ΧΑ: Σε ρυθμούς Brexit παραμένει η αγορά

Τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη καταγράφει η ελληνική αγορά, καθώς δεν δείχνει να έχει συνέλθει από το «σοκ» του βρετανικού δημοψηφίσματος. Τα κρίσιμα επίπεδα για Γενικό Δείκτη και FT 25, η βουτιά των τραπεζών και τα μηνύματα για τη συνέχεια.

ΧΑ: Σε ρυθμούς Brexit παραμένει η αγορά

Παρά την ανοδική χθεσινή συνεδρίαση, το X.A. εξακολουθεί να ταλαιπωρείται, ενώ οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν «δεμένες» με την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το τελικό πρόσημο για την ευρύτερη αγορά μετοχών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν σε έντονη φάση ανησυχίας και πιο ειδικά, οι τραπεζικές αξίες στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι βρετανικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στο real estate και η Credit Suisse με τη γερμανική Deutsche Bank, έχουν υποστεί πανωλεθρία.

Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν επανέλθει από το σοκ του Brexit, η εγχώρια αγορά μετοχών δεν έχει μπορέσει να συνέλθει και εξακολουθεί να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες στην Ευρώπη, στο διάστημα του μήνα.

Μετά τη χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, οι ετήσιες απώλειες των τραπεζικών μετοχών διαμορφώθηκαν στο: 52% η Eurobank, 41% η Alpha Bank, 48% η ΕΤΕ και τέλος, 49% η Τράπεζα Πειραιώς.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ειδικά ο κλάδος των τραπεζών αποτελεί, σε μια ακόμα κρίσιμη περίοδο, τον αδύναμο κρίκο και έως ότου οι επενδυτές νιώσουν ασφαλείς, πιθανότατα μετά τα stress tests στις 29 Ιουλίου του 2016, η μεταβλητότητα θα είναι πολύ υψηλή και οι τιμές στο ταμπλό πολύ ευαίσθητες στις ειδήσεις που θα έρχονται αναφορικά με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα κα το πακέτο διάσωσής του.

Για το θετικό σενάριο του βασικού δείκτη του χρηματιστηρίου, το πρώτο ζητούμενο είναι η παραμονή πάνω από τη στήριξη στις 520 μονάδες (επίπεδο 61,8% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου). Το δεύτερο ζητούμενο είναι συνολικά οι αγορές μετοχών να εξομαλυνθούν και να μην υπάρχουν εξάρσεις μεταβλητότητας και πωλήσεις πανικού.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αν η διάσπαση των 520 μονάδων λάβει χώρα, το επόμενο επίπεδο στήριξης είναι εκείνο των 480 μονάδων, παρακάτω οι 450 μονάδες και μετά τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Βραχυπρόθεσμα, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν, η ανοδική αντίδραση θα δυσκολευτεί στα επίπεδα των 550 μονάδων και έπειτα αρκετά υψηλότερα, στις 590 μονάδες.

Ο δείκτης των blue chips μπόρεσε να ανακαταλάβει το επίπεδο των 1.415 μονάδων (επίπεδο 61,8% Fibonacci από τις 2.208 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου), αλλά η τεχνική του εικόνα είναι εμφανώς πιο αδύναμη από αυτήν του Γενικού Δείκτη. Το εύρος των πιθανών τιμών που θα αλλάξουν την εικόνα στην αγορά είναι η κίνηση κάτω από τις 1.370 μονάδες (πρόσφατο χαμηλό) και στο ανοδικό σενάριο, οι 1.540 μονάδες. Η αντίσταση στις 1.675 μονάδες είναι πλέον η περιοχή που αλλάζει την εικόνα προς το καλύτερο, αφού θα επιστρέψει τις τιμές στην προ Brexit περίοδο.

Ο δείκτης των Blue Chips

Τέλος, o τραπεζικός δείκτης δεν μπόρεσε να διατηρηθεί πάνω από τη στήριξη στις 660 μονάδες, ωστόσο βρήκε στήριξη στις 570 μονάδες (61,8% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου). Η κοντινή αντίσταση στον τραπεζικό δείκτη είναι το πρώτο επίπεδο και έπειτα οι 770 μονάδες. Στον αντίποδα, οι 480 μονάδες είναι η στήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v