Στήριγμα στα αποτελέσματα εννεαμήνου θα αναζητήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει μια σειρά προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως το υπάρχον κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων και οι προβλέψεις για ψαλίδισμα των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης (π.χ. βλέπε νέα εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κυρίως ζητούμενο δεν είναι τόσο αυτές καθεαυτές οι επιδόσεις των εισηγμένων (άλλωστε η εικόνα δεν αναμένεται πολύ διαφορετική από αυτή του α’ εξαμήνου), όσο τα πιθανά νέα μηνύματα που θα προκύψουν σχετικά με την προοπτική των αποτελεσμάτων τους για το τελευταίο φετινό τρίμηνο και ιδίως για το 2019.
Και αυτό, γιατί το επιχείρημα που προβάλλεται από τους «ταύρους» -και καλείται να επιβεβαιωθεί- είναι πως ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες αβεβαιότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, υπάρχουν δεκάδες εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ ικανές να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, ακόμη και αν το ΑΕΠ της Ελλάδας «τρέξει» με χαμηλούς ρυθμούς, ακόμη και αν δούμε το πολιτικό κλίμα να επιδεινώνεται.
Ολα αυτά, όταν οι μη τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά κανόνα με δείκτες P/E χαμηλότερους από αυτούς της Ευρώπης και με μια μέση απόδοση χρηματικών διανομών (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) άνω του 3,5%.
Αξιοσημείωτο άλλωστε είναι ότι μετά την πρόσφατη ανακοίνωση καλών οικονομικών αποτελεσμάτων από σειρά εταιρειών (π.χ. Coca-Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια), ακολούθησε θετική αντίδραση στο ταμπλό του ΧΑ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους τίτλους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, όπου η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου αναφέρθηκε σε ισχυρά αποτελέσματα για το τελευταίο φετινό τρίμηνο και σε ένα καλό momentum για το 2019. Μοχλός ανάπτυξης για το 2019 θα είναι η αγορά των ΗΠΑ, με αξιοσημείωτη επίσης την προβλεπόμενη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου μετά το φετινό ιστορικό χαμηλό ρεκόρ πεντηκονταετίας…
Από την πλευρά της, η Μυτιληναίος όχι μόνο εμφάνισε σαφώς υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις στο εννεάμηνο (συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 117,7 έναντι 95,2 εκατ. ευρώ), αλλά επιπλέον ευνοείται από την υψηλή τιμή του αλουμινίου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μέσω επενδύσεων για να αυξήσει περαιτέρω τη μακροχρόνια κερδοφορία της.
Από την πλευρά της, η ανοδική πορεία του όγκου των πωλήσεων της Coca-Cola HBC στο εννεάμηνο φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση των αναλυτών, που αναφέρεται σε έναν όμιλο ικανό να αυξάνει όγκους πωλήσεων και να ελέγχει το κοστολόγιό του σε βάθος χρόνου.
Στον κλάδο των διυλιστηρίων, επιδόσεις-ρεκόρ σημείωσαν τα Eλληνικά Πετρέλαια, ενώ ανάλογη γεύση είχαν και οι επιδόσεις της Motor Oil (καθαρά κέρδη από 228,7 σε 260,99 εκατ. ευρώ). Το θετικό είναι πως ενώ η αγορά θεωρούσε ως μη επαναλαμβανόμενες τις επιδόσεις του κλάδου το 2017, όλα δείχνουν πως φέτος τουλάχιστον θα επαναληφθούν, με τα περιθώρια διύλισης να διατηρούνται σε εξαιρετικά επίπεδα και τις λειτουργικές ταμειακές ροές των εισηγμένων να… ξεχειλίζουν.
Σαφώς ικανοποιητικά εξελίσσεται η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό αύξησης (ακόμη και αν δεν συμπεριλάβουμε τα καύσιμα), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για πολλές εισηγμένες εταιρείες.
Έτσι, η Ικτίνος Μάρμαρα εμφανίζει στο εννεάμηνο άνοδο τζίρου και λειτουργικών κερδών της τάξεως του 30% και αναμένει ένα ακόμη καλύτερο 2019, καθώς: α) Δεν βλέπει σημάδια επιδείνωσης στο διεθνές κλίμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κλάδο, β) Θα επηρεαστεί θετικά από την προσθήκη ενός επιπλέον λατομείου και ενός εργοστασίου.
Η συνεχιζόμενη καλή πορεία των διεθνών αγορών επιτρέπει στον όμιλο Viohalco να αισιοδοξεί πως το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των τελευταίων ετών που συνοδεύτηκε από υψηλές επενδύσεις θα συνεχίσει να αποφέρει καρπούς, καθώς ήδη από το 2017 η εισηγμένη έχει επιστρέψει σε κερδοφόρα αποτελέσματα.
Ο όμιλος Sarantis αύξησε το εννεάμηνο τις πωλήσεις του κατά 12,5% και το EBITDA κατά 10,6%. Η εισηγμένη εταιρεία αναπτύσσεται κατά τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο λειτουργικά όσο και μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών. Όλα δείχνουν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών να συνεχιστεί και το 2019.
Θετικές φαίνεται να είναι οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία της τουριστικής κίνησης και για το 2019, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τις επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος καυσίμων σε αρκετές εισηγμένες.
Η θετική επίδραση του τουρισμού και το πολύ χαμηλό επίπεδο βάσης έχουν οδηγήσει σε ανοδική τάση τις πωλήσεις οχημάτων, με την Π. Πετρόπουλος να βελτιώνει δραστικά τις επιδόσεις της στο εννεάμηνο και τη Σφακιανάκης να επιστρέφει μετά από χρόνια στην κερδοφορία.
Η σαπωνοποιία Παπουτσάνης αναμένει φέτος αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 20% (εκεί κοντά κινείται και η επίδοση του εννεαμήνου) και κατά 15%-20% για το 2019, εκμεταλλευόμενη τις μεγαλύτερες εξαγωγές, την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων και τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς της.
Πέραν αυτών, πολλές εισηγμένες εταιρείες (ανεξάρτητα από το θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα εννεαμήνου, ή όχι), όχι μόνο σημειώνουν φέτος ανοδικές οικονομικές επιδόσεις, αλλά έχουν μπει κατά τα τελευταία χρόνια σε ανοδική φάση κερδών, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέσα στο 2019 (π.χ. Fourlis, Entersoft, PROFILE).