XA: FTSE και triple witching ανακατεύουν την τράπουλα

Πώς οι συνεχείς διαδικασίες rebalancing θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πορεία του ΓΔ. Γιατί συνεχίζεται η προεξόφληση θετικότερων σεναρίων. Ποιοι τίτλοι θα επηρεαστούν εξ αντανακλάσεως. Τα κρίσιμα επίπεδα για την αγορά αλλά και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

XA: FTSE και triple witching ανακατεύουν την τράπουλα

Η μεταβλητότητα στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, με το rebalancing των δεικτών FTSE All World και STOXX Europe 600 να παίρνουν τη σκυτάλη και να αφορούν στις τέσσερεις τράπεζες αλλά και εξ αντανακλάσεως τις μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, που συμμετέχουν στον διεθνή δείκτη του οίκου FTSE.

Μια ακόμη τεχνική διαδικασία, η λήξη της σειράς των παραγώγων του Δεκεμβρίου και οι δημοπρασίες που τις συνοδεύουν, είναι επίσης σε θέση να επιφέρουν μεγάλες μεταβολές ενδοσυνεδριακά για όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Την επόμενη εβδομάδα, νέες αλλαγές θα προκληθούν από τις αυξήσεις στις σταθμίσεις των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece, όπου μάλλον θα είναι και αυτές που θα κλείσουν τη διαδικασία των συνεχόμενων αναδιαρθρώσεων των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των passive index funds.

Πέραν όμως των τεχνικών αναταράξεων που δημιουργούν οι αλλαγές στις σταθμίσεις των δεικτών που ακολουθούν οι παθητικοί διαχειριστές μετοχών, τα επίπεδα τιμών που δημιουργήθηκαν σε πολλές από τις μη τραπεζικές μετοχές προκάλεσαν επενδυτικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας.

Οι τιμές των ομολόγων προσπαθούν να εξομαλυνθούν και πάλι, με το 10ετές να αποκλιμακώνεται στο 8% από το 8,5%, αν και εξακολουθεί να απέχει αισθητά από τα επίπεδα του 7,15% που βρέθηκε στις 21/11. Σε πολιτικούς όρους, τόσο η έγκριση, έστω και υπό όρους, της δόσης του ενός δισ. ευρώ, όσο και η απόσυρση στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, επίσης λειτούργησαν θετικά για την αγορά μετοχών.

Πιο τεχνικά, όπως η καθοδική διάσπαση των 615 μονάδων έδωσε ισχυρή ώθηση προς τα χαμηλά των 560 μονάδων και το προβάδισμα των κινήσεων στους πωλητές, η χθεσινή δυναμική επαναδιάσπασή τους αφήνει περιθώρια για συνέχεια στην ανοδική αντίδραση. Αρκετοί τεχνικοί δείκτες στα ημερήσια διαγράμματα είχαν βρεθεί σε υπερπωλημένες ζώνες στο διάστημα 8-11 Δεκεμβρίου και η εξάντλησή τους ευνοούσε το θετικό σενάριο.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εφόσον η αποσυμπίεση στις τιμές συνεχιστεί, η επόμενη ισχυρή αντίσταση στην αγορά τοποθετείται πλέον στις 640/650 μονάδες, επίπεδο που συμπίπτει με την προσπάθεια της αγοράς να βρει στήριξη στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Η προσέγγιση στις 640 μονάδες και η απορρόφηση των όποιων πιέσεων σε αυτά τα επίπεδα θα βελτιώσει την εικόνα αισθητά. Η πρώτη στήριξη είναι οι 615 μονάδες και παρακάτω η ζώνη των 600/605 μονάδων. Οποιαδήποτε profit taking θα πρέπει να σημειωθεί εντός των δύο παραπάνω ζωνών, διαφορετικά η επιστροφή στις 560 μονάδες θα αποκτήσει προβάδισμα.

Αντίθετα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν διέσπασε στις 17/12 την αντίσταση των 183 μονάδων, παρότι πλησίασε οριακά, όπως έκανε ο Γενικός Δείκτης με το δικό του επίπεδο στις 615 μονάδες. H μικρή απόκλιση των δύο δεικτών μπορεί απλά και να οφείλεται στις συνεχείς αναπροσαρμογές των τραπεζικών τίτλων, ωστόσο μπορεί να έχει και διαφορετική ερμηνεία.

Στο πρώτο επίπεδο, η προσπάθεια να κινηθεί ο δείκτης πάνω από το πεδίο των 180/182 μονάδων είναι το ζητούμενο, ενώ οι 190/192 μονάδες θα αποτελέσουν το στάδιο που θα κρίνει τις πραγματικές διαθέσεις των αγοραστών. Η στήριξη παραμένει στα πρόσφατα χαμηλά των 160 μονάδων.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v