Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το νέο σκηνικό στις τράπεζες μετά την αντίδραση

Τα θετικά στοιχεία της βραχυπρόθεσμης εικόνας στην αγορά. Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες αλλά διαφοροποιούνται οι επιμέρους «συμπεριφορές». Προβληματίζει το θολό τοπίο στη διαπραγμάτευση. Οι στηρίξεις και αντιστάσεις για τον FT 25.

ΧΑ: Το νέο σκηνικό στις τράπεζες μετά την αντίδραση

Μετά από μια εβδομάδα με πολύ υψηλά κέρδη της τάξεως του 11% για τον Γενικό Δείκτη, 14% για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και 35% για τον τραπεζικό δείκτη, ο φόβος που υπάρχει είναι η πιθανότητα ενός «άτσαλου» profit taking που θα μπορούσε να «διαλύσει» την προσπάθεια χτισίματος ψυχολογίας στην αγορά.

Στα θετικά της βραχυπρόθεσμης εικόνας είναι δύο στοιχεία. Κατ' αρχάς, η εβδομαδιαία άνοδος, η οποία οφείλεται κυρίως στη συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου στην οποία ο βασικός δείκτης κέρδισε 7,4%, δεν προκάλεσε άμεσα πίεση στις τιμές.

Το δεύτερο είναι ότι οι ελληνικές μετοχές συγχρονίστηκαν με την ανοδική κίνηση στο εξωτερικό. Στον αντίποδα, στα αρνητικά θέματα παραμένουν το προσφυγικό, η αξιολόγηση και η επιστροφή των δανειστών, αλλά και τα εσωτερικά μέτωπα της κυβέρνησης, τα οποία μπορεί να εκτροχιάσουν ανά πάσα στιγμή την ανοδική αντίδραση.

Πρωταγωνιστές και στις τελευταίες συνεδριάσεις παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, με τη διαφοροποίηση στις επιμέρους συμπεριφορές να ενισχύεται: η Alpha Bank εμφανίζει μικρότερη πτώση αλλά και άνοδο, έχοντας μπει σε δικό της mode διαπραγμάτευσης, ενώ οι υπόλοιπες τρεις σημείωσαν τις υψηλότερες απώλειες αλλά και τα μεγαλύτερα ριμπάουντ, που ξεπέρασαν και το 100% ενδοσυνεδριακά από τα πρόσφατα χαμηλά τους.

Το άλλο θέμα που θα συνεχίζει να επηρεάζει και την εγχώρια εικόνα είναι η κατάσταση που επικρατεί στις μετοχές στην Ευρώπη, με ειδική μνεία στην πορεία των τραπεζικών μετοχών. Η προσπάθεια αντίδρασης στην πρόσφατη πίεση στις ευρωπαϊκές μετοχές, αν και εφόσον συνεχιστεί, θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά και τις εγχώριες τράπεζες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για την ώρα, το στοιχείο της μη έντονης διάχυσης του ενδιαφέροντος στις λοιπές μετοχές σε συνδυασμό με τους μικρούς όγκους συναλλαγών δεν δημιουργεί αισιοδοξία στην αγορά.

Από την άλλη, σημαντικές δεικτοβαρείς μετοχές, σε αντίθεση με προηγούμενες ανοδικές αντιδράσεις, σεβάστηκαν τα τεχνικά τους επίπεδα και βρήκαν στηρίξεις στην αγορά.

Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την αισιόδοξη τροχιά του όσο παραμένει πάνω από τις 470 μονάδες, ενώ η ανακατάληψη των 491 μονάδων έχει ανοίξει τον δρόμο για τις 503/509 μονάδες.

Υψηλότερα, το σημείο των 519 μονάδων αποτελεί για πολλούς αυτό που θα κρίνει και την πορεία της ανοδικής αντίδρασης προς τις 550/560 μονάδες, όπου θα αποτελέσει το κρίσιμο όριο της αντίδρασης.

Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήριξη είναι στις 122/125 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 135, στις 145 και στις 160 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τα επίπεδα με τεχνική σημασία στον τραπεζικό δείκτη είναι το πρόσφατο υψηλό στις 33 μονάδες και έπειτα στις 38,5 μονάδες, με την πρώτη σημαντική στήριξη στις 24 μονάδες και μετά στις 20 μονάδες, πριν το ιστορικό χαμηλό στις 17,93 μονάδες.

Από τα πρόσφατα χαμηλά του ο τραπεζικός δείκτης απέχει 70% και το μεγαλύτερο ριμπάουντ έχουν σημειώσει Eurobank και Πειραιώς και ακολουθούν η ΕΤΕ με 80%, ενώ η Alpha Bank αρκετά μικρότερη αντίδραση με 57%.

Στις τέσσερις τράπεζες τα επίπεδα με τεχνική σημασία είναι:

ΕΤΕ: Υψηλότερα τα 0,22 ευρώ και 0,25 ευρώ και χαμηλότερα το 0,16 ευρώ.

Alpha Bank: Υψηλότερα τα 1,60 ευρώ και 1,80 ευρώ, ενώ χαμηλότερα τα 1,40 ευρώ και 1,20 ευρώ.

Eurobank: Υψηλότερα το 0,52 ευρώ και χαμηλότερα το 0,35 ευρώ.

Πειραιώς: Εκτός από 0,142 ευρώ, υψηλότερα είναι τα 0,156 ευρώ και 0,17 ευρώ, ενώ χαμηλότερα οι στηρίξεις είναι στα 0,119 ευρώ και 0,09 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v