Η αγορά συνεχίζει την κίνηση της εντός του στενού καναλιού τιμών που οροθετούν οι 550 μονάδες ως κάτω όριο και οι 580 μονάδες ως άνω όριο, χωρίς σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά εξαιτίας των ρευστοποιήσεων στις τράπεζες στον απόηχο της υπόθεσης της Deutsche Bank.
Η αύξηση των συναλλαγών αποτελεί μονόδρομο για κάθε ανοδική σκέψη σε υψηλότερα επίπεδα των 580 μονάδων, όμως το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο χωρίς σημαντικούς καταλύτες στο κοντινό μέλλον.
Ενδεικτικό της επενδυτικής «απροθυμίας» που επικρατεί για τα ελληνικά assets είναι και η πορεία στις τιμές των κρατικών ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται στα χαμηλότερα τους επίπεδα, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν εκτός μόδας. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε οριακά πάνω από το 7%, στα χαμηλότερά του επίπεδα από τις αρχές του έτους στο τέλος του Μαΐου, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες ισορροπεί εκ νέου πάνω από τα επίπεδα του 8%.
Η εικόνα από τα roadshows στο εξωτερικό δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική αφού οι ξένοι επενδυτές θα περιμένουν τη συμφωνία για το χρέος και την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ η συντηρητική προσέγγιση των ξένων διαχειριστών για τις εγχώριες μετοχές, ειδικά τις τραπεζικές, ενισχύεται και από τις αναταράξεις ελέω Deutsche Bank.
Από την άλλη πλευρά, το θετικό χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων είναι η άνετη παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τη στήριξή του στις 550-555 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου).
Ζητούμενο παραμένει η κίνηση πάνω από τις 580 μονάδες, που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για αν επιστρέψει η αγορά στα προ Brexit επίπεδά της στις 620 μονάδες. H συνεδρίαση που ολοκληρώνει το Σεπτέμβριο και το τρίτο τρίμηνο αποτελεί παραδοσιακά αφορμή για window dressing.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Η ανοδική πορεία του Χ.Α. είναι αλληλένδετη της πορείας του τραπεζικού δείκτη. Τα «σύννεφα» στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 Banks επηρέασαν και τις εγχώριες τραπεζικές αξίες. Τον τελευταίο μήνα, η Eurobank εξακολουθεί να σημειώνει την καλύτερη επίδοση με +10%, η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί με +3%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank σημειώνουν πτώση της τάξεως του 4%.
Στο τελευταίο τρίμηνο ωστόσο, οι αποδόσεις αλλάζουν αισθητά με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες της τάξεως του 20% και την Alpha Bank να υπεραποδίδει με οριακά θετικό πρόσημο.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Ο δείκτης των τραπεζών δεν μπόρεσε να διατηρηθεί υψηλότερα από την ζώνη των 660-670 μονάδων (50% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου), αντιστρέφοντας σε πιο ουδέτερη τη βραχυπρόθεσμη του τάση. Η εικόνα αλλάζει θεαματικά με ανοδική διαφυγή πάνω από τις 770 μονάδες, οπότε υπάρχει πολύ δρόμος για την στέρεη αλλαγή της εικόνα των τραπεζών.
Χαμηλότερα η σημαντική ζώνη στήριξης παραμένει στην περιοχή των 560 μονάδων, επίπεδα στα οποία βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις του Brexit (61,8% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατήρησε τη στήριξή του στις 1.470 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου) και πλέον η πρώτη ισχυρή αντίσταση είναι στις 1.565-1.580 μονάδες (38,2% επίπεδο Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου, επίπεδα που συμπίπτουν με τα υψηλά στις αρχές του μήνα).
Στο διάστημα του μήνα που ολοκληρώνεται, οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Μυτιληναίου ξεχωρίζουν με αποδόσεις 8% και στον αντίποδα τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Aegean Airlines την φέρνουν στην τελευταία θέση με απώλειες 12,5% για το Σεπτέμβριο.