Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα λόγω rebalancing στους δείκτες έχουν παρέλθει και πλέον η αγορά εστιάζει στα αποτελέσματα που είχαν τα ραντεβού στα roadshows στο εξωτερικό αλλά και στα αποτελέσματα των εισηγμένων που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες.
Το κλίμα που βγήκε πάντως από τα πρόσφατα roadshows των εισηγμένων στο εξωτερικό δεν ήταν θερμό, με εμφανή έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος, στοιχείο που αντανακλά τη συντηρητική προσέγγιση των ξένων διαχειριστών για τις εγχώριες μετοχές, ειδικά τις τραπεζικές.
Τεχνικά, o βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει εισέλθει και πάλι σε "mode" προσέγγισης των 580 μονάδων, με τις πρόσφατες προσπάθειες στις αρχές του μήνα να βρίσκουν «τοίχο». Το θετικό χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έχει επιβεβαιώσει πλέον τη στήριξή του στις 550-555 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου).
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Η κίνηση του βασικού δείκτη πάνω από τις 580 μονάδες θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην αγορά για να κυνηγήσει τα προ Brexit επίπεδά της στις 620 μονάδες και έπειτα τα υψηλά έτους στις 660 μονάδες. Το stop στην κίνηση είναι οι 550 μονάδες.
Παράλληλα, η ανοδική συνέχεια της εγχώριας αγοράς εξακολουθεί να περνάει μέσα από την ανοδική πορεία του τραπεζικού δείκτη. Η βοήθεια από το καλό κλίμα στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές διατηρείται, αφού ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Banks έχει ξεφύγει από τις συνθήκες υποαπόδοσής του και έχει μπορέσει να κινηθεί με +6% τον τελευταίο μήνα, που ο δείκτης Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 2%.
Τον τελευταίο μήνα, η Eurobank εξακολουθεί να σημειώνει την καλύτερη επίδοση με +21%, η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί με +13%, η Εθνική Τράπεζα έπεται με +9 και η Alpha Bank έχει αρχίσει ελαφρώς να μικραίνει την υποαπόδοση με +5%. Η αφύπνιση της Alpha Bank θα δώσει ώθηση σε όλες τις μετοχές του κλάδου.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Ο δείκτης των τραπεζών μπόρεσε να επιστρέψει υψηλότερα από τη ζώνη στις 660-670 μονάδες (50% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου), δείγμα πολύ θετικό για τη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη, αφού συνδυάστηκε με ελαφρώς αυξημένες συναλλαγές στο τελευταίο τριήμερο.
Η εικόνα αλλάζει θεαματικά με ανοδική διαφυγή πάνω από τις 770 μονάδες ή 15% υψηλότερα του τρέχοντος επιπέδου, οπότε υπάρχει πολύς δρόμος για τη στέρεη αλλαγή της εικόνας των τραπεζών. Χαμηλότερα η σημαντική ζώνη στήριξης παραμένει στην περιοχή των 560 μονάδων, επίπεδο στο οποίο βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις του Brexit (61,8% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου).
Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατήρησε τη στήριξή του στις 1.470 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου) και πλέον η πρώτη ισχυρή αντίσταση είναι στις 1.565-1.580 μονάδες (38,2% επίπεδο Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου, επίπεδα που συμπίπτουν με τα υψηλά στις αρχές του μήνα).
Διάγραμμα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης