Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIFID:Διαφωνία Τ.τ.Ε για έλεγχο τραπεζών απο Ε.Κ.

Διαφωνίες εκφράζουν η Τ.τ.Ε. και η Ένωση Τραπεζών, σε μια σειρά από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προετοιμάζονται ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας MIFID στην ελληνική αγορά. Στο επίκεντρο το αν θα ελέγχεται η προστασία του επενδυτή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν τις υπηρεσίες παράσχουν οι τράπεζες.

MIFID:Διαφωνία Τ.τ.Ε για έλεγχο τραπεζών απο Ε.Κ.
Διαφωνίες διατυπώνουν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και οι τραπεζίτες που εκπροσωπούνται εμμέσως από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε μια σειρά από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προετοιμάζονται ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας MIFID στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day.gr, παρότι οι ”επιφυλάξεις” αυτές αφορούν περισσότερα του ενός θέματα, ένα σημαντικό σημείο ”τριβής” -στο οποίο η Τ.τ.Ε. εμφανίζεται ξεκάθαρα αντίθετη, ενώ τουλάχιστον επιφυλακτική, είναι και η Ένωση Τραπεζών- είναι ο έλεγχος των τραπεζών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς –και όχι από την Τ.τ.Ε- σε ότι αφορά τις νέες διατάξεις προστασίας του επενδυτικού κοινού κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Σε αυτή τη φάση, νομοπαρασκευαστική επιτροπή μελετά τη μεταφορά της οδηγίας MIFID (που προβλέπει το λεγόμενο internalization, ήτοι τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου και τους πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, όπου οι τράπεζες θα μπορούν να συναλλάσσονται απ’ ευθείας μεταξύ τους σε μετοχές ή και να πωλούν σε πελάτες τους) στο ελληνικό δίκαιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κρατούσα άποψη στην επιτροπή (εκπρόσωποι του υπουργείου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είναι ότι ο έλεγχος του κώδικα δεοντολογίας στις επενδυτικές υπηρεσίες πρέπει να βρίσκεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άποψη με την οποία όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της Ένωσης Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στην εφαρμογή του λεγόμενου ”κώδικα δεοντολογίας” και στην προστασία του επενδυτή, εμπίπτουν και φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στην περιβόητη πλέον υπόθεση των ομολόγων, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται υπέρογκες προμήθειες απ ευθείας στην τιμολόγηση των ιδίων των ”προϊόντων” (των ομολόγων) που πωλούντο σε πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v