ΧΑ: 15 μειοψηφικές συμμετοχές που… σηκώνουν κουβέντα

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις συμμετοχών σε εισηγμένες που αν και μειοψηφικές, παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον. Στρατηγικοί συνεργάτες, ανταγωνιστές, «προστάτες» των μικρομετόχων, αλλά και funds που ζητούν αλλαγή διοίκησης.

ΧΑ: 15 μειοψηφικές συμμετοχές που… σηκώνουν κουβέντα

Σε πολλές εισηγμένες εταιρείες, σημαίνοντα ρόλο δεν παίζουν μόνο οι βασικοί τους μέτοχοι, αλλά ενίοτε και επενδυτές με μειοψηφικό ποσοστό. Άλλοι εξ’ αυτών προσδίδουν κύρος στις εταιρείες με τη συμμετοχή τους, άλλοι έχουν ρόλο σημαντικού συνεργάτη σε διάφορα μέτωπα, ενώ τέλος δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ανταγωνιστών, ή funds που ζητούν να ανατρέψουν τις υφιστάμενες διοικήσεις.

Συχνά έχουν απασχολήσει το επενδυτικό κοινό γνωστές συμμετοχές, όπως π.χ. το 9,99% που κατέχει ο John Paulson στην ΕΥΔΑΠ, ή τα ποσοστά της Silchester International Investors σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (13,8% και 12,94%, αντίστοιχα).

Σήμερα ωστόσο, ξεχωρίσαμε να σχολιάσουμε 15 άλλες συμμετοχές, που… φαίνεται πως για διαφορετικούς λόγους ενδεχομένως να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Byte Computers - Space Hellas: Κοινό χαρακτηριστικό των δύο εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής είναι η συμμετοχή της Alpha Bank στο μετοχικό τους κεφάλαιο (με 19,33% στην δεύτερη και με 13,3% στην πρώτη). Όσο και αν θεωρητικά, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αποχωρήσουν από εταιρείες μη χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, τίποτε δεν δείχνει πως στο ορατό μέλλον θα ρευστοποιηθούν οι δύο αυτές συμμετοχές που έρχονται από πολύ παλιά και ποτέ δεν χαρακτηρίστηκαν από αντιθέσεις.

CPI: Σημαντικός προμηθευτής της ελληνικής εταιρείας, η OKI, κατέχει εδώ και χρόνια το 8,63% των μετοχών. «Με την ΟΚΙ συνεργαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε καταφέρει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά να είναι υψηλότερο από το μέσο στην Ευρώπη και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Έτσι, αποφασίστηκε η ίδρυση θυγατρικής μας στη Βουλγαρία, η οποία θα αναλάβει την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων στη γειτονική χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος της CPI Χρήστος Παπαθάνος στη φετινή γενική συνέλευση της εταιρείας.

Euromedica: Το fund της Farallon όχι μόνο κατέχει το 17,52% της εταιρείας, αλλά παράλληλα έχει αγοράσει και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της. Στους στόχους του εντάσσεται η αλλαγή της σημερινής διοίκησης, η κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου και η προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του δεδομένων.

Intertech: Στην εισηγμένη εταιρεία που ελέγχεται από τον γνωστό επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, το 7,29% κατέχει ο κ. Αμοιρίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Αμοιρίδης-Σαββίδης. Η τελευταία δραστηριοποιείται στον ίδιο ευρύτερο χώρο με την Intertech (εισαγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, μικροσυσκευών και συσκευών τεχνολογίας).

MLS: Με λίγο πάνω από 5% μετέχουν εδώ και χρόνια οι Άραβες της Sheikh Bin Jassim Al Thani, οι οποίοι θα μπορούσαν θεωρητικά να συμβάλλουν και στην περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της βορειοελλαδίτικης εισηγμένης.

Nexans Hellas: Το γαλλικό επενδυτικό fund HMG Globetrotter κατέχει λίγο πάνω από το 5% της εισηγμένης, συμμετείχε στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αποτελεί «στήριγμα» για όσους μετόχους μειοψηφίας φοβούνται μια ενδεχόμενη μελλοντική απόπειρα του βασικού μετόχου για έξοδο από το ΧΑ έναντι χαμηλού τιμήματος (πάντως, η διοίκηση της Nexans Hellas έχει κατά καιρούς δηλώσει πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον επί του παρόντος).

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: «Στρίμωγμα» ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στην εταιρεία, παρά τις δυσκολίες που σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος. Ξεχωρίζουν το 17,35% της York Global Finance και το 9,3848% των Ολλανδών της Reggeburgh Invest. Η πρώτη μετέχει με 9,0167% και στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Γενική Εμπορίου: Ο κ. Μακρίδης Αλέξανδρος έχει λίγο παραπάνω από το 5% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας. Ο Μακρίδης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Χρυσαφίδης, που είναι ανταγωνιστική με τη Γενική Εμπορίου. Οι σχέσεις πάντως των δύο πλευρών είναι καλές, με τον κ. Μακρίδη να έχει δηλώσει πως θεωρεί τη Γενική Εμπορίου ως μια υγιή εταιρεία και πως η συγκεκριμένη (μακροπρόθεσμη) τοποθέτησή του έχει μόνο επενδυτικό χαρακτήρα.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η EBRD εξαγόρασε το 15% από την Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τη συγκεκριμένη συμμετοχή, λόγω του κύρους και των έμμεσων ωφελειών που της προσφέρει η παρουσία ενός τέτοιου Οργανισμού στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ικτίνος Μάρμαρα: Το φετινό ράλι της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ συνδυάστηκε χρονικά και με την άνοδο της συμμετοχής της Amiral Gestion στο 5,37% (παράλληλα αναμένεται και σημαντική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων).

Μοτοδυναμική: Ο βασικότερος προμηθευτής της εισηγμένης (Yamaha) κατέχει σε μακροπρόθεσμη βάση το 4,9% του συνόλου των μετοχών της ελληνικής εταιρείας.

Μύλοι Λούλη: Οι Άραβες της Al Dahra Holding κατέχουν το 20% της ελληνικής εταιρείας, όχι μόνο στηρίζοντάς την κεφαλαιακά (είχαν συμμετάσχει σε ΑΜΚ), αλλά και με στόχο την περαιτέρω διεθνοποίησή της.

OTE: Με 5,032% μετέχει στον Οργανισμό η Shrooders PLC και με ένα 5% το Ελληνικό Δημόσιο. Τα αιτήματα επενδυτών μειοψηφίας για ανετότερη μερισματική πολιτική φαίνεται πως ελήφθησαν υπόψη από τη διοίκηση, η οποία διένειμε 0,35 ευρώ ανά μετοχή φέτος και λέγεται πως θα ανεβάσει τον πήχη το 2019.

Π. Πετρόπουλος: Κατά τα τελευταία χρόνια, η ανοδική πορεία της μετοχής συνδυάστηκε με την είσοδο θεσμικών χαρτοφυλακίων στην εταιρεία. Η Breven Howard -με μακροπρόθεσμη προοπτική- έχει αποκτήσει το 16,32% των μετοχών και το Vansap Capital Value Fund το 5,36%. Οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Πετρόπουλου) έχουν δηλώσει που δεν έχουν σκοπό να μειώσουν περαιτέρω το ποσοστό τους (51%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v