Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα σενάρια για το κρίσιμο rebalancing

Πού αναμένεται να κυμανθούν οι εκροές και ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης. Εκτιμήσεις για εκτόξευση των συναλλαγών στη ζώνη των 200 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις των παθητικών κεφαλαίων και τα κρίσιμα τεχνικά όρια.

ΧΑ: Τα σενάρια για το κρίσιμο rebalancing

Το τέλος Νοεμβρίου, περίοδος που παραδοσιακά τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αποτυπώνουν τον απολογισμό του έτους στα βιβλία τους, συμπίπτει χρονικά με τις σημαντικές αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece Investable Market Index. Η αφαίρεση των τριών συστημικών τραπεζικών τίτλων (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) από τον δείκτη Standard και η είσοδός τους στον μικρότερο δείκτη Small Cap αναμένεται να εκτοξεύσει τις συναλλαγές.

Το σίγουρα θετικό στοιχείο είναι ότι η ολοκλήρωση του rebalancing θα βοηθήσει στην ορατότητα της αγοράς το επόμενο διάστημα, αφού οι φόβοι από το stock overhang ελέω MSCI θα έχει ολοκληρωθεί.

Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι οι εκροές μπορεί να ανέλθουν από 100 έως 140 εκατ. δολάρια και αυτό αφορά αποκλειστικά τους παθητικούς διαχειριστές κεφαλαίων, αν και εφόσον ακολουθήσουν πιστά τις νέες σταθμίσεις του MSCI. Οπότε η συνεδρίαση θα έχει υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, που πιθανότατα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Πέραν των τριών τραπεζών και της Ελλάκτωρ, η οποία αφαιρείται από τον μικρότερο δείκτη, σημαντικές διακυμάνσεις αναμένεται να σημειώσουν και οι 22 εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI Greece. Το κρίσιμο στοιχείο και για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι αν η μείωση της στάθμισης της χώρας θα έχει καταλυτική επίδραση σε όλους τους τίτλους που θα παραμείνουν στον μεγάλο δείκτη MSCI ή όχι. Για τον Νοέμβριο πάντως, οι απώλειες των τεσσάρων τραπεζών είναι -34% για την ΕΤΕ, -32% για την Πειραιώς, 5% για την Eurobank και 9% για την Alpha Bank, η οποία θα παραμείνει στον standard δείκτη.

Ταυτόχρονα όμως, το πιο δύσκολο στοιχείο να ερμηνευτεί και υπολογιστεί ποσοτικά είναι η μείωση της στάθμισης της χώρας στους δείκτες και ειδικά στον περιφερειακό δείκτη MSCI EEMEA, ο οποίος είναι ο βασικός δείκτης της μετοχικής «γειτονιάς» μας και τον οποίο ακολουθούν πιστά οι παθητικοί διαχειριστές αλλά και μεγάλο μέρος των ενεργητικών διαχειριστών κεφαλαίων. Θεωρητικά, για τις έξι μετοχές του MSCI Greece που παραμένουν στον δείκτη Standard, η επιμέρους αύξηση των συντελεστών βαρύτητάς τους υπερκερνά τη μείωση από τη στάθμιση της χώρας, τόσο σε επίπεδο δείκτη MSCI Emerging Markets όσο και σε επίπεδο MSCI EEMEA.

Βάσει των νέων σταθμίσεων στον δείκτη MSCI Greece Standard, το ποσοστό του ΟΤΕ από το 21,1% θα αυξηθεί σε 26,1%, για τον ΟΠΑΠ από 16,1% σε 20%, για την Αlpha Βank από το 15,1% στο 18,6%, για την Jumbo από το 11,85% σε 14,5%, για τη Motor Oil από το 9,2% σε 11,4% και τέλος, για τον Τιτάνα από το 7,6% στο 9,4%.

O δείκτης MSCI Small Cap, πριν τις αλλαγές, περιλαμβάνει τις μετοχές των Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΕΚ, Grivalia Properties, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

Η τεχνική εικόνα

Η ολοκλήρωση του rebalancing θα δείξει αν η κίνηση της αγοράς προς τις 620 μονάδες ήταν μια «ωραιοποίηση» ενόψει τέλος μήνα ή αποτελεί το εφαλτήριο για την προσπάθεια κίνησης προς τις 660 μονάδες. Τεχνικά, ο βασικός δείκτης διατηρεί την κίνηση συσσώρευσης ανάμεσα στα επίπεδα των 600-660 μονάδων. Το σενάριο της εκρηκτικής κίνησης όχι μόνο παραμένει εν ισχύ, αλλά έχει ενδυναμωθεί. Η τεχνική αντίδραση που μπόρεσε να υπερβεί τις 605 μονάδες είναι το πρώτο θετικό βήμα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η αντίστοιχη ζώνη επιφυλακής του δείκτη των τραπεζών έχει προσαρμοστεί πλέον στα επίπεδα των 400-450 μονάδων. Στο ανοδικό σκέλος, η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 450 μονάδες ανοίγει τον δρόμο για τις 550 μονάδες και τις διπλές κορυφές του δείκτη των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα η σημαντική περιοχή βρίσκεται στο 1,30 ευρώ, έχοντας ήδη κινηθεί σε νέα χαμηλότερα ιστορικά χαμηλά. Μόνο επιστροφή πάνω από αυτό το επίπεδο και έπειτα το 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει την εικόνα σε θετική. Οι εκροές που εκτιμούν οι ξένοι οίκοι είναι μικρές, της τάξεως των 20-25 εκατ. μετοχών.

Η Αlpha Βank μπόρεσε να επανέλθει υψηλότερα από την περιοχή του 1,15 ευρώ. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ. Η τιμή του 1,08 είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής.

Η Eurobank, αν και βρέθηκε έξω από το κάτω όριο του εύρους 0,47-0,60 ευρώ, με αρωγό την ειδησεογραφία και τη συμφωνία με την Grivalia Properties, επανήλθε χθες δυναμικά. Οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι θα έχει τις υψηλότερες εκροές από τις τρεις τραπεζικές μετοχές που μεταφέρονται στον δείκτη Small Cap. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,60 ευρώ είναι το πρώτο «σκαλί» για τους αγοραστές.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται κάτω από το όριο του 1 ευρώ και η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα είναι το πρώτο θετικό σημάδι. Η στήριξη του 0,85 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη και χαμηλότερα «ακολουθεί» το 0,75 ευρώ. Θεωρητικά, θα έχει τις μικρότερες εκροές από τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI Greece.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το διάγραμμα του οποίου έχει παρόμοια εικόνα με εκείνη του Γενικού Δείκτη, η περιοχή των 1.550 μονάδων είναι το σημείο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγοραστές πάση θυσία, διαφορετικά η επόμενη στήριξη είναι στις 1.470 μονάδες.

Η τάση γυρίζει σε θετική μόνο με ανοδική διαφυγή άνω των πρόσφατων κορυφών στις 1.700-1.710 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v