ΧΑ: Σε αναμονή για... καταλύτες

Δεν έχει αλλάξει δραματικά η τεχνική κατάσταση στην αγορά. Απαραίτητη η αύξηση του τζίρου στο ανοδικό σενάριο Οι νέες στηρίξεις και αντιστάσεις για τον τραπεζικό δείκτη. Πώς διαμορφώνεται πλέον η εικόνα για τον FTSE 25.

ΧΑ: Σε αναμονή για... καταλύτες

Σε τεχνικό σταυροδρόμι παραμένει η αγορά μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρά τη μικρή ανάσα που πήρε σε σχέση με το χαμηλό της Πέμπτης 16/11 και το κλείσιμο στις 701 μονάδες.

Η χθεσινή (23/11) άνοδος επετεύχθη με καθαρό τζίρο 21 εκατ. ευρώ, ελέω και της αργίας στις ΗΠΑ. Παρά τον φτωχό τζίρο, το volatility δεν μειώνεται στις τραπεζικές μετοχές.

Θεωρητικά, σε μια αγορά που ψάχνει να απεγκλωβιστεί από το πτωτικό της κύμα ή βρίσκεται σε σχηματισμό τοπικού χαμηλού, οι εξαιρετικά μειωμένες συναλλαγές δεν είναι απαραίτητα κακός οιωνός, ωστόσο στις ανοδικές κινήσεις θα πρέπει να είναι αυξημένος σημαντικά, κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο εν μέρει.

Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο τρίμηνο αυξάνει τις απώλειές του στο 13%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών είναι στο 40%. Για το ίδιο διάστημα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά και οι αμερικανικές αγορές διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά υψηλά. Στο τρίμηνο ξεχωρίζουν θετικά Μυτιληναίος, Motor Oil, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Viohlaco.

Στον αντίποδα, οι Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής σημειώνουν απώλειες 59% και 54%, Eurobank 40%, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank με 34% περίπου, ενώ Lamda Development και Folli Follie Group με -16% και -27%, αντίστοιχα.

Ειδικά στη μετοχή των Folli Follie Group (-5% στο χαμηλό ημέρας), θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα 9μήνου, αφού συνδυάζονται με χαμηλά 21 μηνών στο ταμπλό.

Η τεχνική κατάσταση στην αγορά δεν έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει ανάμεσα σε δύο επιλογές. Από τη μία, το σενάριο στις 16/11 να ολοκληρώθηκε η πτώση βραχυπρόθεσμα και από αυτά τα επίπεδα ακολουθεί τεχνική ανοδική αντίδραση προς τις 730/735 μονάδες διατηρείται.

Από την άλλη, όμως, ο Γ.Δ. αργεί να ανοίξει τον βηματισμό του και αυτό διατηρεί πολύ ζωντανό το σενάριο όχι μόνο να επιστρέψει εκ νέου προς τις 700 μονάδες, αλλά να συνεχίσει καθοδικά προς την επόμενη περιοχή στήριξης, στις 680/685 μονάδες. Όπως είχαμε αναφέρει, οι επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες.

Για να υπάρξει κάτι διαφορετικό από το παραπάνω, θα πρέπει η αγορά να κινηθεί πάνω από τις 762 μονάδες, προς τις 775-780 μονάδες, σενάριο αρκετά δύσκολο και θα απαιτήσει καταλύτες που δεν έχουν προεξοφληθεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 715 μονάδες, αλλά και τις 660 μονάδες. Οι στηρίξεις πλέον είναι το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, αλλά σοβαρή στήριξη είναι οι 563 μονάδες. Οι αντιστάσεις πληθαίνουν με τις 660, τις 700/715 πλέον, τις 760 μονάδες, αλλά και τις 800 μονάδες. Όπως είχαμε αναφέρει, μόνο ανοδική κίνηση και διατήρηση άνω των 800 μονάδων βελτιώνει τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του δείκτη.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την πιο καθαρή τεχνική εικόνα μεταξύ των τριών βασικών δεικτών. Αδυναμία διάσπασης των 1.900 μονάδων πειστικά, θα επαναφέρει τον δείκτη χαμηλότερα και η στήριξη βρίσκεται στις 1.800-1.830 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v