Με πολύ αρνητική ψυχολογία θα κλείσει και ο Ιούνιος παρά την όποια προσπάθεια window dressing επιδιώξουν οι αγοραστές. Μετά τα κέρδη του Απριλίου, η πτώση του Μαΐου και το αποτύπωμα της περίπτωσης Folli Follie Group συνεχίζουν να ταλανίζουν την αγορά.
Από τις αρχές του έτους πλέον, πολλές σημαντικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν αδυναμία και απέχουν αισθητά από τα υψηλά έτους και ελάχιστα από τα χαμηλά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ απέχουν λιγότερο από 5% από το χαμηλό έτους. Κάποιες από αυτές έχουν βέβαια δώσει μερίσματα στο διάστημα αυτό, αλλά και πάλι η εικόνα είναι αρνητική.
Είναι φανερό ότι η αγορά των μετοχών παραμένει σε πτωτικό σπιράλ παρά την προσέγγιση του ομολόγου στα πέριξ του 4%. Το μόνο νέο που ίσως θα μπορούσε να αφυπνίσει την αγορά είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα απεικονίζει θετικά στοιχεία στην πορεία του. Σε αντίθετο σενάριο, η αγορά θα συνεχίζει σε νέα χαμηλότερα επίπεδα, ειδικά αν οι συνθήκες στο εξωτερικό συνεχίσουν να είναι πτωτικές. Ενα σημάδι των προθέσεων του Ταμείου είναι πιθανό να έχουμε σήμερα καθώς θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα από την έκθεση του «άρθρου 4».
Οι αποφάσεις του Eurogroup και η ρύθμιση του χρέους που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της χώρας μας, αλλά και η έκθεση για τη βιωσιμότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενθουσιάζουν μέχρι στιγμής.
Για να επιστρέψει το θετικό σενάριο στο προσκήνιο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή των 767-777 μονάδων. Η εικόνα βελτιώνεται αισθητά μόνο με κίνηση πάνω από τις 785 μονάδες και ουσιαστικά πάνω από τις 800 μονάδες, επίπεδα στα οποία τείνουν και ο απλός κινητός μέσος όρος των 250 ημερών, αλλά και των 55 ημερών. Συνεπώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εδράζει στην περιοχή των 767-777 μονάδων και χαμηλότερα η αγορά θα ψάξει για άμυνες στις 735 μονάδες και τις 700 μονάδες, που είναι τα χαμηλά δωδεκαμήνου.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση άλλη μια φορά απέτυχε να ξεπεράσει τον σκόπελο στις 910-920 μονάδες, που είναι επίσης οι απλός μέσος όρος των 55 ημερών και, εφόσον τα επίπεδα των 830 μονάδων διασπαστούν, τότε η επόμενη στήριξη είναι στα επίπεδα των 760-780 μονάδων. Η τροχιά για να αλλάξει σε ανοδική απαιτεί διάσπαση των 930 μονάδων.
Στην Alpha Bank, στο ανοδικό σενάριο το ζητούμενο παραμένει η διάσπαση ή μη των 2 ευρώ, ενώ οι στηρίξεις παραμένουν στα 1,85 ευρώ και 1,78 ευρώ.
Στην ΕΤΕ ζητούμενο παραμένει η διάσπαση του επιπέδου του 0,27 ευρώ, τότε η αντίσταση στο 0,30 ευρώ θα κρίνει πολλά, με ενδιάμεση το 0,28 ευρώ. Στήριξη το 0,252 ευρώ.
Η Eurobank εξακολουθεί να έχει καλύτερη συμπεριφορά στο Χ.Α. πριν και μετά τα stress tests, με το χθεσινό (28/6) άδειασμα να διασπά τη στήριξη στα 0,90/0,925 ευρώ. Στήριξη στα 0,82-0,84 ευρώ. Ανοδικά, στοχεύει στο 1 ευρώ και έπειτα σε νέα υψηλά, αν ξεφύγει πάνω από το 0,95 ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχασε τη ζώνη των 3 ευρώ, ενώ η στήριξη είναι στα 2,80 και στα 2,67 ευρώ. Πάνω από τα 3,20 ευρώ αλλάζει σε θετικό το σκηνικό.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιστροφή του και κλείσιμο στις 1.950 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί διπλός πάτος και να κρύβει θετικές εκπλήξεις για την αγορά, αφού από κει ξεκίνησε η ανοδική κίνηση του 7% στο τέλος Μαΐου ως τις 5/6. Αν συμβεί αυτό το σενάριο, όλα και πάλι θα κριθούν στην προσέγγιση των 2.080 μονάδων, αφού πάνω από κει το θετικό κλίμα στην αγορά επιστρέφει, μιας και θα διασπαστούν οι ΚΜΟ των 55 και 250 ημερών.
Χαμηλότερα, οι 1.910-1.920 μονάδες αποτελούν το stop και στους τελευταίους αισιόδοξους.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης