Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Σύγκριση τραπεζικών - ιδιωτικών ΑΧΕ

Συγκριτικά στοιχεία για την ”ισχύ” των ιδιωτικών ΑΧΕ έναντι αυτής των τραπεζικών που αποχώρησαν απο τον ΣΜΕΧΑ έδωσε σήμερα ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης. Κι αυτό καθώς σε ανεπίσημες επαφές οι τραπεζίτες ζητούν τον έλεγχο του ΣΜΕΧΑ για να επιστρέψουν, ενώ οι ιδιώτες αντιπροτείνουν ψήφους ανάλογα με τα ίδια κεφάλαια.

ΣΜΕΧΑ: Σύγκριση τραπεζικών - ιδιωτικών ΑΧΕ
Συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στα 53 μέλη που παραμένουν στον ΣΜΕΧΑ και στα μέλη που αποχώρησαν, κυρίως δηλαδή τις μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των χρηματιστών, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Κι αυτό καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ανεπίσημα συνεχίζεται η διεξαγωγή επαφών μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζικών ΑΧΕ και των ιδιωτικών, μήπως και επιστρέψουν οι τράπεζες στους κόλπους του ΣΜΕΧΑ.

Ωστόσο, έως στιγμής τουλάχιστον, οι τραπεζικές ΑΧΕ επιμένουν ότι θέλουν τον έλεγχο του ΣΜΕΧΑ, ζητώντας κάθε εταιρία να έχει αριθμό ψήφων αντίστοιχο με το μερίδιο αγοράς της.

Μια αντιπρόταση που έριξαν στο τραπέζι οι ιδιώτες χρηματιστές είναι ο αριθμός ψήφων να είναι αντίστοιχος των ιδίων κεφαλαίων κάθε εταιρίας, καθώς αθροιστικά τα ίδια κεφάλαια των ιδιωτικών ΑΧΕ είναι περισσότερα κι έτσι εξασφαλίζουν και πλειοψηφία στην εκλογή του Δ.Σ.

Υπό αυτό το πρίσμα αλλά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάποιος συμβιβασμός που θα φέρει ξανά τις μεγάλες τράπεζες στον ΣΜΕΧΑ, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα επιδιώκουν να αποτυπώσουν ότι η διαφορά ”μεγέθους” δεν είναι στην πράξη τόσο μεγάλη όσο εμφανίζεται από τα μερίδια αγοράς και ότι οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές είναι ”υπολογίσιμη δύναμη” στον χώρο, αλλά και στην οικονομία.

Άρα υπολογίσιμος ”συνομιλητής” θα είναι και ο ΣΜΕΧΑ, ακόμη κι αν οι τράπεζες δεν επιστρέψουν.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν προκύπτει ότι συνολικά οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές έχουν επενδύσει στη δραστηριότητά τους περισσότερα ίδια κεφάλαια (349 εκατ. ευρώ) από όσα έχουν οι θυγατρικές των μεγάλων τραπεζών (294 εκατ. ευρώ).

Από πλευράς κωδικών οι ιδιωτικές ΑΧΕ διαθέτουν 1,175 εκατ. κωδικούς πελατών και 835.000 κωδικούς με υπόλοιπο, έστω κι αν οι τράπεζες υπερτερούν εδώ διαθέτοντας (πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΣΜΕΧΑ) πάνω από 1,33 εκατ. κωδικούς πελατών, εκ των οποίων οι 880.000 είναι με υπόλοιπα.

Συνολικά η αξία χαρτοφυλακίου πελατών των χρηματιστηριακών που παραμένουν στον ΣΜΕΧΑ είναι περίπου 15 δισ. ευρώ, έναντι 45 δισ. για τις μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ που αποχώρησαν, ενώ πιο μεγάλος ”παίκτης” κατά τα ίδια στοιχεία αναδεικνύονται τελικά οι… θεματοφύλακες των ξένων, με χαρτοφυλάκιο 90 δισ. ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστικό (και της διαφαινόμενης προεκλογικής περιόδου αλλά και της έντασης στον χώρο) ότι από την πλευρά των ιδιωτών χρηματιστών αρχίζει επίσης να αναδεικνύεται η σημασία των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών τους ως ”ψηφοφόρων” αλλά και οι προσβάσεις που διατηρούν οι ιδιοκτήτες τους στα πολιτικά κέντρα εξουσίας.

Κι από την άλλη κάνουν λόγο για παραβάσεις του ανταγωνισμού, στο θέμα των αναδοχών αλλά κυρίως των μεγάλων μετοχοποιήσεων του Δημοσίου, που ναι μεν ευνόησαν τις μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ, τελικά όμως ενίσχυσαν και συγκέντρωσαν την επιρροή των ξένων στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v