Goldman Sachs: Πότε θα επιστρέψει το ράλι στο Χρηματιστήριο

Τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να ενισχυθεί, τονίζει η Goldman Sachs. Βαρίδι η πολιτική κατάσταση. Ο φόβος για αναστολή μεταρρυθμίσεων και πώς θα κλείσει η διαφορά με τους δανειστές. Τι θα χρειαστεί για να μειωθεί το ρίσκο στα ελληνικά assets.

Goldman Sachs: Πότε θα επιστρέψει το ράλι στο Χρηματιστήριο

Από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας σε ρυθμό ανάπτυξης, τον Ιούλιο του 2012, τα στοιχεία που ανακοινώνονται υπήρξαν ακόμα καλύτερα και από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της περιόδου εκείνης, σχολιάζει η Goldman Sachs.

Παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και τις επιπτώσεις των προηγούμενων περικοπών στον προϋπολογισμό, η ανάπτυξη συνέχισε να κινείται με θετικό ρυθμό τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2014.

Τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν ήπια και οφειλόταν κυρίως στον τουρισμό και στις εξαγωγές, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ενός rebalancing στη δυναμική που η Goldman τόνιζε κατά την περίοδο του ράλι. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο περιορισμού, ενώ και οι εισαγωγές αυξάνονται ανάλογα, αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισοσκελισμένο. Και την Παρασκευή, τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν έδειξαν επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Οι πρόδρομοι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος εξακολουθούν να παρουσιάζουν θετικές μετρήσεις για την ανάπτυξη και στη συνέχεια, ενώ υπάρχουν μακροοικονομικοί λόγοι για να θεωρηθεί πως η ανάκαμψη θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω, σημειώνει η Goldman Sachs.

«Πρώτον, από το 2015 και μετά το δημοσιονομικό βάρος θα μειωθεί σημαντικά. Δεύτερον, η καταπιεσμένη σήμερα ζήτηση θα συνεχίσει να ενισχύει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Τρίτον, οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι πιθανόν να χαλαρώσουν τώρα που το AQR είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα για τις ελληνικές τράπεζες. Τέταρτον, η ανταγωνιστικότητα του κόστους της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ σήμερα το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος της Ελλάδας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000», σημειώνει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η δημοσιονομική δυναμική και η διάρθρωση του χρέους καθιστούν αρκετά απίθανη την αναδιάρθρωση των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις (σημερινές και μελλοντικές) θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μια ατζέντα οικονομικής πολιτικής που θα ευθυγραμμίζεται με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι διεθνείς πιστωτές.

Το εκλογικό ρίσκο πιέζει τους ελληνικούς τίτλους

Ωστόσο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρά τις καλές εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν υπό πίεση. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει υποχωρήσει 33% από τις αρχές Ιουνίου, ενώ στο ίδιο διάστημα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 256 μ.β. στο 8,06%.

Η αδυναμία αυτή σχετίζεται κυρίως με την εκλογική αβεβαιότητα των επόμενων μηνών, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας πως διατηρεί την επιφυλακτική του στάση για τους ελληνικούς τίτλους, για όσο θα υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα πρόωρων εκλογών, που θα σχετίζονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, αφού η τρέχουσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν αρκεί για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα απαιτηθεί η στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών και μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η ίδια η εκλογική διαδικασία δεν είναι παράγοντας ρίσκου, σημειώνει η Goldman Sachs. Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι αγορές είναι πως μετά τις εκλογές θα υπάρχει ασυνέχεια στις πολιτικές, διακοπή στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και σύγκρουση με τους εταίρους της ευρωζώνης.

«Βέβαια, μια τέτοια πολιτική αστάθεια δεν θα ακύρωνε τη βελτίωση των ελληνικών μακροοικονομικών που έχει ήδη επιτευχθεί. Ωστόσο, η αστάθεια αυτή θα μείωνε την επαρκή ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ή ακόμα και θα την αντέστρεφε. Στις ακραίες περιπτώσεις, μια σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη και μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκροές καταθέσεων. Και μια τέτοια σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών θα ήταν δυνατό να βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη».

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η διεύρυνση των ελληνικών spreads δεν βοηθά τη συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Παράλληλα, αυτήν τη φορά, οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένες, γεγονός που καθιστά μια συμφωνία λιγότερο πιεστική.

Τι θα χρειαστεί για να ξαναδούμε ράλι

Γίνεται σαφές πως το βασικό στοιχείο για να επιστρέψει η αισιοδοξία των επενδυτών για την Ελλάδα είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι πολιτικές ισορροπίες της χώρας το α' τρίμηνο του 2015.

Όμως, όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, λέει η Goldman Sachs, «πιστεύουμε πως οι συναινετικές λύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα οδηγήσουν τελικά σε μια μεγάλης κλίμακας μείωση στα risk premia των ελληνικών ομολόγων και μετοχών».

«Αυτό οφείλεται στο ότι οι συναινετικές λύσεις θα ενθαρρύνουν τον ευρύτερο διάλογο για την παροχή της απαραίτητης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Βραχυπρόθεσμα, το αποτέλεσμα της επιθεώρησης της τρόικας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος αποτελούν σημεία-κλειδιά. Η κοινή συναίνεση με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα τονώνουν την παραγωγικότητα, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του δημοσιονομικού βάρους, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», τονίζει η Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v