοκκινίζουν εκ νέου και η ισχυρή επενδυτική όρεξη για κόκκινα δάνεια θα πρέπει να δράσουν ως επιπλέον «ούριος άνεμος».

β) Η συμμετοχή στα SPV θα προκαλέσει κεφαλαιακές απώλειες σε όλο τον κλάδο αλλά τα ρίσκα είναι περιορισμένα για τις τράπεζες (εξαιρουμένης της Πειραιώς), εξαιτίας οργανικών κεφαλαιακών μαξιλαριών (Αlpha Βank και Εθνική) ή εξαιρετικά τονωμένων δεικτών (Eurobank).

γ) Τα κέρδη προ προβλέψεων (PPP) αναμένεται να είναι αδύναμα (13% μέση πτώση το 2019-20) κυρίως εξαιτίας της πίεσης από τα NPEs. Ωστόσο τα λειτουργικά έσοδα θα ανακάμψουν (11% κατά μέσο όρο την περίοδο 2021-23), στηριζόμενα από τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και την καθαρή αύξηση του δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v